Rakennusyhtiöt leikkaavat nyt vauhdilla arvioitaan uusien asuntojen rakentamisesta. Rakentamisen vähentymistä on osattu odottaa, mutta nyt jarruttaminen on pelättyäkin kovempaa.
Rakennusteollisuuden kyselyn mukaan rakennusyhtiöiden arviot asuntorakentamisen aloituksista ovat pudonneet puoleen verrattuna edelliseen, tammikuussa tehtyyn kyselyyn. Kysely tehtiin tällä viikolla, joten se antaa varsin ajankohtaisen kuvan nopeasti muuttuvassa tilanteessa.
Nopean käänteen taustalla selkeimpänä syynä on korkojen nousu, joka on saanut kuluttajien lainanottohalut viilenemään poikkeuksellisen jyrkästi. Suomen Pankin tilastot kertovat, että huhtikuussa uusia asuntolainoja nostettiin 39 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.
– Nopea korkojen nousu on halvaannuttanut koko kiinteistösektorin, vaikka muualla taloudessa tilanne on rauhallisempi, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.
Suomen Pankin mukaan edellisen kerran asuntolainoja otettiin huhtikuussa näin vähän 21 vuotta sitten.
Rakennusteollisuuden kyselyyn vastasivat suurimmat ja vakiintuneet asuntorakentajat. Muilla asuntorakentajilla tilanne on Vihmon mukaan todennäköisesti vielä hankalampi rahoituksen saatavuuteen liittyvien haasteiden vuoksi.
Tuliko vain rakennettua liikaa?
Asuntorakentamisella on takanaan harvinaisen kiivas vaihe. Viime vuonna aloitettiin noin 40 000 asunnon rakentaminen, mutta tänä vuonna määrä voi pudota Vihmon arvion mukaan jopa puoleen.
Asuntoja on valmistunut viime vuonna poikkeuksellisen paljon. Joulukuussa arvioitiin että edeltäneen 12 kuukauden aikana valmistui yli 40 000, asuntoa. Maaliskuussa arvio edeltävältä 12 kuukauden ajalta nousi jo runsaaseen 43 700 asuntoon.
Vihmon mukaan nyt nähtävä käänne alaspäin ei kuitenkaan johdu siitä, että asuntoja olisi rakennettu liikaa.
– Koko 2000-luvulla asuntojen tarpeeseen nähden oikeastaan saatiin vain paikattua se asuntovaje, joka syntyi finanssikriisin jälkeen, Vihmo sanoo.
Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Markus Lahtinen on samaa mieltä siitä, että rakennusalaa ei pidä syyttää liian innokkaasta rakentamisesta.
– Viime vuosina on ollut kaavoitusta ja on ollut kysyntää. Kyllä alan siihen piti vastata rakentamalla uusia asuntoja, Lahtinen sanoo.
Lahtinen muistuttaa, että korkojen nousu on ollut todella nopeaa: vielä vuosi sitten oltiin nollassa ja nyt vuoden euribor on lähes neljä prosenttia. Korkojen nousu käy velalliselle kalliiksi, mutta nopea muutos on luonut myös epävarmuutta siitä, millaiseen korkotasoon pitää varautua. Nyt moni odottaa ja katsoo, milloin korkotaso tasaantuu.
Vihmon mielestä valtion olisi aika tulla hätiin.
– Kyllä tässä tilanteessa kannattaisi lisätä valtion tukemaa asuntotuotantoa. On päivän selvää, että se on pysähdyksissä samoista syistä kuin vapaarahoitteinen tuotanto. Mutta toisin kuin vapaarahoitteinen tuotanto, tälle voidaan tehdä jotain, Vihmo perustelee.
PTT:n Lahtisen mielestä tuen aika ei ole ainakaan vielä. Kun korkotaso tasaantuu, saattaa jo syksyllä asuntokauppa jälleen virkistyä ja se heijastuisi ennen pitkää myös rakentamiseen.
– En lähtisi vielä tässä vaiheessa Säätytalolla tulemaan elvytyspaketin kanssa ulos. Pitää muistaa, että inflaatio on tässä taustalla. Talouskehityksen tukeminen ei ainakaan tässä vaiheessa tunnu oikealta politiikalta, Lahtinen sanoo.
Mutta jos rakentamisen taantuma pitkittyy alkavat vanhat keinot tulla tarpeeseen. Käytännössä se tarkoittaa valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon lisäämistä. Juuri muita keinoja ei Lahtisen mukaan ole.
Tukemista voi perustella rakennusalan suurella vaikutuksella työllisyyteen. Nyt työllisyyden voi odottaa heikentyvän rakennusalalla, mutta muilla aloilla kärsitään edelleen pikemmin työvoimapulasta.
Voit keskustella aiheesta 2.6. klo 23 saakka.