Hyppää sisältöön

Niko, 25, auttoi veljeään ja otti kymmenien tuhansien kulutusluoton: “Ei ole mitään toivoa, että saisin rahoja takaisin”

Vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin huhtikuussa kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kuluttajaluottojen korkoihin pyritään pian vaikuttamaan myös lakimuutoksella.

Kuvitus, jossa näkyy henkilö selin abstraktia taustaa vasten sekä kuva rahasta ja käsistä, jotka pitelevät kännykkää.
Kuvituskuva. Niko luotti veljeensä ottaessaan kulutusluoton. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, Janne Lindroos / Yle, Matias Väänänen / Yle, kuvitus: Samuli Huttunen / Yle
Tanja Kröger

Reilu puolitoista vuotta sitten Nikon, 25, piti saada jostain äkkiä lainaa. Kyse oli veljen avunpyynnöstä. Veli ei pystynyt maksamaan palkkoja työntekijöilleen, koska yrityksellä oli maksuvaikeuksia.

Niko lupasi auttaa. He sopivat, että Niko järjestää rahat työntekijöiden palkanmaksuun ja veljen yritys korvaa Nikolle aiheutuneet kulut palkoista.

Niko googlasi sanan kulutusluotto ja eteen tuli lukuisia lainantarjoajia.

Hän valitsi niistä yhden ja otti kulutusluottoa 42 500 euroa. Takaisinmaksuaika oli kahdeksan vuotta ja todellinen vuosikorko reilu 11 prosenttia. Yle on nähnyt kulutusluottopäätöksen.

Niko on yrittäjä. Hän luotti veljeensä, mutta oli laskenut, että omat tulot riittäisivät kulutusluoton kuukausilyhennyksiin.

Niko lyhensikin kulutusluottoa muutaman kuukauden, kunnes vaikeudet alkoivat.

Niko ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Hän on yksi niistä, joka vastasi Ylen kyselyyn kulutusluottojen ja pikalainojen ottamisesta.

Kulutusluottojen nostaminen lisääntynyt merkittävästi

Kotitalouksien ottamien kulutusluottojen määrä on kiihtyvässä kasvussa.

Suomen Pankin mukaan huhtikuussa vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin pankeista 218 miljoonan euron edestä, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen sanoo, että erityisen haavoittuvaiseksi kotitalouden tekee suuri velkataakka suhteessa tuloihin ja varallisuuteen sekä puutteellinen varautuminen korko- ja muihin velkariskeihin.

– Korot ja elinkustannukset ovat nousseet ja kotitalouksilla on jo valmiiksi ollut paljon kulutusluottoja ja nyt niiden määrä kasvaa vielä entisestään.

Kokonaiskuva velkaantumisesta helposti hämärtyy, jos kulutusluottoja ja muita lainoja on kertynyt monesta eri paikasta.

Aaltosen mukaan kulutusluotot ovat myös yleinen syy maksuhäiriöihin.

– Korkojen nousu osuu myös kulutusluottoihin. Aika usein kulutusluotot on sidottu euribor-korkoihin ja niistä maksettavat korot ovat nousseet myös yleisen korkotason noustua.

Aaltosen mukaan tärkein keino varautua riskeihin on mitoittaa lainat sopiviksi maksukykyyn.

Kuvitus, jossa on nippu rahaa abstraktia taustaa vasten sekä valokuva käsistä, jotka pitelevät puhelinta.
Kuvituskuva. Kulutusluotot voivat johtaa pahaan velkaantumiseen. Kuva: Janne Lindroos / Yle, Matias Väänänen / Yle, kuvitus: Samuli Huttunen / Yle

Lokakuun alussa astuu voimaan lakimuutos, jonka myötä kuluttajaluottojen korkokatto muuttuu. Kuluttajaluottoihin lasketaan sekä vakuudettomat kulutusluotot että pikalainat.

Jatkossa kulutusluoton korkokatto on 20 prosentin sijaan 15 prosenttia. Siihen lisätään kuitenkin korkolain mukainen viitekorko eli lakimuutoksen myötä korkokatto on 15–20 prosentin välillä.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Marja Luukkonen Yli-Rahnasto sanoo, että tarkoituksena on pyrkiä vähentämään kuluttajien ylivelkaantumista.

– Sääntelyllä rajoitetaan luotonantajien mahdollisuuksia harjoittaa ja antaa luottoa nykyisen kaltaisella luottoriskitasolla.

Luukkonen Yli-Rahnasto sanoo, että hyväksytyssä laissa uutta korkokattosääntelyä sovelletaan myös jatkuvaa luottoa koskeviin sopimuksiin, jotka on tehty ennen lain voimaantuloa. Näissä sopimuksissa uusi korkokattosääntely koskee lain voimaantulon jälkeen tehtyjä uusia nostoja.

– Meillä on vanhoja sopimuksia, joissa voi olla edelleen kymmenien prosenttien, jopa satojen prosenttien korko. Tällä pyritään vaikuttamaan nimenomaan heikommassa taloudellisessa asemassa oleviin kuluttajiin, joilla on korkeakorkoisia vanhoja sopimuksia.

Nikon ja veljen välit tulehtuivat

Kulutusluottoa ottanut Niko sairastui koronaan kesäkuussa 2022. Samaan aikaan hänen lapsensa syntyi. Työtaakkaa alkoi kertyä, kun hän ei pystynyt tekemään töitä muutamaan kuukauteen.

Niko kertoo, että viime vuonna veli sanoi hänelle, ettei aio maksaa rahoja takaisin Nikolle.

– Tasan vuosi sitten meillä meni kokonaan välit. Minulla ei ole mitään toivoa, että saisin rahoja takaisin.

Niko on harkinnut vievänsä asian oikeuteen, mutta hänellä ei ole ollut siihen vielä jaksamista.

Kaiken kaikkiaan Nikolla on nyt velkaa yli 100 000 euroa. Se ei ole kertynyt ainoastaan kulutusluotosta, vaan Niko takasi myös omien yritystensä lainoja. Lisäksi esimerkiksi pieniä laskuja jäi maksamatta.

Nikon firmat ovat nyt konkurssiuhan alla.

– Olen jo nyt niin huonossa tilanteessa, että ei tämä hirveästi pahemmaksi voi mennä.

Niko saa rahaa 1 800 euroa kuukaudessa. Siihen kuuluu sairauspäiväraha, kotihoidontuki, toimeentulotuki ja lapsilisä.

Ennen velkaantumista hän pystyi ostamaan terveellistä ruokaa ja käymään matkoilla.

– Joudumme puolison kanssa kaupassa joka kerta laskemaan, että emme käytä liikaa rahaa ruokaan.

Takuusäätiö: Moni asiakas ottaa kulutusluoton auttaakseen läheistä

Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä kertoo, että Nikon kokemus kuulostaa tutulta. Moni Takuusäätiön asiakas on ottanut kulutusluoton auttaakseen läheistä. Toisen auttaminen kulutusluotoilla ja ylipäätään rahallisesti on liian iso riski.

– Nämä ovat ikäviä tilanteita ja näkyvät meidän neuvonnassa useita kertoja viikossa.

Takuusäätiöön tulevat yhteydenotot ovat viime syksystä alkaen kasvaneet kolmanneksella. Neljä viidestä yhteydenotosta koskee kulutusluottoja. Kulutusluottoja on viimeisen kahden vuoden aikana nostettu ennätyksellisen paljon.

– Neuvontamme asiakaskunnan mediaanivelka vakuudettomista kulutusluotoista on 20 000 euroa. Kyllä se selvästi näkyy ja on oikeastaan pääsyy, minkä takia meidän neuvontaan otetaan yhteyttä.

Takuusäätiön asiakkailla menee tyypillisesti kulutusluottojen lyhentämiseen jopa yli puolet nettotuloista.

– Sitten jos on muuta velkaa, asuntolainaa, opintolainaa ja eläminenkin on kallistunut inflaation myötä, niin yhtälö alkaa olla aika mahdoton.

Niko nukkui monta kuukautta

Viime kesänä Niko heräsi aamulla, eikä jaksanut nousta sängystä ylös muuta kuin leikkimään vauvan kanssa kymmeneksi minuutiksi. Puoliso hoiti lasta.

– Söin kebabia sängyssä ja nukuin vain monta kuukautta. Se oli minun elämä.

Nikolla diagnosoitiin vakava masennus viime heinäkuussa. Hän on ollut sairauslomalla siitä saakka. Yle on nähnyt Nikon potilaskertomuksia.

Hän uskoo, että masennus johtuu taloudellisesti huonosta tilanteesta.

– Tämä on kierre tai oravanpyörä, mihin olen jäänyt jumiin. En pysty tekemään töitä ja rahaongelma pitää minua masentuneena.

Kuvitus, jossa näkyy henkilö selin abstraktia taustaa vasten.
Kuvituskuva. Niko on tällä hetkellä työkyvytön. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, kuvitus: Samuli Huttunen / Yle

Nikon masennus on nyt keskivaikea. Lääkitys ja psykiatrin kanssa keskustelu on hänen mukaansa auttanut. Niko ei ole enää sänkyyn sidottu. Hän jaksaa kävellä kauppaan ja leikkiä enemmän lapsen kanssa.

– Tällä on ollut valtavia vaikutuksia minuun ja perheeseen. Totta kai tämä vaikuttaa myös yhdentoista kuukauden ikäiseen lapseen, kun isä ei voi hyvin.

Niko uskoo vielä palaavansa töihin.

Hän on pikku hiljaa hyväksynyt tilanteensa ja koittaa elää sen mukaisesti. Se on auttanut henkisesti.

– Yritän olla hyvä perheenisä ja puoliso. Ne ovat tärkeimmät asiat, mihin keskityn. Jos ei olisi perhettä, niin olisi varmaan jo tullut henki vietyä itseltä.

Suosittelemme