Hyppää sisältöön

Liikenteessä huolestuttavaa kehitystä alkuvuonna: päihtyneiden aiheuttamissa henkilövahingoissa 140 prosentin nousu

Päihtyneenä liikenteessä joudutaan erilaisiin onnettomuuksiin kuin selvinpäin. Lounais-Suomessa päihtymyksestä johtuvat henkilövahingot ovat lisääntyneet selvästi.

Poliisi katsoo kameraan. Etualalla poliisiauto.
Ylikomisario Mika Peltola. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Vesa-Matti Ruuska

Lounais-Suomen liikenteessä on alkuvuonna ollut iso nousu sellaisissa henkilövahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa, joissa kuljettaja on ollut päihtyneenä.

Viime vuonna tammi-huhtikuussa Lounais-Suomessa tapahtui 5 tämän tyyppistä onnettomuutta, nyt niitä on tilastoissa samalta ajalta jo 12.

- Alkuvuoden kehitys näyttää todella huolestuttavalta. Nousu on alkuvuoden osalta 140 prosenttia, sanoo ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisista.

Noususta valtaosa on tapahtunut Varsinais-Suomessa.

Tilasto sisältää sekä kuolemat että loukkaantumiset. Päihtymys on voinut johtua alkoholista, huumeista tai molemmista, mutta Peltolan mukaan valtaossa kyseessä on ollut alkoholi.

Ero on vielä räikeämpi kahden vuoden takaiseen verrattuna: vastaavana aikana 2021 päihteistä johtuvia henkilövahinko oli nolla.

Näin pysyt hengissä liikenteessä

Ylikomisario Mika Peltolan mukaan selville kuljettajille tapahtuu erilaisia onnettomuuksia kuin päihtyneille. Päihtyneiden kuolonkolareista yli 60 prosenttia on tieltä suistumisia. Selvät kuljettajat törmäilevät muihin: kuolonkolareista yli 70 prosenttia on ollut yhteentörmäyksiä.

- Rattijuoppo tappaa yleensä itsensä ja kyydissä olijat. Eli ei missään nimessä ikinä päihtyneen kyytiin. Tämä on hyvä huomata koulujen päätösviikonloppunakin, Peltola sanoo.

Kiinnijääneissä rattijuopoissa on myös noin kymmenen prosentin nousu. Osan tästä noususta voi selittää se, että poliisin resurssia meni korona-aikana muuhun kuin puhallusratsioihin. Nyt liikennevalvonnan määrä on palannut normaalitasolle.

Suosittelemme