Hyppää sisältöön

Työperäisen maahanmuuton rajoittaminen tulorajan nostolla on lievä haaste Lapin matkailulle – yrittäjä: ”Nostaa kustannuksia”

Lapissa matkailualan avustavissa tehtävissä maksetaan tällä hetkellä noin 1 500 euron palkkaa kuukaudessa. Hallitusneuvotteluissa on sovittu rajan nostosta 1 600 euroon.

Joulupukin pajakylä Rovaniemellä kesäkuva
Matkailuyrittäjä Ilkka Länkisen mukaan Lapin matkailussa saisi laittaa lapun luukulle ilman ulkomaalaista työvoimaa. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle
Jarno Tiihonen

Työperäisen maahanmuuton rajoittaminen tulorajaa nostamalla vaikuttaa Lapin matkailuun.

Yle on saanut vahvistuksen, että EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin muuttavilta vaaditaan vähintään 1 600 euron tulot kuukaudessa oleskeluluvan saamiseksi.

Tällä hetkellä matkailun avustava työntekijä tienaa yleensä 1 500 euroa kuussa. Se tarkoittaa, että on sovittu 90 työtunnista kolmessa viikossa.

Matkailuyrittäjä ja Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Länkinen sanoo, että yritykset pystyvät elämään korotuksen kanssa.

– Tuntimäärä nostetaan 120:een. Se kuitenkin nostaa kustannuksia. Käytännössä 1 600 euron palkka maksaa työnantajalle sivukulujen kanssa 3 200 euroa, Länkinen sanoo.

Länkisen mukaan myös ulkomailta tulevien työntekijöiden osaamista on tulevaisuudessa arvioitava nykyistä tarkemmin jo etukäteen.

Lappu luukulle ilman ulkomaalaisia työntekijöitä

Länkisen mukaan Lapin matkailu on täysin riippuvainen työperäisestä maahanmuutosta.

– Tosiasia on, että jos olisimme suomalaisten työntekijöiden varassa, niin saisi laittaa lapun luukulle, hän sanoo.

Länkinen kertoo, että ulkomaalaisten työntekijöiden toivotaan jäävän maahan.

– Yritämme saada heistä vakituisia työntekijöitä, jotta osaaminen säilyisi. Toivomme, että he perustaisivat perheen ja jäisivät asumaan, hän sanoo.

Länkisen yrityksissä oli viime talvena 300 työntekijää. Heistä 80 prosenttia tuli ulkomailta yhteensä 16:sta maasta.

Suosittelemme sinulle