Hyppää sisältöön

Lähes sataa tuhatta helsinkiläistä uhkaa jättimäinen vuokrankorotus – näin kaupungin vuokrayhtiön pomo vastaa 12 kysymykseen

Hekan toimitusjohtaja myöntää Ylelle, että vuokrat voivat nousta niin korkeiksi, ettei kaikilla ole varaa asua edes kaupungin vuokra-asunnossa Helsingissä.

Eri kokoisia, mutta saman pihapiirin Hekan asuinrakennuksia Jätkäsaaren länsisatamankadulla.
Kuvassa erikokoisia mutta saman pihapiirin Hekan asuinrakennuksia Helsingin Jätkäsaaressa. Uusissa asunnoissa kantakaupungissa vuokrankorotukset ovat mahdollisesti suurimmat. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Elina Jämsén
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupungin asunnot eli Heka on kertonut suunnittelevansa yli kymmenen prosentin vuokrankorotuksia asuntoihinsa.

Kaupungin omistama Heka on noin 53 000 asunnollaan ja yli 92 000 asukkaallaan Suomen suurin vuokranantaja.

Asukkaiden keskuudessa vuokrankorotusaikeet ovat herättäneet järkytystä ja pelkoa: moni Yleen yhteyttä ottanut on kysynyt, onko asuminen Helsingissä enää kohtuuhintaista edes valtion tukemissa asunnoissa.

Lisää: Kun kohtuullisesta tulee kohtuutonta

Yle kokosi yleisön yhteydenottojen ja viimeaikaisen keskustelun perusteella esiin nousseita kysymyksiä ja esitti ne Helsingin kaupungin asuntojen toimitusjohtaja Jaana Närölle.

Närö vastasi kysymyksiin puhelimitse.

Miten korkeat vuokrankorotukset Hekan asukkaille on tulossa?

– Todennäköisesti keskimäärin yli kymmenen prosenttia. Ensi vuoden budjetin tekeminen on kesken. Vuokrantasausjärjestelmä määrittelee, että toisilla vuokra nousee alle kymmenen prosenttia, toisilla yli kymmenen.

Onko olemassa neliöhintakattoa, jonka yli esimerkiksi uudiskohteissa ja kalleimmissa asunnoissa ei voi mennä?

– Ei ole. Vuokrantasausjärjestelmä ja kohteiden ominaisuudet vaikuttavat vuokraan. Meillä on lisäksi mahdollisuus käyttää harkintaa.

Onko olemassa ylärajaa sille, kuinka lähellä Hekan asuntojen vuokrat voivat olla verrattuna markkinahintaisten vuokra-asuntojen vuokriin?

– Ei ole. Toki teemme vuokrantasausjärjestelmässä vertailua markkinavuokriin, ja niiden perusteella saamme alueelliset keskivuokrat.

Heka on omakustannusperiaatteella toimiva yhtiö, mutta tilinpäätöstietojen mukaan Heka teki liikevoittoa 13 miljoonaa euroa viime tilikaudella. Mitä se tarkoittaa?

– Meille on kertynyt myös ylijäämää useiden vuosien ajalta, kun jotkut kustannukset ovat olleet alhaisempia kuin on arvioitu. Olemme käyttäneet ylijäämiä menoihin, koska korotimme tänä vuonna vuokria vain neljällä prosentilla, vaikka todellinen tarve olisi ollut kymmenen prosenttia. Ensi vuonna meillä ei juurikaan ole käyttää ylijäämää tasaamaan vuokrankorotuspainetta.

Miksi Heka ilmoitti jo nyt ensi vuoden korotuksista, jos budjetin tekeminen on kesken?

– Halusimme etukäteen ilmoittaa näin merkittävästä muutoksesta, jotta ne eivät tulisi yhtäkkiä yllätyksenä syksyllä. Me itsekin havahduimme tähän tilanteeseen keväällä.

Heka on pyytänyt yhteiskuntaa apuun vuokrankorotuksista ilmoittamisen yhteydessä. Mitä tarkoitatte sillä?

– Toivoisin valtion tukemaa tukea lisää eli korkotukea lisää lainoihin. Siten saisimme asuntojen korkokustannuksia alemmaksi. Toivon myös, että asukkaiden asumistukea ei ainakaan heikennettäisi, vaan parannettaisiin tämän kriisin aikana.

Vaikuttivatko ajankohtaan hallitusneuvottelut, joissa pohditaan asumislisiä ja korkotukia? Halusiko Heka herätellä poliittisia päättäjiä?

– Ei tämä siihen liity. Katsoimme ensimmäisen vuosineljänneksen lukuja ja arvioita esimerkiksi korkotason kehityksestä.

Korottaako Heka varmuuden vuoksi vuokraa enemmän kuin olisi tarpeen?

– Emme ole niin tehneet aiemmin, emmekä tee nytkään niin. Tämä on vieläkin arviointia. Kustannusten nousu ja lainakorkojen nousu koskettavat samalla tavalla myös asunto-osakeyhtiöitä.

Onko Heka ottanut liikaa lainaa uudiskohteita varten ja joutuvatko vuokralaiset nyt maksamaan siitä?

– Lainaa on paljon, koska uudistuotanto rahoitetaan sataprosenttisesti lainalla. Peruskorjauksista 80 prosenttia rahoitetaan lainarahalla. Niitä olisi voinut rahoittaa myös korottamalla vuokria, mutta tämäntapaiset yhtiöt eivät toimi niin. Helsinki haluaa kasvattaa kohtuuhintaisen vuokra-asumisen määrää ja toisaalta, että asuntoja korjataan ja pidetään hyvässä kunnossa.

Onko olemassa pelko, että asukkaat muuttavat pois, jos heillä ei ole enää varaa asua Hekan asunnoissa?

– Tietenkin sellainen pelko on olemassa. Toisaalta minusta tuntuu, että Helsingistä tai pääkaupunkiseudulta ei löydy halvempaakaan vaihtoehtoa, eli sitten pitäisi muuttaa jonnekin muualle Suomeen. Ei tämä ole meidän tahtomme, vaan olemme tosi huolissamme tästä tilanteesta.

Niin ikään Helsingin kaupungin omistama asumisoikeusyhtiö Haso ilmoitti ennätyssuurista vastikkeiden korotuksista. Miksi juuri Helsingin omistamat yhtiöt tekevät kovia vuokrien ja vastikkeiden korotuksia?

– Hasolla ja Hekalla on paljon uutta asuntotuotantoa. Hasossa on vielä paljon enemmän lainaa kuin meillä.

Se ei siis kerro siitä, että kaupungin omistamissa yhtiöissä olisi huonoa taloudenpitoa tai omistajaohjausta?

– Ei minun mielestäni, vaan pääsyy on iso rakentamisen volyymi. Tälle ja ensi vuodelle suunnitellut uudiskohteet ja peruskorjaukset tehdään, jollei kaupunki muuta ilmoita. Jatkossa niitäkin joudutaan varmaan vähän miettimään.

Videolta voit katsoa, miten yksinhuoltajaäiti ja kolme teinitytärtä asuvat Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa. Video: Kristiina Lehto / Yle

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 5. kesäkuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme