Hyppää sisältöön

Kännykkä ja some kilpailevat kirjojen kanssa nuorten ajasta – ”Keskivertolukijoita löytyy vähän”, sanoo kirjaston informaatikko

Nuorten lukuharrastus muuttaa muotoaan. Nuorten ajasta yhä suurempi osa kuluu sosiaalisessa mediassa. Kirjallisuuden harrastaminen saa uusia ulottuvuuksia sähköisten kirjojen myötä.

Pedagogin informaatikko Pauliina Tuomela ottaa kirjan hyllystä Lahden kaupunginkirjastossa.
Lahden kirjaston pedagoginen informaatikko Pauliina Tuomela antaa mielellään lukuvinkkejä. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle
Mikko Tuomikoski

Lahden kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osastolla on päivällä hiljaista, sillä asiakkaat ovat vielä koulussa. Hyllyistä löytyy metritolkulla vanhoja suosikkeja sekä uutta luettavaa.

Lukeminen on edelleen suosittu harrastus, vaikka aina mukana kulkeva kännykkä, some ja muut viihdykkeet vievätkin suuren osan nuorten ajasta.

– Lukuharrastus on muuttunut siten, että nuoret jakautuvat entistä selvemmin niihin, jotka lukevat paljon ja niihin, jotka lukevat vähän. Keskivertolukijoita löytyy vähän, selvittää Lahden kirjaston pedagoginen informaatikko Pauliina Tuomela.

Lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta on entistä enemmän. Takavuosikymmenien suosikit, kuten Viisikko- ja 3 etsivää -kirjat kiinnostavat myös nuorempia sukupolvia. Ne ovat saaneet rinnalleen suuren määrän uudempia suosikkeja. Myös kotimaista lasten- ja nuorten kirjallisuutta on entistä enemmän tarjolla.

Kirjojen kuuntelu on saanut monet kiinnostumaan kirjallisuudesta.

– Nuoret ovat löytäneet äänikirjat. Moni lainaa niitä meiltä ja käyttää myös maksullisia äänikirjapalveluja, kertoo Tuomela.

Uutuuskirjoja hyllyssä Lahden kaupunginkirjastossa.
Lasten ja nuorten osaston uutuuskirjahyllyn avulla voi perehtyä nuorille suunnatun kirjallisuuden tuoreimpiin tuuliin. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Kirjastot kannustavat lukemaan

Kirjastot tekevät paljon töitä lukuharrastuksen edistämiseksi. Esimerkiksi Lahden kaupunginkirjaston väki kiertää kouluissa antamassa lukuvinkkejä ja jakaa yhteistyössä koulujen kanssa lukudiplomeja.

– Lahden kaupunginkirjasto on mukana valtakunnallisissa lasten ja nuorten kesälukukampanjoissa. Lasten Lukujengi ja lukumaailmanpyörä -kampanjassa lainataan ja luetaan kirjoja sekä kerätään Lukujengi-hahmoja passiin, kertoo Tuomela.

Mitä lukis? 2023 -lukukampanjassa nuoret pääsevät jakamaan toisilleen kirjavinkkejä. Lahden kirjastoissa nuoret voivat suositella lempikirjaansa muille täyttämällä vinkkilapun ja lainata muiden nuorten suosittelemia kirjoja.

Kirjastot seuraavat aikaansa myös muilla tavoin esimerkiksi olemalla mukana sosiaalisessa mediassa.

– Lahden kaupunginkirjaston löytää Facebookista, Instagramista ja Tiktokista. Kirjaston henkilökunta neuvoo lukemisesta kiinnostuneita aina mielellään, naurahtaa Tuomela.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Yle Hämeen tet-harjoittelija Venla Patovirran kanssa.

Suosittelemme sinulle