Viisi kiloa perunamuusijauhetta, 27 kiloa maissipyrettä, 28 kiloa porkkanasosetta, yli seitsemän kiloa sulatejuustoa ja 53 litraa vettä.
Siinä ovat ensimmäisen keittosatsin tärkeimmät ainekset Orimattilan koululaisten kevätlukukauden viimeiseen kouluruokaan.
Kasvissosekeitto on valmistettu jo tänään, mutta tarjoillaan huomenna.
Orimattilan Käkelän aluekeittiö valmistaa joka koulupäivä ruuan 500:lle koululaiselle ja 900:lle päiväkotilapselle.
Yhden aterian keskimääräinen laskennallinen hinta on 2,62 euroa.
Koko kevään kovasti puhuttanut kouluruoka on aiheuttanut runsaasti päänvaivaa suurkeittiön kokeille, kun raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hinnat ovat kohonneet.
– On käyty läpi ruokalistaa, seurattu kilohintoja ja ylipäätään mietitty tarkemmin asioita. kertoo Orimattilan ruokapalvelupäällikkö Tuija Pulkkinen.
– Jos tarjolla on lasten herkkuruokaa, niin tiedetään, että sitä menee enemmän, ja jos on vähemmän suosittua, niin sitten annoskoko on pienempi. Sellaista tasapainottelua läpi vuoden, Pulkkinen kuvailee.
Kylmävalmistus valtaa alaa
Paljon on keittoa virrannut siitä kun jokaisessa koulussa oli omat kokit ja keittiöt. Kouluruuan valmistus on jo vuosia tapahtunut useimmiten suurissa keskuskeittiöissä.
Orimattilassa on nyt siirrytty kylmävalmistukseen, jossa huominen ruoka valmistetaan jo tänään.
– Jo aamulla lähtevät kuljetukset meidän kohteisiin, joissa ruoka otetaan vastaan ja laitetaan kylmiöön. Seuraavana aamuna se sitten lämmitetään ja valmistellaan tarjoilukuntoon, Pulkkinen kertoo.
Orimattilassa kulutuksen perusteella voidaan päätellä koululaisten suosikkiruuan olevan makaronilaatikko.
Kun keväällä koululaiset saivat itse toivoa haluamansa ruuan, niin kärkipaikan vei hodarit.