Hyppää sisältöön

Näillä perusteilla koulujen henkilökunta valitsee stipendien saajat – Kouvolassa stipendejä on jaossa lähes 30 000 euron arvosta

Koulujen henkilökunta valitsee stipendin saajia useilla eri perusteilla. Perusteet ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen.

Koululainen matematiikan kotitehtäviä tekemässä.
Koulumenestys ei ole jakoperuste kaikissa stipendeissä. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Maria Mäkelä

Koulujen päättäjäisiä juhlitaan lauantaina, mikä tarkoittaa perinteisesti myös stipendien jakoa.

Esimerkiksi Kouvolassa stipendejä on jaossa lukio-opintonsa päättäville ja peruskoulujen oppilaille yhteensä lähes 30 000 euron arvosta. Myös ammattikouluissa jaetaan stipendejä.

Säätiöt, seurat, yhdistykset ja yritykset lahjoittavat oppilaille stipendejä. Myös kouluilla ja kaupungeilla voi olla rahastoja, joista stipendejä rahoitetaan.

Myöntävä taho määrittelee kriteerit vastaanottajalle, esimerkiksi kemian alan toimijat palkitsevat kemian osaajia. Koulujen henkilökunta valitsee vastaanottajat kriteerien perusteella.

Stipendin voi saada koulumenestyksen lisäksi esimerkiksi positiivisesta asenteesta

Kuusankosken lukion rehtorin Riitta Mutrun mukaan stipendien saajat voidaan valita esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa tai tietyssä aineessa menestymisen perusteella.

Kaikkien stipendien kriteerit eivät kuitenkaan liity koulumenestykseen. Myöntäjien kriteerejä voivat olla myös esimerkiksi yritteliäisyys, aktiivisuus tai positiivinen asenne kouluun ja muihin opiskelijoihin.

Kuusankosken lukio
Suurimmat stipendit Kuusankosken lukiossa ovat tänä vuonna muutaman sadan euron arvoisia. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Niin Mutrun kuin Kotkan lyseon rehtorin Mette Godenhjelmin mukaan stipendien vastaanottajia valitessa pyritään siihen, että yksittäiselle oppilaalle ei kasaantuisi monia stipendejä.

Godenhjelm näkee stipendit tunnustuksena, joka voi tuoda itsevarmuutta sekä iloa.

– Stipendi saattaa jopa innostaa miettimään jatko-opintojen suuntaa, jos kannustusta tulee tietyltä alalta, Godenhjelm sanoo.

Mutru korostaa, että kaikkien työ on yhtä tärkeää huolimatta arvosanoista tai siitä, saako opiskelija stipendin. Matalatkaan arvosanat eivät tarkoita sitä, että opiskelija ei olisi tehnyt suurta työtä.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki kotka@yle.fi.

Suosittelemme sinulle