Hyppää sisältöön

Kokenut jääkiekkovalmentaja Teijo Räsänen: HPK:n systeemit muuttuvat ja muutokset vievät eteenpäin

Räsänen on tyytyväinen siihen, miten HPK:ssa on hoidettu jako lasten ja nuorten kilpailu- ja harrastejoukkueisiin.

Teijo Räsänen kuvattuna Hämeenlinnassa 24. toukokuuta 2023.
Jääkiekkovalmentaja Teijo Räsänen tituleeraa itseään ”miehenä menneisyydestä”. Hänen valmennuksessaan HPK sai kahdesti SM-pronssia. Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola

HPK Liigassa on tapahtunut viime kuukausina isoja muutoksia. Seurassa aloittavat niin uusi toiminnanjohtaja kuin urheilujohtajakin. Viimeisimpänä yllätysmuutoksena toimitusjohtaja Antti Toivanen ilmoitti erostaan.

Kokenut jääkiekkovalmentaja Teijo Räsänen on ollut tyytyväinen Toivasen työhön seuran toimitusjohtajana, jolloin HPK Liigan ja Junorijääkiekon yhteistoiminta on Räsäsen mukaan lisääntynyt vahvasti.

– Hän on ottanut selkeästi Juniorijääkiekon tärkeäksi osaksi koko HPK brändiä.

Räsänen on tyytyväinen myös siihen, miten hämeenlinnalaisseura on lisännyt panostamista naisten ja tyttöjen jääkiekkoon.

– Olisin mielelläni nähnyt Toivasen jatkavan tehtävässään, mutta ymmärrän myös hänen päätöstään. Tehtävä on ollut haastava. Arvostelijoita riittää, asiatonta kritiikkiä tulee jatkuvasti ja tietenkin valitettavan vähän tukea, sanoo Räsänen.

Uutena päävalmentajana aloittaa Matias Lehtonen. Uudeksi urheilujohtajaksi valittiin vastikään Ilkka Haapea. Räsänen on nimityksiin tyytyväinen.

– Odotan paljon uudelta valmentajalta. Olen kuullut hänestä pelkkää hyvää ja saavutukset Mestiksessä ovat olleet erinomaiset. En koe ongelmana sitä, ettei hän ole aiemmin valmentanut Liigassa. Hyvä valmentaja kasvaa työssään. Uskon häneen! hehkuttaa Räsänen.

Niin ikään Ilkka Haapean nimittäminen uudeksi toiminnanjohtajaksi vaikuttaa Räsäsen mielestä hyvältä.

– Systeemit muuttuvat ja uskon, että muutokset vievät eteenpäin. Haapea tulee nyt urheilujohtajaksi ja minusta sekin on hyvä, että on uskallettu katsoa sitä asiaa vähän eri tavalla mitä perinteisesti liigaseuroissa on katsottu. Olen positiivisella mielellä, sanoo Räsänen.

Joukkueen valmentajille työrauha

Räsänen on huomannut, että esimerkiksi juniorijääkiekkoa harrastavien lasten vanhemmat toteuttavat toisinaan lastensa harrastuksessa omia haaveitaan. Lapsen oma halu ja toiveet unohtuvat helposti.

Kilpajääkiekkoa pelaavan lapsen vanhemmat saattavat asettaa vaatimuksia ja vertailevat omaa lastaan toisiin, jolloin joukkueen sisälle voi syntyä ristiriitoja. Lapsen omia toiveita ei saisi unohtaa.

Teijo Räsänen on tyytyväinen siihen, miten Hämeenlinnan Pallokerhossa on hoidettu jako lasten ja nuorten kilpailu- ja harrastejoukkueisiin.

– Jos lapsi ei halua kilpakiekkoon vaan haluaa harrastaa lajia, se pitää hyväksyä ja seuran tulee tarjota siihen varteenotettava mahdollisuus. Jos lapsi haluaa kilpakiekkoon, niin lasta on tuettava ja kannustettava. Kilpakiekko vaatii lapselta jo todella paljon sitoutumista siihen koulun ja muun tekemisen ohessa, sanoo Räsänen.

Räsänen toivoo, että vanhemmat antaisivat työrauhan joukkueissa työskenteleville nuorten valmentajille ja joukkueen johdolle.

– Vanhempien hämmentäminen siellä taustalla, ei ole hyvä asia joukkueelle eikä koko yhteisölle. Jos yhteisössä syttyy vähän väliä tulipaloja, ne eivät ole hyväksi nuorille eivätkä vanhempien välisille suhteille, pohtii Räsänen.

Kati Turtola ja Teijo Räsänen keskustelevat lasten ja nuorten harrastamisesta.

Räsänen toimi 2000-luvun alkupuolella sekä HPK:n että SaiPA:n, Ilveksen ja Vaasa Sportin peräsimessä. Liikunnanopettajana ja HPK:n juniorijääkiekon puheenjohtajana pitkään toiminut valmentaja on seurannut näköalapaikalta lasten ja nuorten liikuntaharrastamisen kehittymistä ja muutosta.

Suosittelemme