Hyppää sisältöön

Turussa testataan näkövammaisille tarkoitettuja älyliikennevaloja – kun palvelun käyttäjä lähestyy valoja, merkkiääni voimistuu

Ääniopastuksen tavoite on auttaa näkövammaista liikkujaa niin, että ääntä syntyy enemmän silloin kun käyttäjä on lähellä valoja ja mahdollisimman vähän silloin kun palvelulle ei ole tarvetta.

Jalankulkijoiden liikennevalo, joka palaa vihreänä. Taustalla vanhan talon tiiliseinä.
Kuvituskuva. Kuva: Sanni Isomäki / Yle
Eino Kossila

Turussa testataan bluetooth-yhteydellä toimivia ääniopasteliikennevaloja. Ääniopasteen nakuttava ääni voimistuu, kun laite tunnistaa lähellä olevan palvelun käyttäjän lähestymässä liikennevaloja. Muulloin ääni on hiljaisempi.

Ääniopastuksen tavoite on auttaa näkövammaista liikkujaa niin, että ääntä syntyy enemmän silloin kun käyttäjä on lähellä valoja ja mahdollisimman vähän silloin kun palvelulle ei ole tarvetta.

– Ääniohjauksella varustetut jalankulkijoiden liikennevalot ovat kaikille tuttuja jo useamman vuosikymmenen ajalta, mutta aina niiden ongelmana on ollut joko liian hiljainen äänisignaali, joka hukkuu liikenteen meluun vaikeuttaen niiden havaitsemista, kertoo Hannu Suvanto Varsinais-Suomen näkövammaiset Ry:stä

Suvannon mukaan ympäristön asukkaita on ärsyttänyt ääniopasteiden jatkuva ääni, mikä on johtanut äänitasojen säätöön. Sopivaa tasoa, joka sopisi sekä näkövammaisille että asukkaille, on hänen mielestään ollut vaikeaa löytää.

Kyseessä on ensimmäinen Suomessa tehty älykäs ääniopastekokeilu valo-ohjatun suojatien ylittämisessä. Aikaisemmin valo-ohjaamattomissa risteyksissä ääniopastusta on kokeiltu Vaasassa.

Kokeilu tehdään kesäkuun aikana Humalistonkadulla Eerikinkadun ja Ratapihankadun välillä. Kokeilussa on kaksi eri järjestelmää.

Järjestelmille toivotaan vapaaehtoisia testaajia -ja palautetta kokemuksista. Kuka tahansa voi ladata itselleen tarvittavan sovelluksen järjestelmien testaukseen. Palautetta toivotaan näkövammaisten lisäksi myös muilta.

Linkki sovellusten lataamiseen löytyy Turun kaupungin verkkosivuilta.

Suosittelemme sinulle