Hyppää sisältöön

Liki 20 tonnia painava Eleni jaksaa hyrrätä 70 kilometriä pelkällä sähköllä

Lapin ensimmäinen hybridikuorma-auto otettiin käyttöön Rovaniemellä. Tällä hetkellä hybridikuorma-autoja on Suomessa käytössä vain kaksi.

Lapin, ja koko Pohjois-Suomen ensimmäinen hybridikuorma-auto on käytössä Rovaniemellä.
Armi Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Punainen kuorma-auto ei pörise eikä jyrise. Se hyrisee, ja sen nimi on Eleni.

Lapin ensimmäinen hybridikuorma-auto ei pelkää pohjoisen sääoloja – ei ainakaan kesäkuun lämmössä ja auringonpaisteessa.

– Kyllä tällä on tarkoitus ajaa talvellakin. Juuri sen takia halusimme auton tänne Rovaniemelle, Niemi Palveluiden johtaja Juha Niemi sanoo.

Niemen mukaan yrityksen uusi hybridiajoneuvo otettiin käyttöön Rovaniemellä juuri talven pakkasten toivossa.

– Myös muut toimipisteemme toivoivat auton käyttöönsä, mutta haluamme testata sen käyttäytymistä ääriolosuhteissa. Hybridin tuominen pohjoiseen tukee tavoitettamme olla omalta osaltamme sähköistämässä koko Suomen raskasta liikennettä, Niemi sanoo.

Niemi palvelut-yrityksen ybridikuorma-auto Rovaniemellä kesällä
Raskaan liikenteen sähköistymiseen on mahdollista saada myös valtionavustusta. Hybridikuorma-autoihin avustusta ei ole mahdollista nykyään saada. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Painoa yli 700 kiloa, tehoa liki sata kilowattituntia

Hybridiauto ei ulkoisesti juuri eroa tavallisesti kuorma-autosta. Auton kolme yhdistelmäakkua on sijoitettu sen sivuille. Akut painavat yhteensä noin 750 kiloa. Kooltaan mustat laatikot ovat noin kolmen, neljän ison matkalaukun kokoisia. Niiden yhteinen teho on noin 95 kilowattituntia.

Akkujen tyhjästä täyteen lataaminen kestää Niemen omalla teholatausasemalla reilun tunnin.

– Eli suurin piirtein saman verran sähköauton lataus. Tehovoimaltaankin se vastaa ison sähköauton akun tehoa, Niemi Palveluiden kalusto- ja kiertotalouspäällikkö Ville Häyrynen sanoo.

Niemen mukaan pitkät välimatkat, latausverkoston puute ja kylmyys tuovat omat haasteensa sähköajoneuvojen käyttöön Pohjois-Suomessa, vaikka raskaan liikenteen ajoneuvoissa akuston lämmönhallinta onkin henkilöautoja parempi.

Näistä syistä Rovaniemelle tuotu kuorma-auto on täyssähköisen sijasta juuri hybridi.

Kyllä tällä on tarkoitus ajaa talvellakin. Juuri sen takia halusimme auton tänne Rovaniemelle

Juha Niemi, johtaja

Vain kaksi hybridikuorma-autoa

Kovin montaa hybridikuorma-autoa Suomessa ei vielä ole.

Liikenne- ja viestintäviraston (Traficomm) tilastojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä ainoastaan kaksi ladattavaa hybridikuorma-autoa. Täysin sähköllä kulkevia kuorma-autoja oli Manner-Suomessa rekisteröitynä huhtikuun alussa 28.

Vuosi sitten Niemen yritys otti käyttöönsä ensimmäisen ison täyssähköisen muuttoauton. Nyt niitä on kaksi. Täyssähköauton erikoisuutena on auton korin katolle asennettu aurinkosähköjärjestelmä, jonka tuottamaan energiaa hyödynnetään lisälaitteiden käytössä.

Rovaniemen Elenillä ei ole katollaan aurinkopaneeleita.

Häyrysen mukaan ei ole kuitenkaan mitään estettä lisätä aurinkopaneeleita hybridienkin katolla. Häyrysen mukaan ne ovat ainakin eteläisemmässä Suomessa toimineet hyvin.

Hybridikuorma-auto latauksessa Rovaniemellä kesällä.
Kuorma-auton akkujen lataus kestää suurin piirtein saman verran kuin sähköllä kulkevan henkilöautonkin lataus. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Kulkee sähköllä vain 60 - 70 kilometriä

Hybiridiominaisuuksista huolimatta myös Rovaniemen Elenillä on tarkoitus ajaa pääasiassa sähköllä.

– Ajamme suurimman osan ajasta kaupunkialueella, jolloin voimme kulkea pelkästään sähköllä, Häyrynen sanoo.

Kovin pitkälle Rovaniemen keskustan ulkopuolelle sähköllä ei silti kuorma-autolla pöristellä. Elenin sähkölataus kestää valmistajan mukaan noin 60 kilometrin matkan. Loppumatkan Eleni huristelee uusiutuvalla dieselillä. Niemen kokemusten mukaan kantama on useimmiten liki 70 kilometriä, ainakin kesäisin.

Käytännössä 70 kilometriä ei silti riitä kulkemaan edes Rovaniemen yhdeltä laidalta toiselle.

– Onneksi suurin osa ajoistamme Rovaniemelläkin on aika lyhyitä. Koko päivän aikana matkaa saattaa kertyä noin 70 kilometriä, Häyrynen sanoo.

Muutaman vuoden päästä Elenikin jää silti jo eläkkeelle.

Yrityksen tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki sen kalusto on täysin fossiilitonta, eli toisin sanoen joko täyssähkö-, kaasu-, vety- tai muuta kalustoa.

– Tämän vuoden jälkeen kalustosta jo 40 prosenttia on nollapäästöistä. Tämä Lapin hybridi on kuitenkin tärkeä välivaihe täysin päästöttömään kalustoon, Häyrynen sanoo.

Korjattu 2.6. kello 12.05 lausetta toisen väliotsikon jälkeen. Suomessa on ainostaan kaksi ladattavaa hybridikuorma-autoa, ei kaksi muuta ladattavaa hybridikuorma-autoa.

Suosittelemme