Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto myönsi merituulivoima-alueiden tutkimusluvat Kristiinankaupunkiin, Pietarsaareen ja Merikarvialle

Tutkimusalueilla saa tehdä hankkeisiin liittyviä merialueen ja merenpohjan tutkimuksia.

Viisi merituulivoimalaa näkyy kirkkaalla merellä Porin Tahkoluodossa.
Valtioneuvosto on myöntänyt nyt Suomeen yhteensä 12 ehdollista tutkimuslupaa. Kuva: Markku Sandell / Yle
Emma Halla-Aho
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtioneuvosto myönsi torstaina merituulivoiman tutkimuslupia kolmelle alueella Suomessa. Kaksi lupaa myönnettiin Rannikko-Pohjanmaalle ja yksi Merikarvian edustalle.

Rannikko-Pohjanmaan luvat myönnettiin Kristiinankaupungin Itä- ja Länsi -tutkimusalueille, jotka sijaitsevat Selkämerellä Kristiinankaupungin edustalla. Tutkimusalueiden pinta-ala on yhteensä noin 500 neliökilometriä.

Toinen Pohjanmaan tutkimusalueista sijaitsee Pietarsaaren edustalla ja kattaa myös Kokkolan satamaan suuntautuvan meriliikenteen käyttämän alueen. Sen tutkimuslupa on voimassa marraskuun loppuun saakka

Merikarvian edustalle myönnetty tutkimuslupa koskee tutkimusalue Haukea. Se sijaitsee sijaitsee Selkämerellä, noin 35 kilometriä Merikarvialta länteen.

Kristiinankaupungin ja Merikarvian edustalla sijaitsevien tutkimusalueiden tutkimusluvat umpeutuvat vuoden 2025 syksyllä.

Näillä kolmella tutkimusalueilla Ørsted Wind Power A/S, Nordi Offshore Wind Oy ja Skyborn Renewables Finland Oy saa suorittaa merialueen ja merenpohjan tutkimuksia.

Viimeksi viime joulukuussa Valtioneuvosto myönsi kaksi lupaa Rannikko-Pohjanmaalle ja kaksi Porin edustalle.

Lopulliset toteuttajat päätetään myöhemmin

Päätökset lopullisista merituulivoimapuiston toteuttamisista tehdään myöhemmin.

Valtioneuvoston suostumus tutkimuksiin yksittäisillä tutkimusalueilla ei automaattisesti tarkoita investointi- tai rakentamisoikeuden myöntämistä tutkimusluvan saajalle.

Valtioneuvosto on myöntänyt nyt Suomeen yhteensä 12 ehdollista tutkimuslupaa.

Suosittelemme