Hyppää sisältöön

Metsähallitus: Höyrystyviä hyönteismyrkkyjä ei tulisi käyttää retkeillessä

Höyrystyviä hyttysmyrkkyjä kuten Thermacelliä tulisi käyttää vain rakennusten välittömässä pihapiirissä ja terasseilla ja silloinkin harkiten.

Thermacell hyttyskarkoitin
Thermacell-hyttysmyrkkyä ei tulisi Tukesin mukaan käyttää kansallispuistoissa. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Sarita Piipponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hyttyskausi on alkanut ja ihmiset pyrkivät torjumaan hyttysiä monin keinoin, kuten esimerkiksi hyönteiskarkotteilla ja hyönteismyrkyillä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan lähtökohtaisesti hyönteisiä karkottavat tuotteet eivät ole ympäristölle yhtä haitallisia kuin hyönteismyrkyt, joiden tehtävä on tappaa liian lähelle eksyvät hyttyset.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita, joista Suomessa saa myydä ja käyttää vain Tukesin hyväksymiä valmisteita. Myrkyt ovat haitallisia hyönteisten lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle.

Kansallispuistoissa liikkuvat käyttävät usein tietämättään kiellettyjä myrkkyjä

Metsähallitus muistuttaa, että höyrystyvien hyönteismyrkkyjen ja erityisesti myrkkytyynyjen, kuten Ryobin ja Thermacellin, käyttö on lähes täysin kiellettyä kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla.

Tukesin mukaan höyrystyviä hyönteismyrkkyjä ei saa käyttää tauko- ja tulentekopaikoilla eikä laavuilla. Myös poluilla ja reiteillä myrkkyjen käyttö on kielletty.

Maankäyttöpäällikkö Arto Vilen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo, että kansallispuistoissa liikkuu retkeilijöitä, jotka kulkevat poluilla höyrystävät hyönteiskarkoittimet mukanaan.

– Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuutta. Erityisesti höyrystyvät hyönteismyrkyt sisältävät tehoainetta, joka on luokiteltu erittäin myrkylliseksi vesieliöille.

Käyttö on rajoitettu rakennusten läheisyyteen

Tukesin mukaan höyrystyviä hyönteismyrkkyjä saa käyttää ainoastaan rakennusten välittömässä pihapiirissä ja terasseilla.

Esimerkiksi kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden taukopaikat ja laavut on luokiteltu rakennusten sijaan rakenteiksi, minkä takia käyttö on niiden läheisyydessä kiellettyä.

Metsähallitus kuitenkin toivoo, ettei myrkkyjä käytetä myöskään muissa suojelualueiden rakennuksissa, kuten autio- ja varaustuvissa, vaikka nämä kuuluvatkin sallitun käytön piiriin. Nämä rakennukset sijaitsevat keskellä suojeltua luontoa ja ovat usein lähellä vesistöjä.

Tavalliset iholle levitettävät tai suihkutettavat hyönteiskarkottimet ovat sallittuja myös suojelualueilla.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme