Hyppää sisältöön

Pälkäneen vajoavan rivitalon asukkaat jatkavat taistelua – taloyhtiö päätti hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta

Asuntonsa menettäneiden rivitalon osakkaiden piina ja taistelu korvauksista on jatkunut jo kymmenen vuotta.

Rivitalon iäkkäät asukkaat menettivät omaisuutensa ja kotinsa. Katso, miltä asumiskieltoon asetetussa talossa näytti vuonna 2018, kun se määrättiin asumiskieltoon. Video: Yle
Pasi Punkari

Pälkäneellä vajoavan rivitalon osakkaat hakevat valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Asunto oy Onkkaalanrivin osakkaat tekivät päätöksen torstaina pitämässään yhtiökokouksessa.

Asukkaat hävisivät Pälkäneen kuntaa vastaan nostamansa korvausvaatimuskiistan käräjäoikeudessa ja viime viikolla myös Turun hovioikeudessa.

Hovioikeuden päätös ei ollut kuitenkaan yksimielinen. Eriävän mielipiteensä päätökseen jätti hovioikeudenneuvos Leena Mikkonen.

Hän oli eri mieltä kahden muun ratkaisun tehneen kanssa siitä, onko tapauksessa kysymys ympäristövahingosta ja onko kunta siitä vastuussa.

– Hovioikeuden ratkaisu on äänestyspäätös siltä osin, että sovelletaanko kunnan vastuuseen ympäristövahinkolakia. Asukkaat hakevat valituslupaa ja ennakkoratkaisua siihen, että kunta olisi vastuussa aiheuttamastaan vahingosta ympäristövahinkolain perusteella, koska vahinko on seurausta kunnan harjoittamasta toiminnasta, kertoo asukkaita edustanut asianajaja Mikko Toikka.

Toikan mukaan asukkaiden kanta vastaa hovioikeudessa äänestyksen hävinnyttä kantaa.

– Oikeuden päätöksistä tulee esille, että oikeuskäytäntöä tältä osin ei juuri ole, ja se osoittaa, että ennakkoratkaisulle olisi tarvetta, sanoo Toikka.

Rivitaloyhtiön asukkaat joutuvat kuitenkin korvaamaan Pälkäneen kunnalle hovioikeuden oikeudenkäyntikulut 28 337 euroa.

Käräjäoikeus oli kunnan kannalla

Osapuolet ovat kiistelleet siitä, onko kunta vastuussa talon vaurioitumisesta.

Kyseessä on vuosia jatkunut kiista, jossa vastakkain ovat Pälkäneen kunta ja rivitaloyhtiön iäkkäät osakkeenomistajat.

Neljän huoneiston rivitalon asukkaat joutuivat muuttamaan pois kodistaan vuonna 2018, kun terveysviranomainen määräsi talon asumiskieltoon.

Halkeama valkoisessa seinässä
Rivitalon vajoaminen on saanut aikaan halkeamia talon sisälle. Arkistokuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Talo on halkeillut monin paikoin, koska se on vuosien kuluessa vajonnut pahasti.

Vuonna 2021 Pirkanmaan käräjäoikeus ratkaisi kiistan Pälkäneen kunnan eduksi. Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että kunta olisi menetellyt huolimattomasti. Oikeus katsoi myös, että asukkaiden oikeus vaatia vahingonkorvausta oli ehtinyt vanhentua.

Rivitalo on rakennettu entisen soramontun paikalle

Asunto-osakeyhtiö Onkkaalanrivi rakennettiin Pälkäneen Takojanpolulle vuonna 1988. Tontilla on aiemmin ollut soramonttu, joka täytettiin soran oton päätyttyä muun muassa kannoilla sekä puutarha- ja teollisuusjätteillä.

Vuosien kuluessa eloperäinen jäte lahosi ja rivitalon alla oleva maa vajosi. Asuntojen seiniin alkoi tulla halkeamia.

Kaikki asukkaat ovat joutuneet jättämään kotinsa vuosia sitten häädön uhalla. Rivitalossa asui kuusi eläkeikäistä ihmistä.

Kunnan rakennus- ja ympäristöjaosto asetti vuonna 2018 rakennuksen käyttökieltoon. Viimeinen asukas velvoitettiin häädön uhalla rakennuksesta pois kesällä 2019.

Asunto-osakeyhtiö on vaatinut kuntaa joko lunastamaan kiinteistön rakennuksineen tai korvaamaan enimmillään 600 000 euron vahingot.

Kunta pitää vaatimuksia perusteettomina ja vanhentuneina.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 24. heinäkuuta 2023.

Suosittelemme