Hyppää sisältöön

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiurulta tiukka viesti Säätytalon neuvottelijoille ja RKP:lle: Aborttioikeuteen ei saa koskea

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo olevansa järkyttynyt tiedosta, että hallitusneuvotteluissa on keskusteltu aborttioikeutta koskevan lainsäädännön muutoksista.

Hallitusneuvottelut jatkuivat Säätytalolla Helsingissä 26. toukokuuta 2023.
Hallitusneuvotteluja käydään Säätytalossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii, ettei mahdollisesti syntyvä oikeistohallitus muuta aborttilainsäädäntöä.

– Järkyttävää, että Säätytalolla maamme oikeisto pohtii naisten oikeuksien kaventamista aborttilainsäädäntöä heikentämällä, Kiuru kirjoittaa Facbookissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnan käytävällä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puolustaa Suomen aborttilainsäädäntöä. Kuva: Silja Viitala / Yle

HBL: On keskusteltu

Sanomalehti Hufvudstadsbladet kertoi torstaina, että hallitusneuvotteluissa on keskusteltu hoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä abortista. Tällä hetkellä Suomessa hoitohenkilökunnalla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä osallistumasta raskauden keskeytykseen vakaumuksen perusteella.

Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen on puolueensa neuvottelija sosiaali- ja terveysasioita käsittelevässä hallitusneuvottelujen pöydässä. Hän ei kerro lehdelle, onko aiheesta keskusteltu, mutta sanoo oman kantansa.

– Terveydenhuollon henkilökunnalla täytyy olla omantunnon vapaus tässä asiassa, Räsänen toteaa.

Päivi Räsänen hymyilee kameralle. Taustalla kannattajia.
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on tiukka abortinvastustaja. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Kiuru: Vakaumus ei saa vaarantaa potilaan oikeuksia

Ministeri Kiuru muistuttaa, että Eduskunta on kahdesti ilmaissut kannan aborttioikeuden ja naisen itsemääräämisoikeuden puolesta.

– Ammattihenkilön vakaumus ei saa vaarantaa potilaan oikeuksien toteutumista, Kiuru toteaa.

SDP:n puheenjohtajaksi ehdolla oleva Kiuru lähettää hallitusneuvotteluihin terveisiä erityisesti Ruotsalaisen Kansanpuolueen ryhmälle.

– Muistutin eilen RKP:tä, että liberaalikin hallitusvaihtoehto olisi mahdollinen. Eikö nyt olisi jo aika tehdä johtopäätöksiä? Kiuru kysyy.

Aborttilainsäädäntöä on viime vuosina tiukennettu muun muassa useissa Yhdysvaltain osavaltioissa ja Puolassa. Muutoksia on ajanut kristillinen konservatiivioikeisto.

Päivitys klo 17.39: Hallitusneuvotteluja vetävä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiistää tiukasti, että Säätytalolla neuvoteltaisiin aborttilainsäädännöstä.

Suosittelemme