Hyppää sisältöön

Korona-ajan tuoma piikki taittui ravintoloiden alkoholin ulosmyyntiluvissa, lupien määrät laskussa

Monelle normaalille baarille alkoholin ulosmyynti on niin vähäistä liiketoimintaa, että sitä ei kannata tehdä. Pienpanimoiden omat ravintolat ovat kuitenkin asia erikseen.

Take way -kyltti anniskeluravintolan ikkunassa.
Jyväskyläläisessä Lucky-baarissa ei mainoksista huolimatta juuri myydä juomia ulos. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Tuukka Tervonen

Korona-aikana nähty piikki ravintoloiden haetuissa alkoholin ulosmyyntiluvissa näyttää taittuneen. Lupia on voimassa nyt vähemmän, kuin viime ja toissa vuonna.

– Koronan aikaan moni ravintola haki luvan, että asiakkaat voisivat ottaa juomatkin hakiessaan ruokaa ravintolasta mukaan, sanoo johtava asiantuntija Juuso Nieminen Valviralta.

Korona näkyi myös esimerkiksi Jyväskylässä sijaitsevan Hiisi-panimon Hiisi Taproom & Bottleshopin ulosmyynneissä. Väkisinkin, sillä ravintola ja myymälä aukaisivat koronarajoitusten aikaan 2020. Silloin ulosmyynnissä puhuttiin ravintolapäällikkö Joonas Hovin mukaan ”kaksinumeroisista prosenteista” ravintolan myynneistä, kun rajoitukset vaikeuttivat tai estivät ravintolassa juomista.

Koronarajoitusten loputtua Hiiden ravintolassakin ulosmyynti hiukan laski, mutta Hovin mukaan se muodostaa edelleen merkittävän osan myynneistä.

– Tasaista virtaa se on kuitenkin meillä ollut jatkuvasti, Hovi sanoo.

Hiisi-ravintolan ulkoovi ja kyltit.
Hiisi Taproom & Bottleshop avautui korona-aikaan. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Hiisi Taproom & Bottleshopin eli vapaasti suomennettuna hanahuone & pullokaupan tarkoituksena on ollut alusta asti myydä myös ulos omia ja muiden pienpanimoiden tuotteita. Hovi kertoo, että hekin aikovat pikemmin laajentaa ulosmyyntitoimintaa kuin supistaa. Hän on myös varovaisen optimistinen ulosmyynnin tulevaisuuden suhteen ilmiönä.

– Kulttuuri ja tottumukset muuttuvat hitaasti, Hovi sanoo.

Erikoisempia oluita myyvien pienpanimoiden omien ravintoloiden onkin helpompi myydä ulos tuotteita, jotka eivät joka kaupan hyllyltä löydy. Jos pienpanimoravintola on samassa tilassa kuin panimo, ulos saa myydä vahvempiakin kuin 5,5 % tuotteita. Vaikkei Hiiden ravintola olekaan panimon yhteydessä, moni sen juoma on kuitenkin myyntirajan alle.

Normaaleja baareja ja ravintoloita koskevat samat rajoitukset kuin kauppojakin, myynnin pitää tapahtua aikavälillä 9-21, juoma saa olla vahvuudeltaan korkeintaan 5,5 %, juomaa ei saa nauttia myyntiliikkeessä tai sen välittömässä läheisyydessä ja se pitää myydä suljetussa astiassa eli käytännössä avaamattomassa pullossa tai tölkissä.

Kun mukaan lisätään baarien yleensä kauppoja korkeammat hinnat, ei ehkä ole ihme, että esimerkiksi Jyväskyläläisessä Lucky-pubissa ei take away-mainoskylteistä huolimatta juuri myydä juomia ulos.

– Luovutaan luvasta varmaan kokonaan, myynnit eivät kata edes Avin vuosittaista tarkastusmaksua, omistaja Kimmo Vekki sanoo.

Maksu on noin kaksisataa euroa vuodessa.

Suosittelemme