Hyppää sisältöön

Jokerit täytti monta unelmaa – Imatralta palaava maalivahti ei voinut peitellä riemuaan: ”Nyt se tapahtuu, kihelmöikin aika siististi”

Jokerit kertoi torstaina kattavasti tulevaisuuden suunnitelmistaan. Innoissaan on myös nuori pelaajisto, joka harjoittelee täyttä häkää Mestistä varten. Monille pelaajille ottelut ovat ensimmäisiä miesten sarjassa.

Santeri Haakana Jokerien U20-ottelussa 04.03.2023.
Santeri Haakana pelasi viime kaudella kapteenina Jokerien U20-joukkueessa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Mika Halonen,
Antti-Jussi Sipilä

Jääkiekkoseura Helsingin Jokerien edustusjoukkueen tuore taustayhtiö Jokerit Helsinki Oy piti ensimmäisen virallisen tiedotustilaisuutensa torstaina. Yhtiön ja edustusjoukkueen johtoryhmä maalaili brändin ja edustusjoukkueen tulevaisuutta kattavissa esityksissään.

Konkreettisia, kovaltakin kuulostavia tavoitteita kerrottiin. Jokerit haluaa olla jo ensi kaudella Mestiksen kolmen parhaan joukkueen joukossa ja saada organisaationsa nopeasti SM-liigakelpoiseksi. Lisäksi Jokerien ”palvelulupauksena” kuului, että kaudella 2025–26 kokoonpano koostuisi 50-prosenttisesti omista kasvateista.

Lue lisää: Jokerit linjasi kovat tavoitteensa ja julkisti Mestis-ryhmänsä – tuore seurapomo otti kantaa SM-liigan yllätystiedotteeseen: ”Sopii täydellisesti”

Hallituksen puheenjohtaja Mikko Saarni (vas.), toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemi, urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikki ja päävalmentaja Tero Määttä Helsingin Jokerien mediatilaisuudessa Helsingissä 1. kesäkuuta 2023. Jääkiekon Mestiksessä ensi kaudella pelaava Jokerit julkisti tilaisuudessa uuden johtoryhmänsä ja kertoi seuran suunnitelmista.
Vasemmalta Jokerit Helsinki Oy:n puheenjohtaja Mikko Saarni, toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemi, urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikki ja päävalmentaja Tero Määttä mediatilaisuudessa 1. kesäkuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Se, missä määrin uuden organisaation suunnitelmat toteutuvat ja millaisiksi Jokerien uusi identiteetti ja brändi muodostuvat, nähdään vasta vuosien kuluessa.

Varsinkin useille Jokerien omille kasvateille juuri eilinen päivä oli joka tapauksessa merkittävä. Jokerit julkaisi mediatilaisuudessaan myös ensi kauden Mestis-joukkueensa rungon.

Sitä ennen Jokerien harjoituksissa into oli käsinkosketeltavaa ja vauhti sellaista, ettei haastateltujen pelaajienkaan mielestä voinut uskoa, että elettiin vasta kesäkuun 1. päivää.

Jokerien ensi kauden pelaajabudjetti on 300 000–350 000 euroa.

U20-joukkueen kippari: ”Kovaa mennään”

Puolustaja Santeri Haakana, 19, kantoi viime kaudella kapteenin C-kirjainta Jokerien U20-joukkueessa. Hän pelasi myös kolme peliä lainalla KeuPan Mestis-joukkueessa.

– Hyvä fiilis on! Tässä on reilut kolme viikkoa menty jengin kanssa. Tutustumme toisiimme ja vauhti kasvaa jäällä. Kovaa mennään, Haakana hehkutti torstain treenien jälkeen.

Santeri Haakana on Edmontonissa NHL:ääkin kokeilemaan päässeen ex-puolustajan Kari Haakanan poika. Isä-Kari voitti Suomen mestaruuden kahdesti, juuri Jokereissa vuonna 2002 ja Kärpissä 2008.

Nyt julkaistun Jokerien joukkueen kokenein pelaaja on 25-vuotias Saku Forsblom, joka on viime kausina pelannut Mikkelin Jukureissa 57 liigaottelua. Santeri Haakana kuvaileekin joukkuetta erittäin nuoreksi, mutta muistuttaa, että osa pelaajista on jo kolkutellut SM-liigan ovia.

– Varmasti on nälkää ja intoa jokaisella nousta seuraavallekin tasolle.

Jokerien junioriputken pelaajille on erittäin merkityksellistä, että oma seura tarjoaa unelman edustusjoukkueesta, eikä sitä ole pakko lähteä etsimään muualta. Myös Haakanalle Jokerien Mestis-joukkue oli ykkösvaihtoehto seuraavaksi askeleeksi uralla.

– Tässä on ollut vähän kaikenlaista, niin on sellainen selkeä halu itselläkin auttaa myös tätä organisaatiota nousemaan takaisin, mahdollisesti SM-liigaan.

Santeri Haakana hehkuttaa meininkiä Jokerien uuden Mestis-joukkueen treeneissä.

Severi Auviselle tunteikas paluu jokerinuttuun

Maalivahti Severi Auvinen, 22, kuului viime kaudella Jukurien miehistöön, mutta otteluita kertyi vain lainalla Mestiksessä, Imatran Ketterässä.

Hän pukee jokeripaidan päälleen pitkästä aikaa.

– On siitä hetki. Olisinko ollut 10-vuotias pikkupoika silloin. On siistiä laittaa tämä taas uudestaan päälle.

Auvinen kertoo Imatran-reissun olleen todella opettavainen. Hän hehkuttaa, että Jokerit on mahdollisuus ottaa ”steppi isompiin valoihin”.

Myös Auvinen pisti merkille, miten kovaa treeneissä on jo menty.

– Huomaa, että ainakin intoa on aika paljon sekä koutseilla että pelaajilla, Auvinen nauraa.

Varsinkin Auvisen puheista haastattelussa huomaa Jokerien brändin merkityksen.

– Nyt kun tulee tämä paluu, niin onhan tämä tosi siistiä. Ihmiset, jotka välittävät Jokereista, haluavat olla tässä messissä.

– Itsekin... Viisivuotiaana faija vei katsomaan pelejä ”Hartsulle” (silloinen Hartwall-areena). Sikasiistiä, kun on ollut omana unelmana päästä pelaamaan Jokerien edustukseen. Nyt se tapahtuu. Se kihelmöikin aika siististi.

Maalivahti suhtautuu ensi kauden mahdollisuuksiin varovaisen luottavaisesti.

– Totta kai meillä on myös paljon uusia pelaajia, jotka hyppäävät miesten peleihin. Voi olla alkuun aika haastavaa. Varmasti intoa ja treenimotivaatiota löytyy.

Severi Auvinen hehkuttaa unelmansa toteutumista.

Seuralegendasta toimitusjohtajaksi – tavoitteena merkityksellinen identiteetti

Jokerien uusi toimitusjohtaja on puolustajalegenda Antti-Jussi Niemi, joka pelasi Jokereissa 11 SM-liigan kautta ja yli 500 ottelua. Niemi muistetaan Leijonista muun muassa 2006 olympiahopeasta. Uralle mahtui myös kourallinen NHL-pelejä Anaheimissa.

Vuonna 2014 päättyneen kiekkouransa jälkeen Niemi on työskennellyt perustamansa henkilöstöyrityksen toimialajohtajana.

Niemi sanoo, että hän joutui miettimään hetken lähtöään Jokereihin, mutta ajatukset puheenjohtaja Mikko Saarnin kanssa pitkän tähtäimen suunnitelmista, kuten junioripolun kehittämisestä, täsmäsivät.

– Olisi harmittanut koko loppuelämän, jos en olisi tähän postiin lähtenyt.

– Itselle rakas brändi. Nyt pääsen rakentamaan sitä uutta tulemista melkein alusta, Niemi jatkoi ja kertoi tarkoittavansa muun muassa pelaajatuotannon omavaraisuutta.

Niemi kertoi haluavansa rakentaa Jokereille erottuvaa identiteettiä, joka näkyisi niin seuran yleisilmeessä kuin joukkueen pelitavassa.

– Me olemme vastuussa näistä junnupelaajista. Toivomme totta kai, että samalla heistä tulisi hyviä jääkiekkoilijoita, mutta olemme vastuussa enemmästäkin. Olemme iloisia, jos junnuputkesta tulee hyviä ihmisiä ja hyviä urheilijoita. Siinä sivussa tulee väistämättä hyviä jääkiekkoilijoita.

Antti-Jussi Niemi kertoo, miten ja millaisen identiteetin hän haluaa olla rakentamassa Jokereille.

Suosittelemme