Hyppää sisältöön

Parkkisakkojen määrä kasvoi Turussa - keväällä jaettiin yli 13 000 maksua

Pysäköintivirhemaksuja annettiin Turussa tammi–huhtikuussa reilut 13 200 kappaletta, kun vuonna 2022 määrä oli vajaat 12 500. Vuodesta 2021 määrä on kasvanut huomattavasti.

Pysäköinninvalvoja työssään.
Kuvituskuva. Kuva: Jouni Koutonen / Yle
Eino Kossila

Turussa annettujen pysäköintivirhemaksujen määrä kasvoi tammi–huhtikuussa viime vuodesta.

Tämän vuoden tammi–huhtikuussa parkkisakkoja jaettiin kaupungissa noin 13 200 kappaletta, mikä on noin 700 enemmän, kuin vuonna 2022 vastaavaan aikaan.

Vuodesta 2021 maksujen määrä on kasvanut tuhansilla. Tuolloin maksujen määrä oli noin 9 200. Koronan vaikutuksista virhemaksujen määrään kaupungilla ei ole tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Kaupungin valvontapäällikkö Tommi Hietasen mukaan pysäköinninvalvojien määrää on lisätty Turussa vuonna 2021 kahdella ja edelleen vuonna 2022 kahdella tarkastajalla.

– On hyvin vaikea kuitenkin arvioida virkojen määrän lisäämisen todellisia vaikutuksia virhemaksujen määrän kehitykseen, koska muun muassa virkavapauksien vuoksi on välillä ollut vajausta, Hietanen kertoo sähköpostitse.

Hietasen mukaan on kuitenkin selvää, että mitä enemmän tarkastajia on tekemässä valvontaa, sitä enemmän virhemaksuja määrätään.

Lisäksi viime vuoden lopulla tehty maksullisten pysäköintipaikkojen lisääminen on Hietasen arvion mukaan lisännyt virhemaksujen määrää hieman, vaikka tarkkoja lukuja ei voida sanoa.

– Pysäköintimaksun maksamatta jättämisen osuus virhemaksujen syynä on noussut. Kun vuonna 2021 tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana se oli syynä 31 prosentissa, niin tänä vuonna samana ajanjaksona se oli virhesyynä 33 prosentissa, Hän kertoo.

Suosittelemme