Hyppää sisältöön

Pelko veden loppumisesta ajoi Yhdysvaltain Arizonan osavaltion suitsimaan uusien asuntojen rakentamista

Phoenixin seutu on Yhdysvaltain nopeimmin kasvavia kaupunkialueita, mutta viranomaisten mukaan pohjavesi ei riitä kaikille uusille asukkaille. Myös Coloradojoen veden riittävyys aiheuttaa huolta.

Asuntoja ruskean hiekkamaan keskellä ja yksi vihreänä hehkuva tontti.
Arizonan Pagen asuinrakennuksia toukokuussa 2021. Kaupunki kasvoi padonrakentajien asuinalueesta 1950–60-luvulla. Coloradojoen patoaminen muodosti Lake Powell -tekojärven, jonka vedenpinnan laskua on seurattu huolestuneina. Kuva: Aya Okawa / AOP
Jussi Nurminen

Kuivuus ja huoli veden liikakäytöstä vaikuttavat jo asuntorakentamiseen Yhdysvalloissa.

Arizonan osavaltio on päättänyt rajoittaa uusien asuntojen rakentamista ja perua jo myönnettyjä lupia, koska huoli veden riittämisestä on niin suuri.

Phoenixin metropolialue Arizonassa on Yhdysvaltain nopeimmin laajenevia kaupunkialueita. Nyt kasvun rajat ovat kuitenkin tulossa vastaan maan viidenneksi suurimmassa kaupungissa.

Osavaltion ennusteen mukaan Phoenixin alueen pohjavesivaroja uhkaa seuraavan sadan vuoden aikana kuuden miljardin kuutiometrin vajaus.

Kuivassa maisemassa oleva suuri vesisäiliörakennus. Taustalla taloja.
Desert Tails Parkin vesivarasto Arizonan Mesassa 8. helmikuuta. Mesa saa 55 prosenttia vedestään Coloradojoesta, jonka vedenottoa rajoitetaan. Kuva: Alexandra Buxbaum / AOP

Arizonan kuvernöörin Katie Hobbsin mukaan Phoenixin nopeimmin kasvaville reuna-alueille rakentavien on nyt löydettävä muita vesilähteitä kuin pohjavesi, mikäli haluavat jatkaa rakentamista.

Rakentajien on turvauduttava esimerkiksi pintaveden käyttöön tai veden kierrättämiseen. He voivat myös yrittää ostaa maanviljelijöiden tai alkuperäiskansojen hallitsemia vedenkäyttöoikeuksia.

Vesioikeuksien ostaminen ei kuitenkaan ole helppoa osavaltiossa, jota poikkeuksellinen kuivuus on viime vuosina koetellut.

The New York Times toteaa Arizonan päätöksen olevan merkki niistä ongelmista, jotka läntisiä osavaltioita odottavat kuivuuden, ilmastonmuutoksen ja veden ylikulutuksen vuoksi.

Joki kuivassa maisemassa.
Kuivuus laski Coloradojoen vedenpintaa elokuussa 2022. Kuvassa Arizonan South Cove. Kuva: Tayfun Coskun / AOP

Coloradojoen veden riittävyys aiheuttaa huolta

Hobbs rauhoittelee nykyisiä asukkaita vakuuttelemalla, etteivät he ole menettämässä vedensaantiaan.

Asuntorakentaminenkaan ei pysähdy aivan seinään, sillä 80 000 vielä rakentamatonta asuntoa Phoenixin seudulla on saanut vedenkäyttöön tarvittavat luvat.

Asiantuntijoiden mukaan rakentamistahti kuitenkin hidastuu kaupunkialueella, jossa asuu puolet koko Arizonan asukkaista.

Alueelle, jolle rakentamista rajoitetaan, on suunniteltu jopa satojen tuhansien uusien asuntojen rakentamista, kirjoittaa The Washington Post.

Hooverin pato.
Hooverin pato sijaitsee Coloradojoessa Arizonan ja Nevadan rajalla. Kuva on otettu elokuussa 2021. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Rakentajat ovat hankkineet tontteja erityisen innokkaasti Phoenixia ympäröivillä alueilla, joilla käytetään pohjavettä.

Phoenixin merkittävin vesilähde on kuitenkin Coloradojoki, jonka veden riittävyys aiheuttaa myös huolta.

Arizona sopi viime viikolla kuuden muun jokea vesilähteenään käyttävän osavaltion kanssa, että vedenottoa leikataan 13 prosenttia seuraavien kolmen vuoden aikana.

Kaikkiaan 40 miljoonaa ihmistä saa vetensä kuivuuden ja liikakäytön riivaamasta Coloradojoesta.

Viimeisten kahden vuoden aikana Arizonan vedensaanti joesta on katkennut kahdesti.

Lähteet: AP, Reuters

Suosittelemme sinulle