Hyppää sisältöön

Näistä asetelmista Stanley Cupin jahtaaminen alkaa – nouseeko yllättävä suomalainen ratkaisevaan rooliin?

Florida Panthers ja Vegas Golden Knights aloittavat NHL:n finaalisarjan sunnuntaina aamulla Suomen aikaa. Kummallakaan joukkueella ei ole Stanley Cupia.

Anton Lundell.
Anton Lundell saattaa nousta isoon roolin NHL:n finaaleissa. Kuva: Getty Images
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen kiekkotiimi perkaa NHL-finaalien kuumat puheenaiheet suorassa ennakkolähetyksessä Yle Areenassa lauantai-iltana klo 20. Voit osallistua lähetykseen chatin välityksellä. Avausottelu suorana TV2:ssa ja Areenassa klo 03.00 sunnuntaiaamuna.

LAS VEGAS. NHL-kevään satutarinaksi noussut Florida sekä vakuuttavasti läntisestä konferenssista läpi tullut Vegas käynnistävät Stanley Cupin loppuottelusarjan aikaisin sunnuntaiaamuna Vegasista. Tarunhohtoiseen, Lord Stanleyn mukaan nimettyyn pokaaliin pääsee kiinni neljällä voitolla.

Floridan riveissä pelaa kolme suomalaista: Aleksander Barkov, Anton Lundell sekä Eetu Luostarinen. Lisäksi Tuomo Ruutu kuuluu joukkueen valmennustiimiin.

Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen nosti sarjan alla esiin kolme tärkeää teemaa alkavasta sarjasta.

Vegasin pelaaja Jack Eichel.
Loukkaantumisten kanssa uransa aikana paininut Vegasin tähti Jack Eichel tavoittelee ensimmäistä NHL-mestaruutta. Kuva: NHLI via Getty Images

1. FYYSISYYS

Ensimmäiseksi teemaksi alkavaan sarjaan Lehkonen nostaa fyysisen pelaamisen – kamppailu-, karvaus- ja irtokiekkopelaamisineen kaikkineen. Joukkueista molemmat tykkäävät pelata suoraviivaisesti ja ovat hyviä luomaan maalipaikkoja myös karvaus- ja riistopelaamisen kautta.

Toisaalta etenkin Vegasilta löytyy puolustuspäästä valtava määrä kokoa ja voimaa, Floridallakin sitä on jonkin verran sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa.

– Kaikki sanovat, että tästä tulee todella fyysinen sarja, ja siihen uskon minäkin. Kiekkoa pyritään pelaamaan tavalla tai toisella linjan taakse, mutta ei pelkästään päätyyn heittämällä. Karvaus- ja irtokiekkopelaamisesta sitten syntyy se kovuus. Hyökkäysalueilla tulemme näkemään raivoisaa karvauspelaamista, Lehkonen ennustaa.

Vastakkain on kaksi hyvin samantyyppistä joukkuetta, jotka ovat fyysisen pelaamisen osalta samalla viivalla myös tilastoissa.

Florida on taklannut pudotuspeleissä 32 kertaa pelaamaansa tuntia kohden, Vegas 31,5. Pieniä rangaistuksia Florida on ottanut 67, eniten pudotuspeleissä, Vegas 58, mikä on kolmanneksi eniten.

– Vegas oikein haluaa kovaa peliä. He pystyvät siihen ja tykkäävät siitä, mutta en ole ihan varma, haluaako Florida-valmentaja Paul Maurice lähteä Vegasin kanssa yhä kovaan peliin kuin aiemmin Carolinan kanssa. Ottavatko napsun pois siitä ja keskittyvät enemmän riistopelaamiseen, Lehkonen pyörittelee.

Törmäilyä on yhtä kaikki luvassa koko rahalla.

– Vegasilla oli Dallasia vastaan kerran yhdessä erässä 24 taklausta. Siellä on valmentaja Bruce Cassidy ympyröinyt Floridan kärkipuolustajat punaisella tussilla. Haluavat varmasti koulukiusata sieltä jätkät henkisesti ja fyysisesti pois raiteiltaan. Myös Florida on varmasti valinnut tietyt pelaajat, joita halutaan ajaa jatkuvasti katolleen.

Matthew Tkachuk tuulettaa voittomaalia.
Floridan Matthew Tkachuk on ollut ratkaisijan roolissa pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

2. PELUUTUS

Se, miten ottelusarjan sisällä valmentajat peluuttavat ketjuja ja puolustajia vastustajan vastaavia vastaan, on ennalta – ja sarjan aikana – ehdottoman mielenkiintoista jääkiekkoshakkia.

Vegasilla on kotiedun kautta kahdessa ensimmäisessä pelissä vaihtoetu eli se saa laittaa pelaajansa jäälle viimeisenä. Nyt kysymys kuuluukin: ketä Vegas haluaa peluuttaa esimerkiksi Barkovin johtamaa ykköstä ja ketä kuuman Matthew Tkachukin johdattamaa kakkosta vastaan?

Ja sama kysymys toisin päin, kun sarja siirtyy Floridaan tiistaina.

– Ensimmäisessä pelissä näemme, millaisen suunnitelman valmentajat ovat tehneet. Jos ajatellaan Vegasin ykkösketjua Jack Eichelin johdolla, niin uskon Cassidyn haluavan heidät Anton Lundellin ketjua vastaan. Jos olisin Floridan valmentaja, myisin tuon haasteen Lundellille. Haaste on tietenkin kova ja peliä pitäisi pystyä vyöryttämään vastustajan alueelle.

Lehkonen korostaa nimenomaan kolmos- ja nelosketjujen roolia.

– Tässä on molemmilla kaksi kovaa kärkiketjua ja jos ne pelaavat jokseenkin päikseen, niin järkikin sanoo, että kolmos- ja nelosketjut saattavat olla tässä sarjassa todella isossa roolissa.

Myös puolustajien peluutus on mielenkiintoista. Peluuttaako Cassidy ensimmäistä puolustajapariaan, Alex Pietrangeloa ja Alec Martinezia Barkovin vai Tkachukin ketjua vastaan?

– Tkachukin sentteri Sam Bennett ajoi Carolinan tärkeimmän puolustajan Jaccob Slavinin ulos. Valmentajana ehkä itse suojelisin, tai ainakin olisin Pietrangelon kanssa todella varovainen juuri Bennettin vuoksi. Ehkä laittaisin ensimmäisen parin Barkovin ketjua vastaan, Lehkonen toteaa.

Aleksander Barkov.
Aleksander Barkov kannattelemaan pokaalia konferenssifinaalin jälkeen. Pääseekö kapteeni tarraamaan kiinni Stanley Cupiin? Kuva: Getty Images

3. ERIKOISTILANNEPELAAMINEN

Kaikkien ottelusarjojen itsestään selvä kulmakivi. Florida on pelannut erikoistilanteensa sekä yli- että alivoiman osalta paremmin kuin Vegas, mutta toisaalta viimeksi mainittu sai konferenssifinaalivaiheessa lopulta Dallasin tähdet Roope Hintzin ja Miro Heiskasen johdolla täysin kuriin.

Lehkonen on vakuuttunut Floridan 27-prosenttisesta ylivoimapelistä ja odottaakin Vegasilta jämäkämpää toimintaa maalin edustalla kuin mihin Carolina pystyi. Juuri tämä Vegasin vahvuus onkin.

– Tykkään Floridan ylivoimapelistä. Barkov ja Tkachuk operoivat siinä hyvin. Tkachuk varsinkin on maalin lähellä todella hyvä ja nyt seuraamme tarkasti, antaako Vegas hänelle erityishuomion vai saako hän heilua siellä puolustajan ja maalivahdin välissä. Varmasti Vegasissa on nyt tarkkaan mietitty, pelataanko tiiviillä neliöllä vai aktiivisella paineella.

– Vegasin ylivoimapelissä katse kääntyy Eicheliin. Hänen pitää olla se, joka tekee eron. Edellisessä ottelusarjassa ei syntynyt yhtäkään maalia, Lehkonen muistuttaa.

Molempien alivoimapelissä on edelleen varaa parantaa. Florida pelasi Carolinaa vastaan 85-prosenttista alivoimaa, mikä oli jo parempaa, mutta koko kevään kuvassa se on vain 71- ja Vegasilla 63-prosenttista.

– ­Pakko antaa krediittiä Barkoville ja Lundellille. Jätkät ottaa siitä jäähystä aina minuutin pois ja pelaavat sitä hyvin. Etenkin Lundellin tarina on upea, että tuon ikäisenä kantaa noin suurta vastuuta ja vielä hoitaa sen. Suomalaiskaksikolla on tässä iso vastuu ja heikkoja aloitusprosentteja olisi nyt ainakin nostettava sellaisella 10 prosentilla, Lehkonen penää.

Ottelusarja käynnistyy sunnuntaiaamuna kello 03.00 Suomen aikaa. Yle näyttää ottelun.

Alla olevasta lomakkeesta voit lähettää kysymyksesi asiantuntija Ismo Lehkoselle Ylen NHL-lähetyksiin. Vastauksen lähettäminen vaatii Yle-tunnuksen.

Suosittelemme