Hyppää sisältöön

Martta-järjestön ja Naisasialiitto Unionin perustajan syntymästä 170 vuotta – Lucina Hagman oli edelläkävijä monin tavoin

Professoria ja yhteiskoulun pioneeria Hagmania juhlitaan Kälviällä tänä kesänä tapahtumilla ja näyttelyillä sekä julkisella veistoksella.

Lucina Hagman kodissaan vuonna 1922.
Lucina Hagman kodissaan vuonna 1922. Kuva: Eric Sundström, Helsingin kaupunginmuseo
Iina Kluukeri

Kälviäläislähtöisen professorin ja Martta-järjestön perustajan Lucina Hagmanin syntymästä tulee kuluneeksi tänään 170 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Kälviän Marttakodin pihalla paljastetaan Suomen ensimmäinen Hagmanille omistettu julkinen veistos. Se on kälviäläisen kuvanveistäjä Kaija Kontulainen käsialaa. Veistos rahoitettiin kansalaiskeräyksellä.

Hankkeen takana ovat Lucinan ystävät, Kälviän Martat, LC Kälviä ja LC Kälviä/ Lucina.

Samalla avautuu myös valokuvanäyttely Hagmanin elämästä ja perheestä Kälviän Hyypältä 1860-luvulta 1950-luvulle. Lisäksi kirjastossa avautuu näyttely kälviäläislähtöisen professorin kirjoista. Esillä on Hagmanin kirjoittamia, toimittamia ja suomentamia teoksia sekä hänestä tehtyä tutkimuskirjallisuutta.

Kesäkuussa luvassa on Syreenipuisto-teatteriesityksiä, jotka kertovat Hagmanin perustaman Marttaliiton historiassa. Kyseessä on komedia, joka sisältää myös rakkaustarinan.

Elämäntyönsä Hagman teki opettajana, vaikka julkisuudessa hänet muistetaan Martta-järjestön ja Naisasialiitto Unionin perustajana.

Juhlavuonna nostetaankin esiin Hagmanin roolia opettajana, koulunjohtajana ja yhteiskoulun pioneerina. Opettajana hänen suurimpana tavoitteenaan oli tarjota tytöille ja pojille yhdenvertainen koulutus samoissa luokissa.

Hagman oli arvostettu pedagogi, tasa-arvoaktivisti ja suomenkielisen koulutuksen edistäjä. Hän sai ensimmäisenä naisena professorin arvonimen Suomessa.

Suosittelemme