Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto tiukentaa vastaanottokeskusten majoitusohjeistusta, sillä nykyistä ohjetta tulkitaan liian väljästi

Turvapaikanhakijoiden ja tilapäisen suojelun kautta Suomeen tulleiden majoituksessa on ollut paikoin ongelmia. Kaikki vastaanottokeskukset eivät ole noudattaneet Migrin antamia ohjeita.

Jyväskylän Pupuhudassa asunto jonne majoitetaan Ukrainasta tulleet turvapaikanhakijat.
Vastaanottokeskuksen asunnot ovat niukasti kalustettuja vuokra-asuntoja. Kuvan huone on Kotokunnan vastaanottokeskuksen vuokrakolmio Pupuhuhdassa. Kuva: Isto Janhunen / Yle
Virpi Kotilainen

Maahanmuuttovirasto eli Migri aikoo tiukentaa turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua hakevien majoittamista koskevaa ohjeistusta.

Migrin saama palaute osoittaa, että vastaanottokeskukset eivät kaikilta osin noudata nykyisiä majoitusohjeita tai tulkitsevat niitä kirjavasti.

Uuden majoitusohjeen yksityiskohtia ei kerrota julkisuuteen ennen kuin ne on toimitettu vastaanottokeskuksille, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi.

Uudistettu ohjeistus lähtee Nurmen mukaan vastaanottokeskuksiin ”viikon, parin sisällä”. Uusia ohjeita on luvassa muun muassa vastaanottoasuntojen asukastiheyteen ja asuintilojen lukitukseen.

– Tämäntyyppisiin asioihin tullaan ottamaan kantaa ja hiukan tiukentamaan ohjeistuksia tai ainakin eliminoimaan sitä tulkinnan väljyyttä, Elina Nurmi toteaa.

Uusissa ohjeissa vastaanottokeskuksia velvoitetaan ottamaan majoitusjärjestelyissä huomioon myös eri perhetyypit ja sukupuolet nykyistä paremmin.

– Meillä on tästä aika tarkkaakin ohjeistusta, jota ei ole ihan kaikilta osin noudatettu. Sen takia nyt vielä kirkastetaan ohjeistusta ja valvontatoimintaa tämän osalta.

Maahanmuuttovirastolla on vastaanottokeskuksissa tällä hetkellä noin 46 000 tilapäisen suojelun nojalla Suomeen tullutta asiakasta, käytännössä siis ukrainalaisia.

Turvapaikanhajoille tarjotaan liinavaatteet ja pyyhe.
Vastaanottokeskuksen asunnossa tulijaa odottavat sängyn lisäksi vuodevaatteet ja pyyhkeet. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Siihen nähden palautetta vastaanottopalveluista tulee Nurmen mielestä melko vähän eli yleensä muutamia viikossa. Varsinaisia kanteluita vastaanottokeskuksista tehdään harvakseltaan.

Vastaanottokeskusten viime vuoden valvontaohjelman raportti julkaistaan lähiviikkoina.

Ennakkotietojen mukaan toiminnasta on tehty viime vuonna 17 kantelua. Kuusi kantelua sai langettavan päätöksen, jonka perusteella maahanmuuttovirasto puuttui kyseisen vastaanottokeskuksen toimintaan ja edellytti siltä korjaavia toimia.

Suosittelemme sinulle