Hyppää sisältöön

Parikymppinen mies houkutteli lapsia Snapchatissa – oikeudelta yli kuuden vuoden tuomio lähes 50 lapseen kohdistuneista rikoksista

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kangasalalaisen miehen lähes sadasta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Tampereen oikeustalo
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen lähes sadasta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Mari Jäntti

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 23-vuotiaan kangasalalaisen miehen kuuden ja puolen vuoden vankeuteen lähes sadasta seksuaalirikoksesta.

Rikoskokonaisuudessa uhreja on yhteensä vajaat 50. He ovat olleet rikosten tekoaikaan alle 16-vuotiaita. Uhrit ovat asuneet eri puolilla Suomea.

Mies tuomittiin muun muassa 33:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä 12:sta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi hänet tuomittiin myös useista lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvien levittämisestä.

Oikeus hylkäsi syytteistä viisi. Ne koskivat muun muassa seksuaalipalvelujen ostamista nuorelta henkilöltä sekä lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan uhreille kärsimyksestä sekä kustantamaan näiden oikeudenkäyntikuluja.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2020–2022 aikana.

Houkutteli lapsia somessa

Rikokset ovat tapahtuneet suurilta osin sosiaalisen median kautta.

Mies on pyytänyt uhreiltaan seksuaalisia kuvia ja videoita Snapchatin kautta, sekä lähettänyt niitä itse lapsille. Osan uhreistaan hän myös tapasi.

Osa teon kuvauksista oli riidattomia. Teoista tuomittu Veeti Matias Nylund kiisti osan syytteistä, osan hän myönsi.

Tapauksen esitutkinta käynnistyi yksittäisestä ilmoituksesta viime vuoden maaliskuussa. Puhelimeen suoritetussa laite-etsinnässä löydettiin paljon lapsiin liittyvää seksuaalista materiaalia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Toinen laaja lapsiin kohdistuva rikosvyyhti Pirkanmaalta

Nyt annettu tuomio on toinen laaja lapsiin kohdistunut seksuaalirikosvyyhti, jonka Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut lyhyen ajan sisään.

Viime viikolla käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1996 syntyneen miehen yli sadasta seksuaali- tai muusta rikoksesta. Uhrit olivat Valkeakoskelta Pirkanmaalta ja muualta Suomesta. Mies tuomittiin 10 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Suosittelemme sinulle