Hyppää sisältöön

Otto Vähätiitto, 17, haluaa leikata nurmikoita ja mainostaa itseään netissä – lue viisi vinkkiä, miten somesta tehdään kesätyönhaun valttikortti

Somessa kannattaa aloittaa jo varhain oman uran luominen, sanoo asiantuntija.

Otto Vähätiitto on mainostanut työtään toistaiseksi vasta Facebookissa, mutta aikoo perustaa Tiktokiin oman profiilin työnhakuun.
Riina Kasurinen

Toukokuun lopulla Otto Vähätiitto julkaisi Facebookissa Puskaradio Mikkelin ryhmässä ilmoituksen, jossa tarjoutui leikkaamaan nurmikoita kesätyönään.

Ilmoitus keräsi hetkessä 373 tykkäystä ja useita kannustavia viestejä. Se poiki myös töitä.

– Olen käynyt leikkaamassa nurmikkoa kahdesti ja olin apuna roskakatoksen kunnostamisessa, Vähätiitto kertoo.

Nuorten kesätöiden etsintäilmoituksia on vilahdellut kesän korvalla sosiaalisessa mediassa siellä täällä.

Sosiaalisen median henkilöbrändäyksen tutkija Kati Koivunen antaa neljä vinkkiä, miten läsnäolosta somessa voi tehdä työnhaun valttikortin.

Otto Vähätiiton ilmoitus Facebookissa.
Vähätiiton julkaisu Facebookissa poiki hänelle yhden työkeikan ennestään tuntemattoman ihmisen pihalla ja pari keikkaa tuttujen kautta. Kuva: Antti Seppälä / Yle

1. Ihan aluksi, siivoa someprofiilisi

Aloita ilmoittelu someprofiilin siivoamisesta.

Aluksi on syytä asettua työnantajan asemaan ja miettiä, missä valossa kuvat ja julkaisut sinut työntekijänä esittelevät. Piilota julkaisut, joita et halua työnantajien näkevän ja tee työnhakuun liittyvät julkaisut julkisiksi.

Koivunen kehottaa käyttämään kaikissa kanavissa omaa nimeä eli esimerkiksi Instagramin ja Tiktokin nimimerkit kannattaa vaihtaa omaan nimeen, jotta työnantajat löytävät sinut.

Kuvilla ja videoilla voi erottua panostamalla niiden laatuun ja sisältöön.

2. Opettele kertomaan osaamisestasi

Somessa, kuten muussakin työnhaussa, on tärkeää osata kertoa itsestään ja sanoittaa osaamistaan. Koivunen kehottaa käymään läpi pienetkin saavutukset elämän varrelta.

– Oletko vaikkapa hoitanut pikkusisaruksia tai saanut jonkun muun vastuullisen tehtävän hoidettavaksesi? Pienetkin asiat merkitsevät.

Itsetuntemusta kehittämällä oppii myös kertomaan itsestään työnantajille. Mieti, mistä asioista saat tavallisesti kehuja.

Verkossa on itsearviointitestejä, jotka auttavat puntaroimaan omia arvoja, luonteenvahvuuksia ja tavoitteita.

Otto Vähätiitto esittelee yrityksensä lentolehtisiä.
Otto Vähätiitto on turvautunut myös perinteisiin mainostuskeinoihin ja on jakanut ilmoituksia ihmisten postilaatikoihin. Kuva: Esa Huuhko / Yle

3. Panosta yhteen kanavaan ja tee itsesi näkyväksi

Mieti, mikä olisi itselle luontevin sosiaalisen median kanava, jossa osaamistaan mainostaa. Ei kannata yrittää panostaa useisiin kanaviin, sillä silloin helposti jokainen kanava jää puolitiehen.

– Somessa pitää olla läsnä. Se tarkoittaa aktiivista sisällöntuotantoa ja toisten postausten kommentointia.

Jotta omille julkaisuilleen saisi näkyvyyttä, niiden on kerättävä tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja. Otto Vähätiitto sai pontta ilmoitukselle muun muassa äidiltään, joka jakoi sen omissa somekanavissaan.

Koivunen neuvookin pyytämään reippaasti läheiset ja tutut apuun. Heitä ei kannata aliarvioida, sillä monet saavat kesätyön tuttujensa kautta.

Sosiaalisen median asiantuntijabrändäyksen tutkija Kati Koivunen.
Kati Koivunen tekee väitöskirjaa Oulun yliopiston Kauppakorkeakouluun asiantuntijabrändin rakentamisesta sosiaalisessa mediassa. Kuva: Panu Pohjola

Ilmoitukseen voi myös tägätä suoraan työnantajia tai muita tahoja, joiden haluaa näkevän julkaisun.

Koivunen kehottaa lisäksi tutustumaan valitsemansa somekanavan algoritmeihin.

– Mene nettiin ja googlaa vaikkapa Tiktok-postauksen näkyvyys tai hakukoneoptimointi. Tai kysy neuvoa vaikka ChatGPT:ltä.

4. Verkostoidu, reagoi nopeasti ja välitä muista

Sosiaalinen media on ihan, kuten muukin maailma: siellä kannattaa pitää silmät ja korvat auki ja tarttua kärppänä keskusteluihin, joihin itsellä on edes vähän annettavaa.

Koivunen kehottaa kommentoimaan rohkeasti ja välittämään muista keskustelijoista. Toisten julkaisuista kannattaa tykätä ja jakaa niitä, sillä silloin hekin todennäköisesti kohtelevat sinua samoin.

– Somessa on vallalla välittämisen kulttuuri. Mitä enemmän välität toisista ihmisistä, sitä enemmän ihmiset välittävät myös sinusta.

Otto Vähätiitto istuu nurmikolla.
Vähätiitto hämmästelee itsekin aikaansaavuuttaan yrityksen perustamisessa, koska ei ole mielestään tavallisesti riittävän oma-aloitteinen moiseen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Työnantajat ilmoittavat nykyään aktiivisesti avoimista paikoistaan somessa. Siksi seurantaan kannattaa ottaa kiinnostavia yrityksiä, kesätyönhaku-kanavia ja oppilaitoksia.

– Kun näkee kiinnostavan ilmoituksen, siihen on syytä reagoida nopeasti. Laita sähköpostia, soita tai jos olet oikein rohkea, pyydä mahdollinen työnantaja vaikka kahville.

5. Vaikka et saisi töitä nyt heti, some voi auttaa sinua tulevaisuudessa

Koivunen tekee Suomen ensimmäistä väitöskirjaa asiantuntijabrändin rakentamisesta sosiaalisessa mediassa. Vaikka kesätyönhaussa ei olisi mielessä varsinaisesti brändin rakentaminen, kannattaa omaa somekanavaa pitää yllä, kasvattaa ja vaalia tulevaisuutta silmällä pitäen.

– Some tekee sinusta helposti lähestyttävän ja kertoo sinusta työnantajille. Alkuvaiheessa uraa harvoin erottuu osaamisellaan, jolloin täytyy erottua persoonalla, motivaatiolla ja rohkeudella.

Otto Vähätiitollakin on katse jo tulevassa. Hän toivoo kerryttävänsä rahaa tänä kesänä niin paljon, että voisi ensi vuonna ostaa yritykselleen oman pakettiauton ja ruohonleikkurin.

– Tänä kesänä kuljen työkeikoille fillarilla ja läheisten kyydeillä.

Suosittelemme