Hyppää sisältöön

Hyönteistutkijan pelko on suuri: Suomessa siirrytään kohti lajistoa, joka vähentää jo olemassa olevia pörriäisiä

Tulokaslajeissa myös hyönteiset muodostavat oman populaation. Määrät ovat koko ajan kasvussa, ja tulokashyönteiset kilpailevat samasta ravinnosta ja elintilasta jo olemassa olevien kanssa.

Rusomuurarimehiläinen on pölyttämässä kukkaa.
Rusomuurarimehiläinen on positiivinen esimerkki tulokaslajista. Se pölyttää jopa 100 kertaa tehokkaammin kuin tarhamehiläinen. Kuva: Naturhistoriska centralmuseet Luomus
Arto Loukasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen uusia hyönteislajeja. Tämä haastaa vanhat lajit kamppailemaan elintilasta. Kaikille ei ole elinmahdollisuutta, ja tämä tietää lajistojen vähenemistä.

Hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo, että Suomessa hyönteiset leviävät etelästä pohjoiseen, ja koko maassa siirrytään kohti keskieurooppalaista lajistoa. Leinonen on huolissaan siitä, miten käy täällä jo olemassa oleville hyönteisille, kun moni tulokas kilpailee samoista apajista.

– Kun ekolokero täyttyy, entisillä lajeilla voi olla tiukkaa. Tai sitten uudet lajit eivät pärjää täällä oleville hyönteisille.

Tulokaslajien ja omien lajien välisessä taistelussa on myös positiivisia puolia. Leinonen mainitsee runsaat 10 vuotta sitten Imatralla havaitun tulokaslajin rusomuurarimehiläisen, joka on valloittanut nyt melkein koko Etelä-Suomen. Rusomuurarimehiläinen on tehokas pölyttäjä.

– Siinä mielessä on hyvä asia, että se tulee pölyttämään meidän kasveja, mutta meillä on monta sellaista lajia, jotka käyvät tietyn kasvin kukalla. Ne ovat lujilla, koska taistelevat samasta resurssista, sanoo Leinonen.

Tulokaslajien ja vieraslajien erot ovat siinä, että tulokaslaji leviää uudelle alueelle omin avuin ja usein ympäristöolosuhteiden kuten lämpötilan muuttuessa, vieraslaji taas aina ihmisen tuomana.

Korjaus ja lisäys: Artikkelia ja kuvatekstiä on muutettu 16.6.2023 klo 15:51 lisäämällä tulokas- ja vieraslajien eroavaisuudet.

Suosittelemme sinulle