Hyppää sisältöön

Isot koulu- ja päiväkotiurakat jatkuvat Tampereella: tarveselvitykset valmiiksi ainakin Hatanpäälle, keskustaan, Takahuhtiin ja Hiedanrantaan

Perusparannukselle ja uudisrakentamiselle on tarvetta niin kouluissa kuin päiväkodeissa. Mukana on suuria kokonaisuuksia: Hiedanrannassa mitoitus on 1 500 koululaiselle ja 200 varhaiskasvatuksen oppilaalle.

Takahuhdin koulurakennus
Takahuhdin rakennustöiden arvioidaan alkavan vuonna 2025. Arkistokuva Takahuhdin koulurakennuksesta. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Jouni Tanninen

Suuret koulurakennus- ja remonttihankkeet jatkuvat Tampereella. Maanantaina kaupunginhallitus päätti neljän tarveselvityksen hyväksymisestä. Niiden alustava kustannusarvio on yhteensä 160 miljoonan euron vaiheilla.

Kaikkiin neljään tosin lisättiin ponsi, jonka mukaan hankesuunnitelussa pyritään pienentämään kuluja vähintään 10 prosenttia tarveselvitysvaiheeseen verrattuna.

Perusparannus on tulossa Hatanpään, keskustan Aleksanterin ja Takahuhdin kouluun, uudisrakentamista puolestaan Hiedanrantaan ja remontin ohella Takahuhtiin.

Väistötilojakin tarvitaan. Esimerkiksi Takahuhdissa sellaisina toimivat ensiksi valmistuvat kokonaisuuden osat sekä Sammon koulun uudisrakennus. Takahuhdin rakennustöiden on kaavailtu alkavan vuonna 2025 ja päättyvän 2030.

Isoja kokonaisuuksia, vaativaa suunnittelua

Hankkeet ovat huomattavan suuria myös oppilasmäärällä mitattuna. Hiedanrannan mitoitus on kaikkiaan noin 1 700 koulun ja varhaiskasvatuksen oppilasta, Takahuhdin 1 275 lasta.

Suuri oppilasmäärä vaatii myös suunnittelulta paljon. Hiedanrannan koulualue jaetaan pienten ja isojen oppilaiden pihaksi. Rakennusten ja ulkoilun sijoittamiseen joudutaan kiinnittämään erityishuomiota. Palvelut varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ainakin saadaan saman katon alta.

Hiedanrannassa pyritään ottamaan käyttöön elinkaarimalli, jossa suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon laaturiskit siirretään kaupungin sijasta palvelutuottajalle 20 vuoden ajaksi erikseen sovittavaa korvausta vastaan.

Hatanpään koulussa tulee remontin jälkeen olemaan noin 550 paikkaa ja keskustassa Aleksanterin koulussa 425.

Aleksanterin koulun työt voisivat ajoittua vuosiin 2025–2027, Hatanpään 2026–2028 ja Hiedanrannan 2026–2033. Suunnitelmia voidaan vielä joutua säätämään.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle