Hyppää sisältöön

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa uudenlaisesta pankkitietojen kalasteluyrityksestä

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on viimeisen viikon aikana saanut kymmenittäin ilmoituksia erilaisista huijausviesteistä, jotka vaikuttavat tulevan pankista.

Henkilön kädessä puhelin, jonka näytöllä on tekstiviestejä.
Huijausviesti voi tulla esimerkiksi tekstiviestinä. Kuvituskuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Pasi Punkari

Viimeisen viikon aikana liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on saanut kymmenittäin ilmoituksia erilaisista huijausviesteistä, jotka vaikuttavat tulevan pankista.

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa nyt uudenlaisesta pankkitietojen kalasteluyrityksestä.

Kyberturvallisuuskeskus on saanut ilmoituksia tapauksista, joissa uhrille on lähetty ensin tekstiviesti, jossa varoitetaan epäilyttävästä kirjautumisyrityksestä. Samassa viestissä ilmoitetaan, että viestin saajalle soitetaan pankista hetken kuluttua.

Pian tämän jälkeen tulleessa suomeksi puhutussa puhelussa uhria on painostettu siirtämään rahat pankin ”turvatilille”.

Kyseinen ”turvatili” on kuitenkin rikollisten hallussa.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan huijarit voivat olla hyvin vakuuttavia ja uskottavia.

– Pankkien nimiin väärennettyjä huijausviestejä lähetetään tuhansittain kenelle tahansa pankin asiakkuudesta riippumatta. Nyt myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta, kertoo erityisasiantuntija Juha Tretjakov Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tiedotteessa.

Viesti voi vaikuttaa tulevan pankista

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan huijausviestin lähettäjänä voi olla esimerkiksi ”OP Petospalvelu”, ”OPFI Peruutuspalvelu”, tai ”Turvallisuus-OP”.

Viesteissä voidaan pelotella erilaisilla turvallisuusongelmilla ja usutetaan klikkaamaan linkkiä. Jos huijausviesti on tullut sähköpostiin, mukana tuleva linkki vie väärennetylle tunnistautumissivulle, jossa kalastellaan pankkitunnuksia.

Huijausviestien otsikko voi olla esimerkiksi: ”Tärkeää huomiota tilisi turvallisuuteen”, ”Tärkeä ilmoitus: huomioi tilisi turvallisuus”, tai ”Tilisi turvallisuus on tärkeää: Huomioitava tiedote”.

Toimi näin, jos joudut huijauksen uhriksi

Jos huomaa joutuneensa huijauksen uhriksi ja on antanut pankkitunnukset valesivustolle, kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin mahdollisimman pian.

Kyberturvallisuuskeskus ohjeistaa myös tekemään asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Halutessaan voi ottaa yhteyttä myös rikosuhripäivystykseen.

Kyberturvallisuuskeskus toimii aktiivisesti verkossa olevien kalastelusivujen poistamiseksi.

Kalasteluviesteistä kannattaakin ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskukselle.

Suosittelemme sinulle