Hyppää sisältöön

Poliisi rauhoittaa juhlivaa nuorisoa klassisella musiikilla, koska he eivät pidä siitä – rikokset vähentyneet selvästi

Koulujen päättäjäisviikonlopun juhlinnoissa kuullaan tänäkin vuonna klassista musiikkia, koska monet nuoret eivät siedä sitä. Poliisi on ällistynyt, kuinka tehokas metodi on kyseessä.

Blågröna alger på Mellstens strand i Esbo
Mellstenin uimarannalla Espoon Haukilahdessa kuullaan perjantai-iltana todennäköisesti panhuilun soittoa. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Yle/Helena von Alfthan
Otso Karhu

Poliisi valvoo tänään perjantaina alkavaa koulujen päättäjäisviikonloppua ja nuorten juhlintaa myös tavallisesta poikkeavilla keinoilla.

Espoon Haukilahdessa Mellstenin uimarannalla kuullaan tänäkin vuonna klassista musiikkia – poliisin toimesta.

Viitisen vuotta sitten aloitettu kokeilu on ällistyttänyt poliisit tehokkuudellaan. Mellstenin rannassa on aiempina vuosina ollut koulujen päättäjäisviikonlopun alla pahoinpitelyjä, ryöstöjä ja seksuaalirikoksia.

– Kun poliisi aloitti kokeilun Mellstenissä klassisella musiikilla, rikosten määrä väheni selvästi. Joinain vuosina rikoksia ei ole tapahtunut lainkaan, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisin komisario Hannu Väänänen.

Nuorisolle soitetaan kaiuttimista teostovapaita, yli 70 vuotta vanhoja tunnettuja klassisia teoksia. Väänänen ei muista, mitkä teokset toimivat erityisen hyvin, mutta tärkeämpää on tyylilaji.

– Panhuilun soitto tuntuu toimivan ja erilaiset vihellykset ja piipitykset, mitä näihin liittyy.

Vahvistin peräkärryyn ja puistoon

Metodi toimii niin, että ympäristöön tuodaan äänentoistolaitteet, ja musiikkia soitetaan siedettävällä volyymilla. Tarkoitus ei Väänäsen mukaan ole tuottaa melua tai yrittää karkottaa ketään paikalta äänentoistolla.

– Jostain syystä klassisen musiikin vaikutus on se, että nuoret siirtyvät toisaalle ja hajaantuvat. Pystymme paremmin estämään vaaratilanteet ilman, että nuorten juhlintaan pitää puuttua sen enempää.

Ideana ei ole mennä vahvistimen kanssa keskelle nuorisojoukkoa. Väänäsen mukaan sosiaalinen tila pitää ottaa kokonaisvaltaisesti haltuun, joten musiikkia soitetaan etäältä, ja riittävän pitkään.

Poliisilla ei ole osaamista äänentoistosta, joten se tilaa ulkopuolisen ammattilaisen soittamaan musiikkia.

Poliisi on soittanut klassista musiikkia aiemmin ainakin Tampereella Koskikeskuksessa. Lohjalla sikäläinen kiinteistöyhtiö soitti klassista musiikkia useamman vuoden häiriköitä hätistelläkseen.

Länsi-Uudellamaalla poliisi turvautuu keinoon juuri Mellstenin rannalla.

– Oli meillä eräänä vuonna myös siirrettävä yksikkö. Epäilimme nuorison kokoontuvan isolla joukolla erääseen puistoon, ja veimme äänentoiston sinne peräkärryllä. Yllättävästi sekin toimi hieman.

Roskaaminen ja vandalismi väheni myös

Klassisen musiikin soittaminen on myös vähentänyt roskan määrää ja juhlinnan jälkiä Mellstenin rannalla. Myös läheinen kioski on säästynyt vandalismilta, toisin kuin aiempina vuosina.

Väänäsen mukaan musiikkikokeilun aloittamisen jälkeen ranta on ollut juhlien jälkeisenä aamuna valmis lapsiperheitä varten ilman lisäsiivousta.

Syitä klassisen musiikin tehoon ei tiedetä. Ilmiö ei tunnu syntyvän musiikin rauhoittavasta vaikutuksesta, vaan siitä, että nuoret eivät ainakaan Mellstenin rannalla pidä kuulemastaan.

– Jos joku kaunis päivä rantaan saapuu muutama tuhat nuorta, jotka tykkäävätkin klassisesta musiikista, niin me taidamme olla pulassa, Väänänen sanoo nauraen.

Riskinä seniorilaumat

Väänäsen mukaan metodi on tavallisia poliisitoimia halvempaa ja inhimillisempää. Klassisen musiikin soitto säästää poliisin resursseja juhlapäivänä, mutta myös rikostutkinnan osalta seuraavana päivänä.

– Pehmeä keino, ja mukana pilke silmäkulmassa, Väänänen kuvailee.

Väänäsen mukaan metodissa voisi olla laajentamisen varaa turvallisuusasioihin yleisestikin.

– Ei kielletä asioita vaan muutetaan olosuhteita niin, että häiriöitä ei syntyisi.

Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut klassisen musiikin soittamisesta pelkästään positiivista palautetta sekä nuorilta että aikuisilta.

– Onhan tässä riskinä, että rannalle saapuu pari tuhatta senioria viettämään koulujen loppua, mutta olemme valmiit ottamaan sen riskin.

Poliisin ylikomisario Jussi Huhtela kertoi poliisin varautumisesta päättäjäisviikonloppuun vuonna 2019.

Voit keskustella aiheesta 3.6.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle