Hyppää sisältöön

Viisi Suomen ennätystä, pitkä mitaliodotus päättyy – tässä on 18 kovaa ennustusta yleisurheilukaudesta

Yle Urheilun yleisurheilukasvot ennustavat alkavan kauden suomalaisnäkymiä. Mitalisadetta nuorten arvokisoista, paluu mitalikantaan MM-kisoissa, satasen haamuraja lähenee.

Wilma Murto EWM-hallit
Juhliiko seiväshyppääjä Wilma Murto tänä kesänä kahden EM-kullan jatkoksi MM-kultaa? Kuva: EPA-EFE
Pekka Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää Jyväskylän GP-kisan keskiviikkona suorana Areenassa klo 17.40 alkaen. Suora lähetys TV2:ssa klo 18.30.

Kuuntele Yle Urheilun podcast.

Alkanut yleisurheilukausi sisältää hurjan määrän kiehtovia kysymyksiä. Jatkuuko Wilma Murron voittoputki MM-kisoissa? Saako Suomi hurjan mitalisaaliin nuorten EM-kisoissa kotikentällä?

Lunastaako Oliver Helander vihdoin potentiaalinsa? Voisiko suomalainen urheilija saavuttaa MM-finaalipaikan 400:lla tai sitä lyhyemmällä, aidatulla juoksumatkalla? Millaisella pistemäärällä Saga Vanninen murskaa Suomen ennätyksen?

Tässä jutussa suomalaisten yleisurheilukesää ennustavat Yle Urheilun yleisurheilutuotannoista tutut nimet eli selostaja Kimmo Porttila, toimittaja Petra Manner sekä asiantuntijat Jaakko Ojaniemi, Mikaela Ingberg ja Tuomas Raja.

Kimmo Porttila

 • Suomi palaa MM-mitaleille kahdeksan vuoden tauon jälkeen Budapestissa. Wilma Murto on noussut tasolle, jolta se onnistuu.
 • Camilla Richardsson rikkoo vielä Annemari Sandellin SE-ajoista kovimman eli 5 000 metriä, jolloin kaikki naisten sileät kestävyysjuoksun SE-ajat on tehty 2020-luvulla.
Samuli Samuelsson Jyväskylässä.
Samuli Samuelsson (oik.) on ennätyskunnossa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP
 • Samuli Samuelsson on kontaktiajoissa jo tasolla, jolla uhataan 10 sekunnin haamurajaa. Askelpituudesta on enää kiinni. Onko 10,00 lähellä jo tänä kesänä? Naisissa Lotta Kemppinen lähestyy 11 sekunnin rajaa.
 • Silja Kosonen nousee Euroopan moukarieliittiin ja Krista Tervon SE 74,40 menee todennäköisesti rikki. Jos Puolan ME-nainen Anita Wlodarczyk ei leikkauksen jälkeen ainakaan heti palaa entiselleen, jopa Euroopan ykkösen viitta voi olla tarjolla Kososelle.

Petra Manner

 • Nuorten EM-kisoissa tuli 2001 seitsemän mitalia. Nyt on Espoossa heinäkuussa tarjolla viisi. Näistä yhden ottaa 7-ottelija Saga Vanninen, joka tekee tällä kaudella uuden Suomen ennätyksen. Onko se lähempänä 6 500:aa vai 6 600:aa pistettä?
 • Suomalainen urheilija esiintyy aitajuoksun MM-finaalissa Budapestissa. Jos siihen ei tarvita samanlaista 12,50-alkuista tasoa kuin Eugenen MM-kisoissa, hän voi olla Reetta Hurske. Mutta Viivi Lehikoinen saattaa olla hieman turvallisempi veikkaus 400 metrillä.
Viivi Lehikoinen lähtee liikkeelle lähtötelineestä.
Viivi Lehikoinen oli viime kesänä kuudes Münchenin EM-kisoissa. Kuva: Alexander Hassenstein / Getty Images
 • Topi Raitanen pudottaa perustasonsa 8.14:n tietämille ja hinaa todennäköisesti Timanttiliigan osakilpailussa SE-ajan alle 8.10:n. Edes 1 500 metrin SE ei pedatussa juoksussa ole mahdoton.

Mikaela Ingberg

 • Miesten keihäässä saadaan uusi 90 metrin heittäjä. Oliver Helanderin tehot ovat harjoituksissa näyttäneet siltä, että nyt on harppauksen aika. Harjoitusheitotkin ovat näyttäneet todella hyviltä. Nyt kaikki on kiinni siitä, pysyykö tekniikka kasassa kilpailuissa.
 • Naisten keihäänheitosta ei ole viime vuosina saatu liikaa ilonaiheita, mutta nyt tilanne näyttää paremmalta. Tällä kaudella tulee ainakin yksi uusi heittäjä 60 metrin kerhoon. Ennestään rajan ylittäjiä on 16.
Oliver Helander heittämässä keihästä.
Jysäyttääkö Oliver Helander tänä kesänä 90-metrisen? Kuva: Getty Images
 • Suomen ennätyksiä on jo kestävyysmatkoilla tämän vuoden aikana rikottu, mutta ei se tähän jää. Uusia SE-tuloksia saadaan jo nyt nähtyjen lisäksi peräti viisi kappaletta.

Jaakko Ojaniemi

 • Budapestista tulee Suomeen mitali, ja realistinen tuoja on Wilma Murto tai Oliver Helander. Helanderin suoritusvarmuus vain on niin suuri kysymysmerkki Murtoon verrattuna. Nyt treenikausi antaa eväitä Oliverille. Lassi Etelätalokin heittää Budapestissa ihan mitalitason tuntumassa, kun osalla ulkomaisista päävastustajista on terveysongelmia. MM-kisoista tulee kuusi pistesijaa.
 • Aitajuoksun MM-finaalipaikka on hämmentävää kyllä ihan realismia suomalaiselle urheilijalle, ja kyllähän se olisi jopa koko yleisurheilukesän kovin juttu.
Mikko Paavola hoppar över ribban.
Mikko Paavola nostaa miesten seiväshypyn profiilia, ennustaa Jaakko Ojaniemi. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres
 • Kova juttu on sekin, että Camilla Richardsson voi 5 000 metrillä erittäin hyvin rikkoa Annemari Sandellin SE:n 14.56,22.
 • Miesten seiväshypystä ei Suomessa ole viime vuosina paljon puhuttu, mutta nyt siihen tulee aihetta. Kolme miestä ylittää 570, ja Mikko Paavola peräti 580.

Tuomas Raja

 • Moniotteluista tulee yksi kauden kuuma nimi. Saga Vanninen otteli loistavasti jo Götzisissä ja ottanee nuorten EM-kultaa Espoossa. Suomen ennätys syntyy ilman muuta, ja Budapestin MM-kisoista on luvassa hyvä sijoitus.
 • Alisa Vainio juoksi jo maratonin Suomen ennätyksen. MM-kisoissa hän ei aikaa varmasti paranna. Mutta hän on sillä tasolla, että pääsee, halutessaan, mukaan syksyn kovimmille maratoneille Chicagoon tai Berliiniin. Siellä voidaan nähdä uusi, tosi kova SE-aika.
Alisa Vainio Dohan MM-maratonilla 2019.
Alisa Vainio saa kutsuja huippumaratoneille, sanoo Tuomas Raja. Kuva: Getty Images
 • Vuodesta 1999 lähtien vain kaksi MM-mitalia on tullut muista lajeista kuin miesten keihäästä. Nytkin mitali voi tulla miesten keihäästä ihan hyvin, mutta ennen kaikkea naisten 28 vuoden MM-mitaliton putki on menossa Wilma Murron ansiosta poikki.
 • Naisten aitajuoksussa nykyinen SE-taso on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ollut arvokisoissa finaalitasoa. Eugenessa otettiin hurja loikka eteenpäin. Jos Budapestissa vaaditaan 12,6-alkuinen finaaliin, se voi olla Reetta Hurskeelle liikaa. Uskon, että hänen SE-aikansa on kauden jälkeen 12,66. Viivi Lehikoisen tuskin tarvitsee samalla lailla superonnistua päästäkseen Budapestissa finaaliin.

Korjaus 7.6.2023 klo 10.08: Nuorten EM-kisoista 2001 tuli seitsemän mitalia, ei neljä. Lisäksi Richardsson ei voi 5 000 metrillä alittaa 15 minuuttia ensimmäisenä suomalaisnaisena, koska se on jo tehty. Hän voi alittaa Sandellin SE-ajan.

Suosittelemme sinulle