Hyppää sisältöön
Kaksi nuorta poikaa kaupan oluthyllyn edessä.

Tanskassa eniten

Eurooppalaiset teinit ovat vähentäneet alkoholin käyttöä. Toisin kuin Tanskassa, jossa 15-vuotiaiden juominen on lisääntynyt.

Karoliina Kantola

KÖÖPENHAMINA Anton Krüger, 17, ja Kristoffer Steen, 18, löytävät lempioluensa kaupan hyllyltä nopeasti. Tanskalaista, totta kai. Pojat eivät juo välttämättä viikottain, mutta silloin kun juovat, maistuu olut jos toinenkin.

– Vähintään kaksitoista tölkkiä… Jos on hauska ilta, voi mennä enemmänkin, pojat kertovat.

Kööpenhaminalaisessa marketissa tarjolla on laaja valikoima viinejä ja väkeviä. Laillisesti pojat ovat voineet ostaa olutta ja viiniä jo 16-vuotiaina, ja nyt täysi-ikäinen Steen saa halutessaan ostaa myös vahvoja alkoholijuomia. Lähes kaikista kaupoista ja milloin vain niiden aukioloaikoina.

Suomalaisnuorten juomatottumukset Euroopan keskitasoa

Krüger ja Steen eivät ole ainoat tanskalaisnuoret, jotka juovat mielellään reilusti ja useasti. Moniin eurooppalaisiin ikätovereihin verrattuna tanskalaisnuoret ovat selvästi janoisempia. Tämä selviää muun muassa Maailman terveysjärjestön raportista, jossa oli mukana yhteensä 227 000 koululaista 45 Euroopan maasta ja Kanadasta.

11-, 13- ja 15-vuotiaiden kyselyyn perustuva raportti kertoo, että karkeasti sanottuna bulgarialaiset ja kreikkalaiset ovat maistaneet alkoholia keskimäärin nuorempina kuin muut samanikäiset eurooppalaiset. Mutta 15-vuotiaiden joukossa tanskalaiset hyppäävät listan ykköseksi. Selvityksen mukaan yli 80 prosenttia tanskalaisista on maistellut alkoholia joskus elämänsä aikana, kun taas Suomessa 15-vuotiaista oli juonut reilut 60 prosenttia. Euroopan keskiarvo oli 59 prosenttia.

Lisäksi tanskalaiset 15-vuotiaat olivat juoneet itsensä humalaan useammin kuin muut. Tanskalaisnuorten alkoholinkulutus oli noussut kaikissa ikäryhmissä, kun taas Suomessa ja monissa muissa Euroopan maissa nuorten alkoholinkulutus on ollut laskussa.

Useimmissa maissa pojat ovat juoneet alkoholia nuorempina, enemmän ja itsensä useammin humalaan kuin tytöt.

Tutkija: Keskustelu ikärajan nostosta on poikkeuksellista Tanskassa

Tanskassa on keskusteltu, pitäisikö mietojen alkoholijuomien ikärajaa nostaa 16 vuodesta 18 vuoteen. Edellinen sosiaalidemokraattihallitus puhui ikärajan nostosta, mutta asia ei ole ollut uuden hallituksen paperipinon päällimmäisenä.

Terveysjärjestöt puoltavat ja demarinuoret kritisoivat ehdotusta. 17-vuotias Anton Krüger ei näe laissa ongelmaa.

– Nykyinen käytäntö on aika fiksu. Nuoret saavat vähitellen totuttautua alkoholiin, sen sijaan että siirtyisivät suoraan väkeviin.

Tanskan kansanterveyslaitoksen tutkija Veronica Pisinger sanoo, että yhteiskunnan eri toimijoilta on tullut vähitellen painetta korottaa ostoikärajaa, kun tietoa alkoholin vaikutuksista ja tanskalaisten alkoholinkäytöstä muihin maihin verrattuna on tullut lisää. Tanskassa esimerkiksi joka kuukausi yksi nuori kuolee alkoholiin liittyvään onnettomuuteen.

– Ikärajasta keskustelu on jo sinänsä ennätys. En osaa sanoa, vievätkö poliitikot tätä eteenpäin, mutta jonkinlainen kulttuurin muutos on käynnissä.

Miksi Jeppe juo?

Monelle tuttu fraasi juontaa juurensa tanskalaiseen komediaan Jeppestä, jolta kukaan ei kysy tältä itseltään, miksi hän juopottelee.

Tutkija Veronica Pisinger huomauttaa, että yleisesti ottaen tanskalaiset eivät aloita juomista kovin aikaisin varhaisteininä, mutta sitten kun he aloittavat, he juovat paljon. Tanskassa juominen on paljon hyväksyttävämpää kuin muualla maailmassa, Pisinger selittää.

– Ei ole tavatonta, että vanhemmat antavat tällöin luvan lapselleen juoda.

Kulttuurin huomaa Tanskassa nopeasti. Lasten synttäreillä aikuisille tarjoillaan muutama olut tai pari lasia kuohuviiniä. Lauantain ruokaostoksilla paikallisessa marketissa on samppanjamaistiaisia tämän tästä. Vieressä on ehkä tarjouskori täynnä viinejä ja vahvempia juomia suomalaisittain huokeaan alennushintaan. Ja yliopistokampuksen baarissa voi käydä juomassa tuopin hanaolutta luennon päätteeksi.

Pisinger kuvailee, että alkoholinkäyttö on kuin pääsylippu esimerkiksi työ- ja opiskelijayhteisöön.

Vodkapullo nurmikolla, takana nuoria juhlimassa.
Vodkapullo nurmikolla, takana nuoria juhlimassa.

Nuoret juhlivat Faelledparkenin nurmella.

Kööpenhaminalaisten teinipoikien Anton Krügerin ja Kristoffer Steenin mukaan alkoholin markkinointiin pitäisi puuttua.

– Esimerkiksi limuviinojen värikkäät pullot ja makeus houkuttelevat nuoria ostamaan alkoholia. Sellaisia ei pitäisi olla.

Krüger ja Steen sanovat, että vanhempien tehtävä on keskustella vastuullisesta juomisesta. Itse he eivät juo vanhempiensa seurassa.

Mutta tietävätkö vanhemmat, että he juovat juhliessaan kavereidensa kanssa?

– Juu juu totta kai, pojat sanovat lähes yhteen ääneen.

Aiheesta voi keskustella 11.6.2023 klo 23 asti.

Päivitys 10.6. kello 14.03. Korjattu jutun kolmatta pylväsdiagrammia ”Esimerkkejä alhokoholin ostoikärajoista Euroopassa” . Siinä olivat aiemmin virheen vuoksi maat Tanska, Bulgaria, Wales, Suomi ja Ruotsi. Nyt vertailussa ovat maat Tanska, Suomi, Ruotsi, Saksa, Iso-Britannia ja Kreikka.