Hyppää sisältöön

Nämä 23-vuotiaat ovat ammattinsa kärkeä – seuraaviin kisoihinsa he treenaavat kuin huippu-urheilijat

Suomesta lähtee syksyllä Puolassa pidettäviin ammattitaidon EM-kilpailuihin 25 edustajan joukkue. Hiusten muotoilussa kisaava Minna Ala-Penttilä vertaa harjoittelua ammattiurheiluun.

Heikki Miinalainen ja Minna Ala-Penttilä pohtivat videolla, mitkä ovat juuri heidän vahvuuksiaan kilpailussa. Video: Olli-Pekka Kursi / Yle, Kristiina Lehto / Yle
Ari Tuhkanen,
Olli-Pekka Kursi

Minna Ala-Penttilä ja Heikki Miinalainen ovat nuoresta, 23 vuoden iästään huolimatta ammattinsa huippuosaajia. Kaksikko valmistautuu parhaillaan näyttämään taitonsa syyskuussa järjestettävässä nuorten ammattiosaajien Euroskills-kilpailussa, jotka pidetään Puolan Gdanskissa.

Vaasasta kotoisin oleva Ala-Penttilä kisaa hiusmuotoilussa ja helsinkiläinen Miinalainen verkkosivujen tuottamisessa.

Ammattitaitokilpailuun valmistautumista voi verrata Ala-Penttilän mukaan ammattiurheiluun. Hänellä on tarkka harjoitusohjelma ja tiimi, johon kuuluu useita valmentajia ja kokeneita kilpailijoita.

– Vähintään kerran kuukaudessa on yhteinen treenileiri, jossa harjoittelemme intensiivisesti useita päiviä. Treenaan myös itsenäisesti 15–20 tuntia viikossa, ja sen lisäksi työskentelen normaalisti kampaamossa.

Minna Ala-Penttilä näyttää kameralle tärkeimpiä työvälineitään, jotka ovat sakset ja kampa. Ala-Pentilä istuu hotellin aulatilassa. Hänellä on päällään maajoukkueen sininen paita. Taustalla on vihreä sohva ja punainen tuoli sekä vihreä jalkalamppu ja ruskea-valkoinen sisustustaulu
Sakset ja häivytyskampa ovat kampaaja Minna Ala-Penttilän tärkeimmät työvälineet. Hän käyttää parinsadan euron hintaisia 5,5 tuuman saksia. Hiusten leikkaamiseen tarkoitetut sakset saattavat maksaa jopa 20 000 euroa. Kuva: Olli-Pekka Kursi

Verkkosivujen tuottamisessa kilpailevan Miinalaisen harjoittelusta pääosa tapahtuu töissä. Se tarkoittaa käytännössä rutiinin kehittämistä ohjelmoinnissa.

Miinalaisella on viikoittain myös treenipäiviä, joissa käydään läpi vanhoja kisatehtäviä ja keskitytään esimerkiksi koodaamaan verkkosivuja ilman internetiä.

– Verkkosivujen tekemiseen liittyy paljon dokumentaation selaamista ja sen selvittämistä, miten jokin toimii ja kuinka eri asiat yhdistetään toisiinsa. Tämän pitää tulla kilpailussa selkärangasta.

Taidoista on hyötyä Miinalaisen mukaan myös työelämässä: kaikkea ei tarvitse käydä katsomassa netistä.

Ammattitaidon EM-kisoihin lähtevä Heikki Miinalainen istuu läppäri sylissään hotellin aulatilassa. Kannettavan tietokoneen kanssi on täynnä tarroja. Miinalaisen päällä on maajoukkueen sininen asu, jonka hihassa on Suomen lippu.
Heikki Miinalaisen läppärin kansi on täynnä tarroja, jotka on saatu pääkaupunkiseudulla järjestetyistä ohjelmointialan kokoontumisista. Se viestittää yhteisöllisyydestä. Kuva: Olli-Pekka Kursi

Kesäkuun alussa nuoret hiovat taitojaan maajoukkueleirillä Helsingissä. Ohjelmassa on muun muassa ryhmäytymistä, joka tarkoittaa esimerkiksi joukkuehuudon keksimistä.

Myös mielenhallintaan liittyvät asiat ovat esillä.

– Puhumme muun muassa siitä, miten hallitaan stressiä ja jännitystä. Niistä taidoista on hyötyä kilpailutilanteessa, Minna Ala-Penttilä sanoo.

Kokeneita kilpailijoita

Molemmat ovat lajissaan kokeneita kilpailijoita, ja heillä on takanaan vuosien harjoittelu.

Ala-Penttilällä on SM-kisa Taitajassa opiskeluajalta kultaa ja hopeaa. Myös Miinalaisella on Taitaja-kisasta kultaa ja hän on ollut mukana sekä ammattitaito-olympialaisissa että MM-kisoissa.

Molemmat kertovat lähtevänsä kisoihin tekemään parhaansa ja kilpailemaan erityisesti itseään vastaan.

– Voittoa tavoitellaan, mutta vastus on ennakkotietojen perusteella kova, sanoo Ala-Penttilä.

Kilpailuissa hänen suurin haasteensa on taistella aikaa vastaan. Esimerkiksi hiusten värjäys, leikkaus ja viimeistely pitää suorittaa tietyssä ajassa.

– Siellä joutuu tekemään kompromisseja. Esimerkiksi värjäys täytyy tehdä huolellisesti, koska se tutkitaan tarkasti, mutta leikkauksen voi tehdä oikaisten karkeasti, jos tulee kiire, sillä tuomaristo ei tarkasta kammalla kehälinjoja, koska tärkeää on se, miltä kampaus näyttää, Ala-Penttilä toteaa.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 5. kesäkuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle