Ensimmäiset kesätyöläiset ovat asettuneet märehtimään kesätöitään Turun saaristoon.
Toukokuun viimeisenä päivänä Turkuun saapunut Hereford-karja on matkannut Sauvosta saakka, ensin maateitse Salmensuun tilalta Papinsaareen ja sieltä poukaman yli Kulhon saareen. Matkantekoon tarvitaan kolme traktoria ja auto perävaunuineen sekä merilautta.
Salmensuun tila on tehnyt yhteistyötä Turun kaupungin kanssa jo 30 vuotta.
Hereford-karjaa kasvattavat Toivosen veljekset tervehtivät lauttarantaan saapuessaan Turun kaupungin maatilaintarkastaja Timo Sirkiää iloisen jälleennäkemisen merkeissä.
Yhteistyökumppanit valikoituvat kiinnostuneiden lähitilojen joukosta. Toiveena on helppo saavutettavuus, ettei eläimiä tarvitsisi kuljettaa monien kymmenien kilometrien takaa.
– Turun lähellä on valitettavasti enää vähän eläintiloja, Sirkiä harmittelee.
Eläimien saapuminen on jokavuotinen perinne ja syitä tähän on monia. Maatiloille ei pääse enää tutustumaan, joten kaupungin mailla kesäänsä viettävät eläimet ilahduttavat myös kaupunkilaisia ja esimerkiksi päiväkotiryhmiä.
Laitumia on yhteensä yli 200 hehtaaria ja ne ovat pääasiallisesti pyöräteiden varsilla.
Tämän lisäksi eläimet ovat tehokas apu maisemanhoidossa. Esimerkiksi vaikeakulkuisia ranta-alueita ei pystytä käsipelillä tai koneilla hoitamaan, mutta eläimille työ ei ole haastavaa. Ne saavat nauttia kesäisestä vapaudesta – samaan aikaan maisemat pysyvät siisteinä ja luonnon monimuotoisuus lisääntyy.
– Tulokset näkyvät, sillä rannat ovat siistin näköisiä, lintulajeja on tullut paljon lisää ja kasvillisuus on saatu matalaksi niin, että merikin näkyy hyvin, Sirkiä toteaa tyytyväisenä kertoessaan yhteistyöstä Salmensuun tilan kanssa.
Tuhatkiloiset eläimet muistavat matkakohteen edeltäviltä kesiltä
Laitumien eläimet valikoituvat maaston mukaan. Kaupunkiin tulee kesäksi niin lihakarjaa, lampaita kuin hevosiakin. Kulhon saareen saapunut 90-päinen karja soveltuu juuri ruovikoiden ja ranta-alueiden hoitamiseen.
Osalle saapuneesta karjasta saari on ennestään tuttu. Salmensuun tilan toinen isäntä Antti Toivonen arvelee eläimien muistavan mihin ne matkaavat ja odottavan sitä kovasti.
– Kyllä se on varmasti sekä tuore ruoka että vapaus kirmata laitumella, Toivonen toteaa pohtiessaan mikä karjan mielestä saareen saapumisessa on parasta.
Aikuinen Hereford-sonni painaa noin 1 300 kiloa. Ruuan riittämisestä ei Kulhon saaressa kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä syötävää on laumalle koko kesäksi.
– Kesän aikana toki seurataan tilannetta, pitääkö tehdä tasausta ja hakea osa kotiin. Joskus ollaan tuotu jopa lisää porukkaa, Toivonen muistelee.
Oman onnensa nojaan eläimet eivät kesäksi jää. Tilalliset käyvät tarkastamassa eläinten hyvinvointia, tämän lisäksi hoitorinkiin on valjastettu apukäsiä ja -silmiä.
– Puhelin on täynnä numeroita ihmisiltä, jotka täällä Kulhon päässä pystyvät auttamaan, Toivonen toteaa tyytyväisenä.
Turun kaupungin maatilaintarkastaja Timo Sirkiä kannustaa kaupunkilaisia menemään katsomaan eläimiä. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että aitauksiin ei missään nimessä saa mennä.
– Aitalangoissa kulkee sähköt, joten niihinkään ei kannata koskea, Sirkiä varoittaa.
Laitumilta löytyy eläintenomistajien yhteystiedot. Jos aitauksissa näkee jotain hälyttävää tai eläinten hyvinvoinnista nousee huoli, on yhteys otettava ensisijaisesti tilallisiin. Todellisessa hätätilanteessa soitetaan hätäkeskukseen.
– Onneksi näitä tilanteita on harvoin, Sirkiä kertoo.