Hyppää sisältöön

Kelvoton ruoka sai oppilaat kapinoimaan Janakkalassa – sitten suuryhtiön edustajat marssivat kouluihin

Koululaisten antaman palautteen ja tehtyjen makutestien perusteella Janakkalan kouluruoan laatua on saatu kohennettua. Kunnan salamaistelija vaatii yhä tason nostoa ja ruoalle tunnistettavuutta.

Janakkalassa on seurattu loppukevät miten isolta ruokapalvelujätiltä onnistuu kouluruoan laadun nosto pieleen menneen startin jälkeen.
Miki Wallenius

– Varsinkin kastikeruokia vaivaa mauttomuus ja kastikkeiden läpinäkyvä rakenne. Raaka-aineena käytetään osia, joita syöjä ei tunnista. Ne ovat hyvin pientä murusta, tilittää luokanopettaja Rita Kannisto Janakkalan Tervakosken koululta.

Hän ei ole vieläkään tyytyväinen Compass Group Finlandin aterioihin, joita yhtiö toimittaa Janakkalan kouluihin ja päiväkoteihin. Monikansallinen yhtiö vastaa myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Janakkalassa sijaitsevan sairaalan ja tuetun palveluasumisen yksiöiden aterioista.

Compass Group alkoi valmistaa Janakkalassa ruokaa huhtikuun alussa. Pian alkoi kuitenkin tulla valituksia ruoan laadusta.

Yhtiö lupasi parantaa ruokansa laatua lukukauden loppuun mennessä.

Vaalea nainen keskustelee koulun ruokalassa.
Luokanopettaja ja kokoomuksen kunnanvaltuutettu Rita Kannisto sanoo ruokaa menevän Janakkalan kouluissa paljon hävikkiin, koska se ei maistu oppilaille. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Minkä kouluarvosanan luokanopettaja Rita Kannisto antaisi Compass Groupin aterioille nyt? Yhtiö on juuri pyytänyt hänet mukaan laaturyhmäänsä.

– Minun täytyy antaa kouluarvosanaksi välttävä, 5–6. Tiedän, että myös edullisesti pystyy valmistamaan hyvänmakuista, tavallista ruokaa.

Kunnanjohtaja on ruokaan tyytyväinen

Ruuan laatu oli kova paikka kunnan eri kouluissa kiertävälle Rita Kannistolle. Kokoomuksen kunnanvaltuutettuna hän oli mukana päättämässä, että ulkoistus päätyi juuri Compass Groupille. Nyt päätös kaihertaa.

Kyllä minua vähän harmittaa. Minulla oli yhtiöstä positiivisempi kuva. Ajattelin, että tämä onnistuu, mutta nyt floppi on tapahtunut.

Kannisto kommentoi kuukausi sitten somessa tuolloin tarjolla ollutta kouluruokaa värikkäin sanankääntein: ”Pahimmillaan mautonta, väritöntä, oudon tuoksuista ja rakenteeltaan viimeisetkin ruokahalut vievää epämääräistä ja syömäkelvottomannäköistä mössöä.”

– Meillä menee yhä valtava määrä ruokaa hävikkiin, Kannisto väittää.

Koululaisia aterioimassa ruokalassa.
Yle seurasi toukokuussa Tervakosken koulun 5B-luokan oppilaiden kanssa kouluruoan laatua. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Ponnistelut ruoan laadun parantamiseksi ovat jatkuneet keskuskeittiö Tuuvingissa jo kahden kuukauden ajan.

Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala antoi julkisuudessa Compass Groupille aikaa petrata toimintaansa toukokuun loppuun asti. Koululaiset piti päästää kesälomille hyvillä mielin.

– Näyttää, että toiminta korjaantui vaaditulla tavalla, ja syksyllä tavataan uudelleen koulutyön merkeissä. Tahto parantaa toimintaa on vaikuttanut vilpittömältä, Siltala muotoilee näkemystään nyt.

Koululaiset tunnistavat jo salamaistelijan

Janakkalan kunnan ruokasalapoliisiksi päätynyt palvelupäällikkö Mervi Erkkilä-Rautiainen on jatkanut viime viikot maistelukierroksiaan kouluilla ja päiväkodeissa.

Tosin jupakan julkisuus on tehnyt hänen kasvonsa kuntalaisille tutuiksi.

– Melkein päivittäin käyn jossain kohteessa syömässä, enkä kerro etukäteen mihin menen. Nyt minut kuitenkin jo tunnistetaan kouluilla. Osa lapsista sanookin, että ”salapoliisi” on tullut. Lapset tulevat kertomaan palautteet ruoasta suoraan minulle.

Toukokuun aikana Erkkilä-Rautiaisen mielestä kouluruoka on parantunut.

– On menty parempaan suuntaan.

Riittääkö se teille?

– Ei ihan vielä. Vielä pitää pikkaisen tehdä töitä, jotta saataisiin ruoka edes sille tasolle, mitä se oli kunnan omana työnä.

Nainen keskustelemassa ulkona.
Palvelupäällikkö Mervi Erkkilä-Rautiaisesta tuli kunnassa tunnettu, kun hän jaksoi paimentaa ja kannustaa isoa yhtiötä tekemään lapsille parempaa ruokaa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Puutelistan kärkeen nousevat kastikkeet, niiden rakenne, maku ja niissä Compass Groupin suosimat raaka-ainerouheet. Rouheen ongelma on se, että se on niin pientä ettei ruokailija tiedä mitä syö. Rouheissa ruoanvalmistaja voi halutessaan käyttää ruhon heikompiakin osia.

– Liha- ja kalakuutiot on heillä korvattu rouheella. Rouhe pitää saada pois, koska tilalle kaivataan tunnistettavuutta, Erkkilä-Rautiainen linjaa.

Keskiviikkona kouluissa tarjolla oli kanaa currykastikkeessa, jossa olikin jo selvästi kananpaloja joukossa rouheen sijaan.

Juures- ja vihannespöytään palvelupäällikkö kaipaa jatkossa satokauden vihanneksia ja värikkyyttä.

”Ei se ruoka vielä täydellistä ole”

Tervakosken koulun 5B-luokan oppilaat antoivat Ylelle selvää kritiikkiä kouluruoasta toukokuun alkupuolella.

Mitä mieltä samat oppilaat ovat nyt, kun kesälomat alkavat? Paraniko ruoka loppusuoralla?

– On se parantunut. Sen huomaa laadusta. Ei se vieläkään ihan täydellistä ole, kuvailee tuntemuksiaan Niklas Pirtinaho.

Luokkatoveri Sisu Vuorinen on samaa mieltä.

– On se parantunut, mutta kyllä ruoka vieläkin kaipaa enemmän mausteita.

Koulun ruokalaan onkin ilmestynyt maustepurkkeja, joista pojat suosivat chiliä ja pippuria. He toivoisivat kuitenkin laajempaa maustevalikoimaa.

Minkä arvosanan kouluruoka saisi nyt kesäloman kynnyksellä?

– Välillä 6–7, vastaavat Hugo Hallasuo ja Sisu Vuorinen.

Saman luokan tytöt arvioivat ruoan jonkin verran parantuneen. Tosin pettymyksiltäkään ei ole vältytty.

– Se on ollut ihan siedettävää. Tällä viikolla meillä piti olla nachovuokaa, mutta meille sitä ei riittänyt, kertoo Ada Syysmäki.

Ruokalista koulun seinällä.
Viimeisellä kouluviikolla Compass Group tarjosi koululaisten suosikkiruokia, kuten uunimakkaraa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Suosikkiruoan loppuminen kesken oli luokalle iso pettymys.

Aada Kinnunen ja Viola Räty toivovat ruokaan yhä lisää makua. Arvosanoissaan tytöt ovat armollisempia kuin pojat.

– Minun mielestä aika vahva 8, tuumii Viola Räty.

– 7–8 välillä, sanoo Ada Syysmäki.

– Ehkä 8 ½, arvottaa Aada Kinnunen.

Toimitusjohtaja haluaa parantaa makua ja esillepanoa

Compass Group jalkautui viime viikolla Janakkalan kouluihin noin parikymmenen hengen voimin.

Yhtiön väki halusi tavata opettajia ja oppilaita silmästä silmään ja kysellä mielipiteitä tarjotuista aterioista.

Tyytyväisyyskyselyyn saatiin yli tuhat vastausta. Compass Groupin toimitusjohtaja Hannu Rahnasto uskaltaa jo jotakin saaduista palautteista todeta.

– Yhteenvetona voi sanoa, että ruoan maku ja koostumus ovat parantuneet siitä, mitä se silloin alun haasteiden aikana oli. Se oli tosi kiva kuulla.

Rahnasto myöntää korjausliikkeen olevan yhä kesken. Yksityiskohdissa riittää vielä parannettavaa.

– Esimerkiksi ruoan tilaaminen, miten se tapahtuu prosessina, siinä on vielä selkeytettävää. Sitten on ruoan esillepano, maku ja maustaminen. Ne ovat sellaisia asioita, mitä haluamme edelleen muokata ja parantaa.

Toimitusjohtaja sanoo, että oppilaiden kokemukseen ruoasta vaikuttaa myös se, että suolan, voin ja kerman määrä ruoissa on nyt pienempi. Syynä on se, että Compass Group noudattaa kansallisia ravitsemussuosituksia.

Tumman nuori nainen selittää käsillään asiaa.
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kariina Kirsa on tyytyväinen, että Compass Group käy keskustelua kouluruoasta nuorten kanssa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kuluneella viikolla toimitusjohtaja Hannu Rahnasto kävi selittämässä tilannetta myös Janakkalan nuorisovaltuustolle. Nuoret arvostivat vierailua ja sitä, että yhtiö haluaa käydä dialogia.

– Parempaan suuntaan on menty, ruoka on maistuvampaa ja se näyttää paremmalta, todistaa nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kariina Kirsa.

Janakkalan kamppailua aterioista seurataan muissakin kunnissa

Janakkalan kamppailua ateriapalveluiden ja siivouksen kuntoon saamisessa seurataan mielenkiinnolla useissa kunnissa.

Hyvinvointialueiden syntyminen ajoi monien kuntien keskuskeittiöitä samaan tilanteeseen kuin Janakkalan Tuuvingin. Ulkoistaminen nähdään vaihtoehtona, kun kunnat pohtivat keskuskeittiöidensä tulevaisuutta.

Koululainen ottaa riisiä lautaselleen.
Janakkalan kunnan keskuskeittiö Tuuvinki olisi jäänyt vajaalle käytölle ilman Compass Groupin kanssa tehtyä sopimusta. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Hyvinvointialue lohkaisi ison osan Janakkalan kunnan ateriapalveluista.

– Meidän ruokatuotteesta lähti noin 38 prosenttia hyvinvointialueille, arvioi palvelupäällikkö Mervi Erkkilä-Rautiainen.

Ilman Compass Groupin kanssa tehtyä sopimusta Tuuvinki olisi jäänyt vajaalle käytölle. Sopimuksella haluttiin turvata työpaikat, eikä niinkään etsiä kunnalle säästöjä.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 5.6.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle