Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen ulkona hiihtomaajoukkueesta – päävalmentaja selitti tähtihiihtäjän päätöstä ja harmitteli leiribudjetin supistumista

Suomen hiihtoliitto tiedotti harjoituskauden maajoukkueryhmistään.

Iivo Niskanen on voittanut urallaan yhdeksän arvokisamitalia. Niistä kahdeksan on matkoilta, jotka Ulvang haluaisi muuttaa.
Iivo Niskanen harjoittelee tulevaan kauteen maajoukkueen ulkopuolella. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Mika Halonen,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen hiihtoliitto tiedottaa, että maastohiihdon A-maajoukkue tulevalle kaudelle on nimetty.

Joukkuetta on tiivistetty menneestä kaudesta. Ryhmään on valittu 17 urheilijaa; kahdeksan naista ja yhdeksän miestä. Ennen viime kautta maajoukkueeseen valittiin 20 urheilijaa; seitsemän naista ja 13 miestä.

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen sanoo, että kaikki maajoukkueeseen valitut ovat hiihtäneet viime kaudella kovia tuloksia.

– Käytännössä miesten puolella on pitänyt kaikkien vähintään kerran hiihtää kymmenen joukkoon viime kaudella. On tiivis ja kovatasoinen porukka, sama naisten puolella, Pasanen sanoo Yle Urheilulle.

Painopisteinä tulevalle kaudelle, jolloin ei ole arvokisoja, ovat urheilijoiden perustason nostaminen, ominaisuuksien kehittäminen sekä maailmancupin tulokset. Työ tähtää 2025 MM-kisoihin ja 2026 olympialaisiin.

Iivo Niskanen ulkona, Eveliina Piippo sivussa leireiltä

– Maajoukkueleirityksiin on tehty yksilöllisiä ratkaisuja urheilijoiden tarpeiden mukaan. Iivo Niskanen ei ole mukana harjoituskauden maajoukkuetoiminnassa. Eveliina Piippo on mukana harjoituskauden maajoukkuetoiminnassa, mutta ei osallistu leiritykseen, Hiihtoliiton tiedotteessa kerrottiin.

Pasasen mukaan Niskanen on mukana maajoukkueessa normaalisti jälleen kilpailukaudella.

– Iivo haluaa nyt harjoituskauden vetää vähän erilailla kuin aiemmin. Päätettiin, ettei hän ole nyt harjoituskaudella maajoukkuetoiminnassa, vaan tekee omalla suunnitelmallaan.

Päätöksen maajoukkueen ulkopuolelle jättäytymisestä teki Niskanen, vahvistaa Pasanen.

Pasasen mukaan Niskasen jääminen sivuun maajoukkueen harjoituksista ei muuta paljoa mitään.

– Ehkä se, että kaikilla muilla miehillä ei ole sellaista sparrauskaveria muutamilla leireillä.

Teemu Pasanen hiihdon MM-kilpailuissa Planicassa 21.2.2023.
Teemu Pasanen on toiminut vuodesta 2020 lähtien Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Julkisuudessa kerrottiin aiemmin, että Eveliina Piippo olisi sivussa maajoukkuetoiminnasta. Piipon valmentaja Santeri Erola sanoi Iltalehdelle, että he halusivat antaa työrauhan itselleen ja muille, sillä Piipolla on ollut loukkaantumisten takia rikkonainen tausta.

– Maajoukkuetoiminnassa joutuisi tekemään niin paljon kompromisseja, Erola perusteli IL:lle.

Nyt Piippo onkin mukana, mutta ei leirityksillä.

– Hän on mukana muiden tukitoimien osalta. Hän pystyy käyttämään niitä, mutta leirit hän haluaa harjoitella omillaan, kuten aiemmin oli ilmoitus, eli hän ei osallistu harjoitusleireille, Pasanen selittää.

Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo voi hyödyntää maajoukkueen oheispalveluja, mutta tekee harjoitusleirit omilla suunnitelmillaan. Kuva: Tomi Hänninen

Talous pakotti sopeuttamaan toimintaa

Pasanen myöntää Hiihtoliiton talousongelmat ainakin siltä osin, että maajoukkueen leiribudjettia on jouduttu supistamaan.

– Pikkaisen pienemmällä kuin aiempina vuosina. Ja vielä alkuperäisestä suunnitelmasta, joka meillä oli, on supistettu leiritoimintaa, Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan kevään aikana on riittänyt vaikeita hetkiä, kun asioita ei ole saatu lyötyä lukkoon ja asioita ”on roikkunut ilmassa”. Viimeiset valmennukselliset suunnitelmat saatiin sovittua vasta torstain ja perjantaiaamun aikana.

– Pitää näillä resursseilla, jotka on, tehdä mahdollisimman hyvää toimintaa. Ensi kaudella ei ole arvokisoja, joten pyrimme nostamaan perustasoa ja kehittämään ominaisuuksia tuleviakin vuosia ajatellen, Pasanen pyöritteli ja viittasi etenkin maajoukkueen nuorimpiin hiihtäjiin.

Ristomatti Hakola hiihtämässä.
Ristomatti Hakola, 32, on miesten maajoukkueryhmän ikänestori. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Sprinttimiesten osalta leirikaudella keskitytään tekemään erityisesti kilpailunomaisia harjoituksia ryhmässä. Lisäksi sprintterit osallistuvat elokuussa Norjassa ja Ruotsissa rullahiihdon sprinttikisoihin, joissa saadaan kovaa kansainvälistä vastusta.

Pasanen sanoo, että kisajärjestäjät tulevat näiden kisojen kustannuksissa vastaan. Kisat ovat sprinttereille tärkeitä otatuksia tulevaa kautta ajatellen.

Maastohiihdon muut valmennusryhmät ovat rakentumassa ja kokonaisuudesta kerrotaan lisää myöhemmin.

Yhdistetyn ja mäkihypyn A-maajoukkueet

Hiihtoliitto tiedotti myös yhdistetyn ja mäkihypyn A-maajoukkueista tulevalle kaudelle.

Miesten yhdistetyn joukkueeseen on nimetty seitsemän ja naisten joukkueeseen neljä urheilijaa. Mäkihypyn miesten maajoukkue jatkaa harjoituskauteen viiden ja naisten joukkue kahden urheilijan voimin.

– Lähtötilanteemme on organisoitumisen, yhteishengen ja arkitekemisen tason näkökulmasta aiempaa paremmalla tasolla. Päätavoitteenamme on nostaa arkiharjoittelun ja -valmennuksen tasoa edelleen. Olympiadin tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Vaikka joudumme jonkin verran sopeuttamaan toimintaamme taloustilanteen takia, niin tavoitteista emme aio tinkiä, sanoo mäkihypyn ja yhdistetyn lajipäällikkö Mika Kojonkoski.

Lauri Hakola katsoo kameraan.
Lauri Hakola palasi mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajaksi. Kuva: Jussi Jäkälä

Yhdistetyssä tavoitteeksi kerrotaan nousu kolmen parhaan maan joukkoon ja mäkihypyssä tavoitteena on nelinkertaistaa maailmancupin pisteet.

Yhdistetyssä pääpaino tulevalla kaudella tulee olemaan hyppäämisen perustason nostamisessa sekä hiihtovauhdin varmistamisessa. Hyppäämisen osalta tämä tarkoittaa lajiosaamisen tavoitteellista kehittämistä ja hiihdon osalta pieniä viilauksia nykyiseen tekemiseen.

Miesten mäkihyppymaajoukkue lähtee tulevaan kauteen uuden päävalmentajan Lauri Hakolan johdolla. Hakola on toiminut Suomen maajoukkueen päävalmentajana myös aiemmin kausilla 2018–2020. Mäkihypyn muu valmennusryhmä on rakentumassa ja kokonaisuudesta kerrotaan lisää myöhemmin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 16.18 Teemu Pasasen haastattelulla.

Suosittelemme