Hyppää sisältöön

Luontoarvoiltaan arvokkaan Saimaan saaren hakkuista syntyi äläkkä, nyt metsäyhtiö oikoo syntyneitä käsityksiä: hakkuuilmoituksessa oli virhe

Luontoarvoista huolestuneet ihmiset ja ympäristöjärjestö Greenpeace ovat arvostelleet metsäyhtiö UPM:ää aikeista hakata metsää Puumalan Rokansaaressa. Yhtiön mukaan rannan läheiselle kuviolle oli ilmoitettu väärä hakkuutoimi.

Ett åslandskap i Puumala med skog, sjö och dimma som hänger över trädtopparna.
Puumala on kuuluisa kauniista järviluonnostaan, joka kiinnostaa myös kansainvälisesti. Esimerkiksi Rokansaareen kaavaillut metsähakkuut ovat heränneet huolta ja arvostelua. Arkistokuva. Kuva: Yle / Helena Huotari
Riina Mäentausta

Metsäyhtiö UPM oikoo Puumalan Rokansaaren hakkuista syntynyttä keskustelua.

Esimerkiksi ympäristöjärjestö Greenpeace on arvostellut metsäyhtiötä avohakkuiden ulottamisesta suojeluarvoiltaan arvokkaisiin saarimetsiin, myös luonnonsuojelualueille.

Huolta on aiheuttanut etenkin hakkuiden ulottuminen rantojen suojelualueille.

UPM:n mukaan kyseessä on väärinkäsitys.

Metsähakkuista pitää tehdä ilmoitus etukäteen Metsäkeskukselle. Yhtiö oli kirjannut metsänkäyttöilmoitukseen liian voimakkaan hakkuun yhdelle hakkuukuviolle rannan läheisyyteen. Noin kolmen hehtaarin kokoiselle, mäntyiselle alueelle oli ilmoitettu virheellisesti ylispuun poistoa, jolloin isoja puita olisi otettu pois runsaalla kädellä.

– Kyseiselle hakkuukuviolle oli kuitenkin koko ajan suunniteltu yhtiön omissa tiedoissa poimintahakkuu, eli käytännössä jatkuvaa kasvatusta, kertoo UPM Metsän itäisen alueen metsätalouspäällikkö Panu Mielonen.

Rantakaistaleilla on puita jatkossa

Rannalla metsäisen suojavyöhykkeen leveys on vähintään kymmenen metriä. Tämä perustuu FSC-metsäsertifikaattiin. UPM:n omat metsät ovat FSC-sertifioituja, mikä määrittää suoraan rantakaistojen suojavyöhykkeet.

Moni saarella liikkuva kuitenkin miettii, miksi rantakaistojen leveys ei voisi olla minimitasoa suurempikin.

– Rantakaistojen osalta otetaan huomioon esimerkiksi maaston muodot ja muut olosuhteet, esimerkiksi eroosioherkkyys ja rinteitten kaltevuudet. Rannan suojakaistaleet voivat olla myös leveämpiä, jolloin sinne keskitetään esimerkiksi säästöpuustoa runsaammin, Panu Mielonen sanoo.

Puita pois männyntaimikon ja harjun kasvillisuuden tieltä

Rokansaaren pinta-ala 520 hehtaaria. UPM omistaa metsää saarella yhteensä 125 hehtaaria.

UPM aikoo tehdä Rokansaaressa erilaisia hakkuita 30 hehtaarin alalla. Tästä noin viidesosassa, eli kuudella hehtaarilla kyse on avohakkuiden kaltaisista toimenpiteistä.

Jos kyse on avohakkuiden kaltaisista toimenpiteistä, eikä puuta silloin oteta paljon pois?

– Puita hakataan enemmän esimerkiksi alueilta, jossa on kehittyvää männyntaimistoa, joka vaati kasvaakseen valoa. Puita kaadetaan voimakkaammalla kädellä myös harjun paahderinteiltä, joissa alueelle ominainen kasvillisuus vaatii valoa ja lämpöä, Panu Mielonen sanoo.

– Käytännössä valtaosa on kuitenkin kevennettyjä hakkuutoimenpiteitä, jotka tähtäävät metsän jatkuvaan kasvatukseen. Niiden lisäksi tehdään kasvatusmetsien harvennuksia.

Suosittelemme sinulle