Hyppää sisältöön

”Käytös kyllä paranee”

Pääsimme Talibanin pahamaineisen moraalipoliisin valvontakierrokselle Kabulissa Afganistanissa.

Maija Liuhto

KABUL Päivä alkaa kahdeksalta aamulla Talibanin poliisiasemalla Kabulin keskustassa. Turbaanipäisiä, parrakkaita miehiä viilettää sisään aseman jykevästi vartioiduista porteista.

Täällä pitää aamukokoustaan muuan aivan erityinen joukko. Kyse on moraalipoliisista. Sitä johtaa Talibanin synkän maineen saanut hyveiden edistämisen ja paheiden ehkäisemisen ministeriö.

– Tänään valistamme kaupunkilaisia noudattamaan sharia-lakia, mutta pehmeästi, yksikön johtaja Samandar Khan Hashimi sanoo.

Neljä moraalipoliisia nyökyttelee.

Lähdemme kierrokselle. Moraalipoliisit vetävät päälleen pitkät, valkoiset takit. Vain mustat turbaanit ja ministeriön logo rinnuksissa erottavat heidät samanlaista takkia käyttävistä lääkäreistä.

Maastokuosiin sonnustautunut asemies seuraa moraalipoliisiyksikköä Kabulin keskustassa.

Maastokuvioiseen univormuun sonnustautunut asemies hyppää viiden valkotakin mukaan lava-auton kyytiin.

Ylen kuvaustiimikin pääsee mukaan. Haluamme nähdä, mitä Talibanin moraalipoliisit tekevät kierroksillaan vuonna 2023. Kannattaa huomata, että saamme tuskin täysin todenmukaista käsitystä asioista. Moraalipoliiseilla lienee halu antaa itsestään siloteltu kuva länsimaiselle medialle.

Hyveiden ja paheiden ministeriö saavutti Talibanin edellisen valtakauden aikana 1990-luvulla pelätyn maineen. Sen työntekijöiden raportoitiin esimerkiksi hakanneen naisten miespuolisia sukulaisia, jos naisella ei ollut koko vartalon peittävää sinistä burkaa yllään.

Kun Taliban palasi valtaan vuonna 2021, se korvasi entisen naisasioiden ministeriön nopeasti hyveiden ja paheiden ministeriöllä. Juuri tämä ministeriö on laatinut suurimman osan kiistanalaisista säännöistä.

Se on tähän mennessä määrännyt naiset peittämään kasvonsa, kieltänyt heitä käymästä puistoissa sekä olemaan matkustamatta ilman miespuolista sukulaista yli 72 kilometrin matkoja.

Entä onko moraalipoliisin toiminnassa mikään muuttunut Talibanin edellisen valtakauden kauhuista?

Turbaanipäinen mies istuu tuolilla.

Hyveiden ja paheiden ministeriön tiedottajan Muhammad Sadiq Akifin mukaan kertomukset kolmenkymmenen vuoden takaa eivät edes ole totta.

– Ehkä joissain tapauksissa ministeriömme teki virheitä, mutta yleisesti ottaen kukaan ei saanut loukata tai kiduttaa ketään, hän väittää.

Akifin mukaan islamilainen laki on selvä: moraalipoliisit saarnaavat islamista. He eivät saa lyödä ketään.

Moraalipoliisit kiertelevät kaupungilla kaksi kertaa päivässä ja tekevät pistotarkastuksia ravintoloihin ja kauppoihin. Koteihin he eivät mene. Kyse on julkisen moraalin valvonnasta, tiedottaja korostaa.

Moraalipoliisi tarkastaa vaatetusliikkeen kabulilaisessa ostoskeskuksessa.

Moraalipoliisit neuvovat sharia-lain noudattamisessa

Pysähdymme keskeisellä paikalla olevaan ostoskeskukseen. Se tunnetaan hienostoravintoloistaan ja ulkomaalaisia brändejä myyvistä kaupoista. Ei mikään tavallisen kansan basaari siis.

Talibanit jalkautuvat Toyota Hiluxistaan ja marssivat VIP-nimiseen parturiin. Yksikön johtaja Hashimi koputtaa varovasti lasioveen. Tiimi astelee pieneen puotiin.

Keski-ikäinen asiakas on juuri saamassa mustan kasvonaamion. Ilmekään ei värähdä talibanien talsiessa puotiin sisään. Silmätkin pysyvät visusti kiinni koko episodin ajan.

– Ettehän te soita täällä musiikkia? talibanit tiedustelevat parturiliikkeen omistajalta.

Seuraavaksi vuorossa on länsimaisia vaatteita myyvä kauppa. Sen ikkunassa on valokuva miehestä puku yllään.

Kabulissa vaatteita myyvän kaupan ovessa on miehen kuva.

Kuvan kasvot on peitetty paperilapulla.

Naismannekiini vaatekaupassa Kabulissa.
Naismannekiini vaatekaupassa Kabulissa.

Vieressä on naismallinukke.

Nuken kasvot ovat selvästi näkyvissä, huulet on jopa punattu.

Pää on kääritty säädylliseen hijabiin.

Sisällä liikkeessä talibanit tiedustelevat naisasiakkaiden pukeutumisesta.

– Tulevathan he tänne hijabissa?

Vielä tähän aikaan päivästä kaupassa ei ole asiakkaita. Miksi kuvista on peitetty kasvot?

– Se on sharia-laissa määrätty asia, vanhempi moraalipoliisi selittää.

Sharia-laki ei ole yksinkertainen asia. Islamilainen laki perustuu Koraaniin ja haditheidin, eli kertomuksiin profeetta Muhammadin tekemisistä ja sanomisista. Lakia tulkitaan eri tavoin, ja Taliban edustaa yhtä monesta koulukunnasta.

Moraalipoliisin jäsenet ovat jonkin tason uskonoppineita. Hashimilla on kaksi maisterintutkintoa islamilaisista tieteistä.

– Asemaamme palkattujen on oltava hyvin koulutettuja, Hashimi sanoo.

Ravintoloissa Talibania ärsyttävät vesipiiput

Matka jatkuu yläkertaan. Siellä sijaitsee turkkilainen ravintola Istanbul, jossa vielä hiljan saattoi tilata vesipiipun polttelua varten. Nyt piippuja saa enää harvoista paikoista, ja silloinkin varovaisesti pöydän alta.

– Jotkin ravintolat tarjoilevat vesipiippuja. Valistimme heitä monesti, mutta he eivät uskoneet meitä. Niinpä veimme heidät poliisiasemalle, missä he tekivät kirjallisen lupauksen olla tekemättä näin enää vastaisuudessa, Hashimi kertoo.

Vielä aamulla ravintola on tyhjä.

Talibanit otetaan korostetun ystävällisesti vastaan ravintolassa Kabulissa.

Ravintolan johto toivottaa talibanit yltiöpäisen ystävällisesti tervetulleiksi.

Johtaja vie moraalipoliisit katsomaan hiljattain valmistunutta rukoushuonetta.

– Mashallah, mashallah, moraalipoliisit hokevat.

Eli kuten Allah on tahtonut.

Istanbul-ravintola houkuttelee eliittiä, ja siksi täällä voi yhä nähdä naisia, useimmiten perheen kanssa.

Ravintola on jaettu kahtia perheille tarkoitettuun puoleen ja miesten puoleen. Miehet eivät pääse perhepuolelle ilman naispuolisia seuralaisia. Näin oli silloinkin, kun Taliban ei ollut vallassa.

– Teillä on oikein hyvä systeemi täällä, Hashimi kehaisee.

Moraalipoliisi tarkastaa, että miehille ja naisille on varattu omat tilat ravintolassa.

Naisten pukeutuminen on Talibanista yhä ongelma

Nyt ostoskeskus on tarkastettu. Moraalipoliisit kävelevät jonossa kohti keskustan suurinta puistoa. Katukauppiaat tervehtivät heitä.

Talibanit pystyttävät tien reunaan väliaikaisen tarkastuspisteen.

Miehiä pitkissä vaaleissa takeissa ja turbaaneissa seisoo kadulla.

Hetken pälyilyn jälkeen he jo pysäyttävät autoja tiuhaan tahtiin.

Moraalipoliisit kurkistavat autoihin sisään, kättelevät kuskeja ja kehottavat heitä rukoilemaan viisi kertaa päivässä. Lyhyen keskustelun jälkeen autoilijat saavat jatkaa matkaa.

Moraalipoliisit pysäyttävät myös takseja. Hyveiden ja paheiden ministeriö on määrännyt, että naisilla on oltava kunnollinen hijab tai miespuolinen sukulainen mukana pitemmillä matkoilla. Kaikki taksikuskit eivät enää halua kyyditä naisia tiukkojen sääntöjen vuoksi.

Naisten vaatetukseen nämä herrat eivät kuitenkaan puutu. Sen tekee sisäministeriön alaisuudessa työskentelevät naispoliisit.

Hashimin mielestä Kabulin keskustan suurin ongelma liittyy kyllä juuri naisten pukeutumiseen. Siihen, että niin monelta puuttuu kunnollinen hijab.

– Käytös kyllä paranee.

Suurin osa naisista pitää pitkää takkia. Moni peittää kasvonsa maskilla. Se riittää Hashimin mielestä.

– Burka olisi silti parempi, hän ei malta olla sanomatta.

Heti Talibanin tultua valtaan 2021 naiset saivat vielä käydä puistoissa. Taliban jakoi viikonpäivät miesten ja naisten päiviin, kunnes marraskuussa 2022 naisilta evättiin pääsy puistoihin kokonaan.

– Nyt naiset eivät enää yritä mennä puistoihin. Heitä kävelee jalkakäytävillä, mutta ei puistoissa, Hashimi toteaa.

Eivätkö puistot olisi katuja turvallisempi paikka naisille?

Moraalipoliisit myöntävät pohtineensa tätä. Tiedottaja Akifin mukaan kielto asetettiin, koska naiset eivät käyttäneet puistoissa kunnollista hijabia.

– Jos he seuraavat Koraanin ja profeettamme sääntöjä, voimme puhua ylemmälle johdolle ja helpottaa puistoihin pääsyä, hän toteaa.

Autoilijoita pysäytetään Kabulin kaduilla moraalipoliisin pistotarkastuksissa.

Ihmiset eivät uskalla puhua moraalipoliisista kameralle

Entä mitä kabulilaiset ajattelevat Talibanin moraalipoliiseista? Kun olemme hyvästelleet valkotakit, menemme läheiseen basaariin.

Yksikään kauppias ei halua puhua aiheesta. Pelkona on, että Taliban sulkisi heidän kauppansa. Sen kauppiaat kertovat, että moraalipoliisi vierailee säännöllisesti. Varsinkin perjantaisin, muslimien pyhänä päivänä. Silloin he varmistavat, että kaupat sulkevat ovensa perjantairukouksien ajaksi iltapäivällä.

Jos ei sulje puotiaan, saa noin 30 euron sakot. Liike myös suljetaan viikoksi, kertoo eräs vaatekauppias.

Mies seisoo turbaani päässään puisten isojen enkelin siipien edessä.
Afganistanin hyveiden ja paheiden ministeriön Mujib ur Rehman Siddiqui tahtoo poseerata enkelinsiipien edessä ravintolassa. Kuva: Maija Liuhto

Basaarin kauppojen ikkunoissa komeilee mallinukkeja tai valokuvia. Nukkien päät on irrotettu ja kuvien kasvot peitetty tai mustattu spraymaalilla. Mitä kauppiaat ajattelevat kasvojen peittämisestä?

– Talibanin aikaisemmalla valtakaudella naisten oli pakko käyttää burkaa. Nyt sitä ei vaadita. Kuka tietää, ehkä vuonna 2030 kasvojen kuvat ja nukkien päät sallitaan, yksi pohdiskelee varovaisesti.

Hyveiden ja paheiden ministeriössä toimii valituskomissio. Sinne voi valittaa Talibanin asevoimista ja siviilihallinnon jäsenistä.

Muuan kauppias kertoo nähneensä videon, jolla moraalipoliisit läpsivät ihmistä kasvoille. Kukaan ei tunnusta itse kokeneensa mitään ikävää moraalipoliisien kanssa.

Kolme huivipäistä miestä kävelee kadulla.
Kolme huivipäistä miestä kävelee kadulla.

Iltapäivä on jo pitkällä Kabulissa.

Moraalipoliisit katoavat takaisin poliisiasemalle.

Enää heihin ei törmää kaupungilla. Kauppojen mustatuissa ikkunoissa läsnäolon voi silti aistia edelleen.