Hyppää sisältöön

Poliisi: Naiselta vietiin yli 150 000 euroa Facebook-huijauksessa

Itä-Suomen poliisi varoittaa Facebookissa leviävistä huijauksista, joissa on huijattu ihmisiltä rahaa tekaistuun rahapalkintoon vedoten.

Facebookin tunnus puhelimen näytöllä ja sininen varmennusmerkki.
Poliisi varoittaa Facebookissa leviävistä huijauksista, joissa ihmisiltä huijataan rahaa tekaistuun rahapalkintoon vedoten. Kuva: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press
Helmi Nykänen

Pohjoissavolainen nainen menetti yli 150 000 euroa kaapattuihin Facebook-tileihin liittyvässä huijauksessa, kertoo Itä-Suomen poliisi. Muun muassa Kyberturvallisuuskeskus varoitti näistä laajalle levinneistä huijauksista viime viikolla.

Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut viime viikkojen aikana joitakin tällaisia huijauksia, ja rahalliset menetykset uhreille ovat olleet sadoista euroista jopa yli 150 000 euroon. Rikoskomisario Mikko Hakkaraisen mukaan rahaa on huijattu kaiken ikäisiltä.

Huijauksissa uhri on saanut Facebook Messengerissa viestin, joka näyttää tulleen hänen Facebook-kaveriltaan. Todellisuudessa viesti tulee kaverin Facebook-tilin kaapanneelta huijarilta. Viestissä pyydetään uhrilta ensin puhelinnumeroa kilpailua varten ja pian tulee viesti, että he ovat saaneet voiton.

Tämän jälkeen kysytään uhrin tilinumeroa ja verkkopankkitunnuksia, jotta voittorahat saadaan siirrettyä uhrin tilille. Tiedot saatuaan huijari tyhjentää uhrin tilin.

Poliisi muistuttaa ihmisiä olemaan varuillaan, kun he saavat sosiaalisessa mediassa viestin, jossa kaveri kyselee puhelinnumeroa. Poliisi kehottaa varmistamaan kaverilta soittamalla, sähköpostitse tai tekstiviestitse, onko hän oikeasti viestin lähettäjä. Samalla kaveri voi tarkastaa, onko hänen sosiaalisen median tilinsä kaapattu.

Poliisi muistuttaa myös olemaan antamatta kenellekään omia verkkopankkitunnuksia sosiaalisessa mediassa, puhelimessa, sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Suosittelemme