Hyppää sisältöön

Pienikokoinen kirjanpainaja leviää ja tappaa täysikasvuisia puita – riskialueiden metsänomistajille tulossa varoituskirje

Suomen metsäkeskus varoittaa metsänomistajia kirjanpainajan aiheuttamista tuhoista. Riskialueella olevien metsien omistajat saavat kesän aikana kirjeen, jossa kehotetaan tarkkailemaan puiden kuntoa.

Kirjanpainaja on Suomen metsien merkittävin tuholainen. Sen vaurioittamat puut on helppo tunnistaa. Video: Sami Takkinen / Yle
Pekka Niiranen

Puolen sentin mittainen kaarnan alta löytyvä kirjanpainaja näyttää vaarattomalta. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä kyseessä on taloudellisesti merkittävin kuusta vioittava tuholainen.

Leppävirtalainen Erkki Thitz törmäsi kirjanpainajaan viime kesänä, kun hyönteiset iskivät aiemmin tehdyn avohakkuun reunapuihin. Thitz joutui pian hakkaamaan lisää metsää, jotta tuholaiset eivät olisi levinneet eteenpäin.

– Tässä on ympärillä 10 000 hehtaaria kuusikoita, joissa ei ole paljon asutusta. Se huolestuttaa todella paljon, Thitz tunnustaa.

Erkki Thitz, Leppävirta
Erkki Thitz joutui turvautumaan hakkuisiin, jotta kirjanpainajan aiheuttamat tuhot eivät olisi levinneet. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Vahinko näyttää kuitenkin jo tapahtuneen. Siitä ovat todisteena iskeytymisjäljet hakkuuaukon reunalla naapurin metsässä olevan ison kuusen rungolla.

– Yksi, kaksi, kolme, neljä, laskee Thitz sormellaan iskeytymisjälkiä puun rungolta.

Hän päätyy viiteentoista reikään kymmenen neliösentin alueella. Kaikkiaan rungolla saattaa olla satoja iskeytymisjälkiä.

Kuusi on jo käynnistänyt oman torjuntamekanisminsa, sillä pihkaa valuu useiden metrien korkeudelta.

Puunrungolla nähtävissä monia sisäänmeno aukkoja, josta kirjanpainajat ovat menneet sisälle.
Kuusen rungolla on runsaasti kirjanpainajan tekemiä sisäänmenoaukkoja. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kirje tulossa

Kirjanpainajien aiheuttamaa tuhoa pidetään jo niin vakavana, että Suomen metsäkeskus ryhtyy lähettämään riskivyöhykkeessä olevien metsien omistajille erityisiä varoituskirjeitä.

– Toivotaan, että metsänomistajat kävisivät katsomassa metsäänsä ja toteamassa, onko sinne tullut tuhoja ja iskeytymiä, Remes toteaa.

Hän muistuttaa, että kuorellinen havutavara on poistettava vähintään metsätuholain mukaisessa määräajassa. Jos tällaista puutavaraa ei saa metsästä pois, se pitää kuoria tai aisata, jolloin puu kuivaa nopeammin.

Remeksen mukaan kaikki tämä pätee myös tienvarteen varastoituun kuorelliseen havupuutavaraan.

– On ihan sama, onko puu siellä kasassa vai onko se metsässä. Kyllä se ötökkä leviää sieltä ympäriinsä.

Hänen mukaansa kirjanpainaja on kuitenkin tullut jäädäkseen, eikä huolellisinkaan metsänomistaja pysty välttymään siltä.

– Se on hyönteinen, joka kuuluu meidän luontoomme.

 Markku Remes ja Erkki Thitz kaadetun metsän vieressä.
Kirjanpainaja iskeytyy usein valoisilla paikoilla oleviin kuusiin, kuten esimerkiksi hakkuuaukkojen reunapuihin. Markku Remes tutustuu tilanteeseen yhdessä Erkki Thitzin kanssa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Puun hidas kuolema

Puuhun iskeytyvät ensimmäiseksi kirjanpainajakoiraat, jotka houkuttelevat naaraita kaarnan alle kemiallisilla houkutinaineilla. Koiras on kaivanut näille pariutumiskammion, johon saattaa tulla jopa neljä naarasta.

Jokainen naaras kaivertaa parittelun jälkeen oman emokäytävän, jonka reunoille se laskee munansa.

Munista kuoriutuvat toukat kaivavat puolestaan nilaan omat käytävänsä. Myöhemmin toukat koteloituvat, kunnes ne kuoriutuvat aikuisina.

Kirjanpainajan tekemää tunnelia puun rungon sisällä.
Puolen sentin kokoinen kirjanpainajanaaras kaivaa kaarnan alle emokäytävän, jonka reunoille se laskee munansa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Aikuiset kirjanpainajat jatkavat kuoriuduttuaan syöntiään kuoren alla. Aikuiset saattavat tällöin syödä toukkien kaivertamien käytävien välisen nilan, jolloin puun nestevirtaukset katkeavat ja puu alkaa hiljalleen kuivua.

Tuho voi olla tuhansia euroja

Metsänomistajan kannalta tuho ei kuitenkaan pääty siihen, että puu kuolee. Kirjanpainajat kuljettavat näet mukanaan puuhun sinistäjäsieniä, jotka voivat lopullisesti pilata puutavaran.

– Pari kirosanaa pääsi tänä aamuna, kun katselin, että siellä niitä on, myöntää Mirjami Thitz.

Hänen puolisonsa omistaa Erkki Thitzin naapurissa olevan metsän.

Mirjami Thitz,  Markku Remes, sekä Erkki Thitz katsomassa puuta Leppävirroilla.
Mirjami Thitz, Markku Remes ja Erkki Thitz tutkivat hakkuuaukion reunalla kasvavaa kuusta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Suomen metsäkeskuksen johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes sanoo, että metsänomistajan taloudellinen menetys voi olla jopa tuhansia euroja.

– Pahimmillaan käy niin, että metsänomistaja saa hakkuutuloa vain energiapuusta.

Remeksen mukaan tuhot voimistuvat sitä enemmän mitä etelämmäksi mennään.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 8.6. klo 23:een saakka.

Suosittelemme