Hyppää sisältöön

Psykiatriatalo valmistui Lapin keskussairaalan yhteyteen Rovaniemellä, uudet tilat otetaan käyttöön elokuussa

Psykiatrian siivessä on viisi osastoa lapsille ja nuorisolle sekä kolme aikuispsykiatrian osastoa, jotka korvaavat nykyiset tilat Muurolan sairaalassa.

Lapin keskussairaalan uudet psykiatrian osastot, jotka otetaan käyttöön elokuussa 2023.
Uusien osastotilojen suunnittelussa ovat olleet mukana henkilökunta ja kokemusasiakkaat. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Sarita Piipponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemellä on saatu valmiiksi Lapin keskussairaalan yhteyteen rakennettu psykiatriatalo. Uusissa tiloissa on kolme aikuispsykiatrian osastoa ja viisi osastoa lapsille ja nuorisolle.

Psykiatrisen hoidon siirtoa Muurolasta Rovaniemen keskustaan on suunniteltu pitkään. Aikuisten psykiatrinen osastohoito on toiminut Muurolan sairaalan tiloissa vuodesta 1975.

Mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon johtajan Antti Alaräisäsen mukaan Lapin keskussairaalan yhteydessä olevat uudet tilat täyttävät lainsäädännön vaatimukset, joiden mukaan psykiatrisen hoidon ohessa tulee pystyä tutkimaan ja hoitamaan myös somaattisia sairauksia.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että keskussairaalan laboratorio- ja kuvantamispalvelut ovat välittömässä läheisyydessä. Uudet tilat lisäävät selkeästi potilasturvallisuutta, kun palvelut ovat välittömästi käytettävissä, Alaräisänen sanoo.

Oulun osastolla ruuhkaa

Syyskuussa Rovaniemellä aloitetaan myös alaikäisten tahdosta riippumaton hoito. Uudistuksen ansiosta lasten ja nuorten ei tarvitse enää matkustaa Lapista Ouluun hoitoon.

Alaräisäsen mukaan Oulussa on jo pitkään ollut vaikea tilanne, sillä osastolla on ollut liikaa potilaita hoidossa.

– Kun hoitopaikka ja hoitoon osallistuvat verkostot ovat lähempänä kotia, niin hoidon kokonaisuuden, jatkohoidon ja yhteistyön toteuttaminen on helpompaa. Alaräisänen kertoo.

Asiakkaita mukana suunnittelussa

Psykiatrian osaston henkilökunta ja kokemusasiakkaat ovat olleet mukana uusien psykiatristen osastotilojen suunnittelussa. Alaräisäsen mukaan uudet tilat on suunniteltu huolella ja ne on tehty tukemaan asianmukaista hoitoa ja potilaan yksityisyyttä.

– Tiloista on tehty kodinomaiset ja miellyttävät. Ne laskevat stressitasoja ja tukevat toipumista.

Alaikäisten tahdosta riippumattoman hoidon aloituksen yhteydessä alkaa myös lapsille ja nuorille suunnattu psykiatrian päivystystoiminta. Myös lasten ja nuorten akuuttia avohoitoa kehitetään.

Nuorisopsykiatrian osastopaikkojen määrä kasvaa kolmella aiempaan verrattuna, mikä tehostaa nuorten psykiatriseen hoitoon pääsyä Lapin hyvinvointialueella.

Tutustu psykiatriataloon rakennushankkeen verkkosivuilla (siirryt pois Ylen sivuilta).

Suosittelemme