Hyppää sisältöön

Poliisihallitus Helsingin poliisin romanioperaatiosta: Kohteeksi joutui yli 1 500 ihmistä, merkinnät olleet järjestelmässä näkyvillä edelleen

Pohan mukaan kirjausten puutteet ovat tehneet operaation jälkikäteisestä selvittämisestä "hyvin haastavaa".

Poliisihallituksen ulkokyltti lähikuvassa.
Helsingin poliisin mukaan projektin tarkoituksena oli estää romanien välisiä ampumisia ja selvittää jo tutkinnassa olleita juttuja. Kuva: YLE/Nella Nuora
Clarissa Jäärni,
STT-Yle

Helsingin poliisin romaneihin kohdistaman operaation kohteeksi joutui 2010-luvulla yli 1 500 ihmistä, Poliisihallituksen (Poha) selvityksestä selviää. Vaikka operaatio päättyi jo vuonna 2015, selvityksen mukaan sen merkinnät ovat olleet edelleen luettavissa poliisin järjestelmässä.

Helsingin poliisi aloitti kohuoperaation vuonna 2013. Sitä sanottiin ennaltaestämis- ja tiedonkeruuprojektiksi, ja se sai lyhenteen KURI1. Projekti tuli julkisuuteen keväällä 2021, kun Yle kertoi, että Poha oli aloittanut siitä selvityksen.

Helsingin poliisin mukaan projektin tarkoituksena oli estää romanien välisiä ampumisia ja selvittää jo tutkinnassa olleita juttuja. Sen mukaan tarkkailua ja valvontaa kohdennettiin niihin ajoneuvoihin ja ihmisiin, joiden voitiin olettaa liittyvän levottomuuksiin ja ampumistapauksiin.

Poha antoi kaksi vuotta sitten Helsingin poliisille moitteet operaatiosta mutta katsoi, ettei siinä kuitenkaan syrjitty romaneja etnisen taustan perusteella. Joulukuussa 2021 yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman sanoi, että operaatiossa oli syytä epäillä syrjintää, ja suositti, että Poha edelleen selvittäisi operaation toimintaa. Pohan selvitys julkaistiin perjantaina.

Selvittäminen vaikeaa epäselvien kirjausten takia

Selvityksen mukaan operaatiossa poliisin järjestelmiin kirjattiin tietoja 1 527 ihmisestä, joista nimen perusteella suurin osa vaikuttaa olevan romaneja. Todellinen määrä voi kuitenkin olla suurempi, sillä jotkut kirjauksista olivat virheellisiä eikä niitä pystytty selvittämään.

Osassa kirjauksista selviää esimerkiksi ajoneuvon pysäyttämisen peruste, kuten partion havaitsema rikosepäily. Joidenkin kirjausten osalta jää epäselväksi, mikä tehtävän peruste oli.

Pohan mukaan kirjaukset pitäisi tehdä niin, että niitä pystytään analysoimaan esimerkiksi oikeasuhtaisuuden näkökulmasta.

– Tässä tapauksessa poliisin toimenpiteiden perusteiden selvittäminen jälkikäteen, kun tietojärjestelmien tietoja ei ole enää kaikilta osin saatavissa, on ollut hyvin haastavaa, selvityksessä sanotaan.

Helsingin poliisin mukaan tietoja on edelleen järjestelmässä, koska poliisilaitoksella ei ole niiden poistamiseen vaadittavia käyttöoikeuksia. Poha lupaa, että merkinnät poistetaan.

– Poliisihallitus pitää hyvänä sitä, ettei Helsingin poliisilaitoksen tiedossa ole, että tietoja olisi hyödynnetty operaation päättymisen jälkeen.

Poliisihallitus toteaa kuitenkin, että selvityksen perusteella vaikuttaa siltä, että kirjaukset ovat edelleen näkyvissä Poke-blogissa. Jokaisella järjestelmän käyttöön oikeutetulla virkamiehellä on ollut mahdollisuus päästä tarkastelemaan blogilla esiintyviä tietoja, jolloin on sinänsä ainakin teoriassa mahdollista, että tietoja oltaisiin voitu käyttää projektin jälkeenkin, selvityksessä sanotaan.

Suosittelemme sinulle