Hyppää sisältöön

Intiassa toivo junaturman eloonjääneistä hiipui – suomalainen toimittaja Ylelle: ”Koko Intia on syvästi järkyttynyt”

Onnettomuudessa oli mukana kaksi matkustajajunaa ja tavarajuna. Uutistoimisto Reutersin mukaan turman syynä saattoi olla opastinvika.

Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Intiassa pelastustyöntekijät kertovat, että perjantain junaturman jäljiltä ei ole enää löydetty eloonjääneitä. Pelastustyöt ovat päättyneet lauantaina iltapäivällä.

Odishan osavaltion pelastusviranomaisten mukaan ainakin 288 ihmistä kuoli ja lähes 900 loukkaantui junien törmäyksessä. Onnettomuus sattui Itä-Intiassa sijaitsevassa Balasoressa, noin 200 kilometrin päässä Kolkatan kaupungista.

Tapahtumien kulusta on esitetty erilaisia versioita. Yhden mukaan matkustajajuna suistui raiteiltaan, minkä jälkeen toisesta suunnasta tullut juna törmäsi siihen ja paikallaan seisoneeseen tavarajunaan. Useita vaunuja kaatui ja ruhjoutui pahoin, ja vaunuihin jäi ihmisiä loukkuun.

Tapahtumia Delhissä seuraava toimittaja Pia Heikkilä kertoo, että koko Intia on syvästi järkyttynyt.

– Intialaiset televisiokanavat ovat näyttäneet turmapaikalta kuvaa, jossa vaunuista on vedetty ulos pahasti ruhjoutuneita vainajia, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan kaikkia kuolleita ei ole vielä tunnistettu, koska Intiassa kaikilla ei ole henkilökortteja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan rautatieviranomaiset kertovat lauantaina, että kuolleita olisi 261 eli vähemmän kuin pelastusviranomaiset ovat ilmoittaneet.

Syynä opastinvika?

Turman syystä ei ole vielä varmuutta. Alustavien raporttien mukaan opastinvika olisi johtanut onnettomuuteen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Intian rautatieministeri kertoi lauantaina, että onnettomuustutkintalautakunta selvittää asiaa.

Juna on Intiassa tärkeä matkustusmuoto. Junalla matkustaa päivittäin yli 12 miljoonaa ihmistä.

Toimittaja Pia Heikkilä kertoo, että toinen onnettomuuteen joutuneista junista liikennöi yhtä Intian tärkeimmistä reiteistä. Coromandel Express kulkee Länsi-Bengalin osavaltion ja eteläisen Tamil Nadun väliä.

– Tämä juna oli aivan täynnä, matkustajia oli noin 3 500. Suuri osa heistä oli etelästä tulleita vierastyöläisiä, Heikkilä sanoo.

Intian pääministeri Narendra Modi vieraili lauantaina onnettomuuspaikalla. Hän on esittänyt surunvalittelunsa omaisille.

– Tällä surun hetkellä ajatukseni ovat surevien perheiden luona. Tervehtykööt loukkaantuneet pian, Modi kirjoitti Twitterissä.

Intiassa satoja rautatieonnettomuuksia vuosittain

Intiassa sattuu vuosittain useita satoja rautatieonnettomuuksia, vaikka rataturvallisuutta on yritetty parantaa.

Perjantainen onnettomuus on eniten kuolonuhreja vaatinut junaturma Intiassa yli 20 vuoteen. Vuonna 1999 Länsi-Bengalin osavaltiossa tapahtuneessa junien törmäyksessä kuoli lähes 300 ihmistä.

Intian eniten kuolonuhreja vaatineena junaturmana pidetään vuonna 1981 Biharin osavaltiossa tapahtunutta onnettomuutta. Tuolloin noin 800:aa ihmistä kuljettanut juna suistui jokeen. Kaikkia junassa matkustaneiden ruumiita ei löydetty.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT

Päivitetty 3.6.2023 kello 6.05 uusilla uhriluvuilla.

Päivitetty 3.6.2023 kello 15: Lisätty tieto kulunvalvontajärjestelmän viasta.

Päivitetty 3.6.2023 kello 15.03: Lisätty tieto pelastustöiden päättymisestä.

Päivitetty 3.6.2023 kello 15.21: Päivitetty kauttaaltaan mm. Pia Heikkilän kommenteilla.

Korjattu 4.6.2023 kello 16.10: Tarkennettu onnettomuuden epäillyksi syyksi opastinvika alkuperäisen kulunvalvontajärjestelmän vian sijaan.

Suosittelemme sinulle