Hyppää sisältöön

Viiden vuoden tauon jälkeen Vetelin lukiosta valmistui 15 uutta ylioppilasta

Vuonna 2016 Vetelin lukio päätettiin lakkauttaa. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin uudelleen avatun lukion ensimmäiset ylioppilaat saivat painaa valkolakit päihinsä.

Vetelin lukion 2023 tuoreet ylioppilat ovat juuri saaneet valkolakit.
Kuva: Emma Halla-aho / Yle
Emma Halla-Aho

Viisi vuotta sitten Aaro Åivo julistettiin keskipohjalaisen Vetelin lukion viimeiseksi ylioppilaaksi. Toisin kuitenkin kävi, kun tänään kunnan liikuntakeskuksessa juhlittiin 15 tuoretta ylioppilasta.

Vuonna 2016 reilun 3 000 asukkaan Veteli päätti lakkauttaa lukion, sillä opinahjoon ei hakenut yhtään oppilasta omasta kunnasta ja vain kaksi naapurikunta Halsualta.

Syksyllä 2019 kuntalaiset saivat ilouutisia, kun kunnanvaltuusto päättikin avata uudelleen jo kertaalleen kaatuneen lukion. Vajaa neljä vuotta myöhemmin uudelleen avatun lukion ensimmäiset ylioppilaat saivat painaa valkolakit päihinsä.

Ella Oksanen on yksi juuri lakin saaneista.

– Hienolta tuntuu. Kunnia olla uudelleen avatun lukion ensimmäisten ylioppilaiden joukossa, sanoo Oksanen.

Tunteikas kevät

Lukion rehtori Petri Saari istui seitsemän vuotta sitten kunnanvaltuustossa tekemässä päätöstä lukion lakkauttamisesta. Nyt takana on kolme vuotta lukion johtamista ja ensimmäinen erä uusia ylioppilaita.

– On tämä tunteikas päivä. Me tehtiin asioita uudella tavalla, eikä vain niin kuin ne on aina tehty. Olemme päässeet luomaan nollasta uudelleen tällaisen lukion. Tämä on mahtavaa, Saari iloitsee.

Ylioppilasjuhlassa lakitettiin myös Riemuylioppilaat eli he, joiden valmistumisesta on kulunut tasan 50 vuotta. Yksi Vetelin lukion tämän vuoden Riemuylioppilaista on entinen pääministeri Esko Aho, joka piti myös juhlapuheen uusille ylioppilaille.

Vetelin lukion tuore ylioppilas Ella Oksanen sekä lukion rehtori Petri Saari lakitustilaisuudessa.
Vetelin lukion tämän kevään ylioppilas Ella Oksanen ja koulun rehtori Petri Saari juttelevat ennen lakitusta. Kuva: Emma Halla-aho / Yle

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Neljä vuotta sitten Ella Oksanen mietti vielä, menisikö lukioon Veteliin, Vimpeliin vai Kaustiselle. Nyt hän on tyytyväinen päätökseensä jäädä Veteliin.

– Mietin yhdeksännen luokan jälkeen myös Viitasaaren lukiota, koska olin kiinnostunut ensihoitajan opinnoista, mutta huomasinkin työharjoittelussa, etten ollut vielä valmis muuttamaan pois kotoa, Oksanen muistelee.

Kesälomien jälkeen opiskelut jatkuvat Vetelin lukiossa normaaliin tapaan. Kunnassa yläkoulun päättää tänä keväänä melko pieni ikäluokka, vain 19 opiskelijaa.

– Tällä tietoa heistä lukion aloittaa seitsemän tai kahdeksan nuorta, joista kolme on Halsualta. Seuraava ikäluokka on taas Vetelissä isompi, 48 opiskelijaa, heistä varmasti useampi jää tänne lukioon, rehtori Petri saari sanoo.

Suosittelemme sinulle