Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain lippujuhlassa nähtiin Nato-liittolaisten suihkuhävittäjien ylilento

Jyväskylän kaduilla marssi kaikkiaan yli tuhat sotilasta.

Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestettiin tänään sunnuntaina Jyväskylässä.

Juhlallisuudet alkoivat jo aamukahdeksalta lipunnostolla Jyväskylän Lutakonaukiolla. Paraatikatselmus pidettiin puoliltapäivin Harjun stadionilla ja sen perässä oli ohimarssi Yliopistonkadulla.

Paraatin otti vastaan Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen ja paraatijoukkoja komensi Ilmavoimien esikunnan esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.

Jalkaväkeä paraatissa oli noin 1 100 ihmisen verran. Lisäksi kulkueeseen kuului runsaat 30 moottoroitua ajoneuvoa. Joukkoja paraatiin osallistui Jyväskylän lisäksi muun muassa Hämeenlinnan ja Kouvolan suunnasta.

Presidentti muistutti Naton vaikutuksesta päiväkäskyssään

Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi lippujuhlan päivänä ylipäällikön päiväkäskyn.

– Liittyminen puolustusliitto Natoon aloitti maamme historiassa uuden aikakauden. Suomea puolustavat tulevaisuudessakin ensi sijassa suomalaiset, mutta teemme sen yhdessä liittolaistemme kanssa. Suomen merkittävin panos Naton yhteiselle pelotteelle ja puolustukselle tulee olemaan oman alueemme puolustaminen, Niinistö toteaa käskyssä.

Paraatissa kansainvälinen ylilento

Ohimarssin ylilennoissa nähtiin Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä, Pilatus-yhteyskoneita sekä Maavoimien helikoptereita. Mukana oli myös samaan aikaan käynnissä olevan Arctic Challenge Exercise -harjoituksen lentokalustoa kumppanimaista. Taivaalla nähtiin muun muassa ruotsalaisia Jas Gripeneitä, amerikkalaisvalmisteisia F-15-hävittäjiä ja saksalaisia Eurofighter Typhooneja.

Hawk-suihkuharjoituskoneita ylilennoissa ei sen sijaan nähty, koska koneet asetettiin lentokieltoon toukokuun puolivälissä Keuruulla tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan taitolentoryhmä Midnight Hawksin näytöksen piti olla juuri sunnuntaina Jyväskylän yllä.

Voit katsoa koostelähetyksen tästä:

Suosittelemme