Hyppää sisältöön

Barcelona nousi kahden maalin takaa Mestarien liigan voittoon – kapteeni Putellas tunteikkaana: ”Kaikki kärsimys tuntuu sen arvoiselta”

Eurooppalaista seurajalkapalloa viime vuodet hallinnut Barcelona nousi voittoon Wolfsburgista jalkapallon naisten Mestarien liigan finaalissa.

Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon naisten Mestarien liigan finaalista Hollannin Eindhovenissa muodostui todellinen jännitysnäytelmä. Ennakkosuosikki Barcelona oli avauspuolikkaalla hätää kärsimässä, mutta nousi jälkimmäisellä puolikkaalla kahden maalin takaa 3–2-voittoon ja nappasi historian toisen Mestarien liigan voittonsa.

Barcelonan sankarina loisti etenkin kahdesti toisen jakson alussa osunut Patricia ”Patri” Guijarro.

Näin ottelu eteni

Wolfsburg sai otteluun unelma-alun, kun Ewa Pajor ryöväsi pallon polvivammastaan finaaliin kuntoutuneelta Lucy Bronzelta ja laukoi pallon kaukaa verkkoon vain kolmen minuutin pelin jälkeen. Osuma oli puolalaishyökkääjälle jo kilpailun yhdeksäs.

Ewa Pajor vei Wolfsburgin 1–0-johtoon.

Altavastaaja onnistui ottelusuunnitelmassaan ja piti Barcelonan ylistetyn keskikentän pimennossa. Puolen tunnin kohdalla katalonialaisjätti sai luotua useamman vaaranpaikan Wolfsburgin maalille, mutta hyvä jakso päättyi yllättäen Wolfsburgin toiseen osumaan.

Pajor pääsi keskittämään maalille rynnineelle Saksan maajoukkueen kapteeni Alexandra Poppille, ja Bundesliigan maalipörssin 16 osumalla voittanut saksalaishyökkääjä puski pallon verkkoon.

Alexandra Popp puski Wolfsburgin 2–0-johtoon.

Barcelonalla oli vielä paikkansa aivan avausjakson lopulla, kun Bronze vapautti Salma Paralluelon maalintekoon, mutta tämä kuitenkin liukui pallon upeasti vastaan ehtineen saksalaisvahti Merle Frohmsin syliin. Tauolle mentiin siis Wolfsburgin 2–0-johdossa.

Jos avausjakso eteni Wolfsburgin komennossa, oli toinen jakso Barcelonan näytös. Päävalmentaja Jonatan Giráldezin taukopuheet selvästi tepsivät, sillä katalonialaisjätti iski kahdesti vain muutaman minuutin sisään: molemmista osumista vastasi Patricia Guijarro.

Patri Guijarro kavensi pelin 1–2:een.

Ensin Guijarro iski norjalaistaituri Caroline Graham Hansenin mainiosta alustuksesta 48. minuutilla.

Vain hetkeä myöhemmin pallo oli jälleen Wolfsburgin maalissa, kun Aitana Bonmatí keskitti ja Guijarro pääsi puskemaan tasoitusosuman.

Patricia Guijarro tasoitti pelin 2–2:een.

Parikymmentä minuuttia myöhemmin Barcelona siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, kun se hyödynsi Wolfsburgin sekoilun oman maalinsa edessä. Pallo pomppi lopulta ruotsalaistähti Fridolina Rolfölle, joka laukoi pallon kolmatta kertaa Wolfsburgin verkkoon.

Fridolina Rolfö iski Barcelonan voittomaalin.

Katalonialaiskannattajat saivat vielä lopussa haluamansa, kun polvivammasta pelikuntoon toipunut Alexia Putellas kirmasi kentälle viimeisiksi minuuteiksi. Täydessä pelikunnossa omien sanojensa mukaan ennen ottelua ollut katalonialaiskapteeni sai raikuvat aplodit, vaikka lopulta minuutit finaalissa jäivät vaatimattomiksi.

Ottelun loppupuolisko oli kovin rikkonainen ja Barcelona hyödynsi kaiken ajan. Varsinkin Wolfsburgin toisesta maalista vastannut Alexandra Popp otti lukuisia iskuja ja kävi tulikuumana.

Cheryl Foster puhalsi pelin päättyneeksi ja käynnisti Barcelonan juhlat. Wolfsburg-pelaajat ottivat tappion raskaasti.

Wolfsburgille avautui vielä lisäajalla paikka tasoitukseen, mutta enempää maaleja ei lopulta nähty ja Barcelonan juhlat käynnistyivät 35 000 katsojan edessä. Hollantilaisseura PSV:n kotistadion oli loppuunmyyty.

– On vaikeaa löytää sanoja. Tämä on todellakin aivan mahtavaa. Olen niin onnellinen, että sekoan! On niin paljon tunteita... Tämä on ollut suuri unelma, joka nyt täyttyi. Tulen muistamaan tämän pitkään, Rolfö kommentoi SVT:lle.

Ruotsalaismediat joutuivat odottamaan tähden kommenttia liki kolme tuntia.

Neljäs finaali viiden vuoden sisään

Barcelonalle loppuottelu oli jo neljäs Mestarien liigan finaali viiden vuoden sisään. Vaikka katalonialaisjätti on hallinnut kotimaansa kenttiä suvereenisti, vain kertaalleen aiemmin se oli kuitenkin onnistunut poistumaan voittajana, kun se kaatoi Göteborgin tyhjällä Gamla Ullevilla Chelsean selvin 4–0-numeroin keväällä 2021.

Viime keväänä Lyon oli Torinossa vahvempi 3–1-lukemin.

– Tänä vuonna halusimme voittaa erityisen paljon, koska viime vuosi päättyi noin. Olen niin onnellinen. Vuosi on ollut raskas, mutta kaikki kärsimys tuntuu tällä hetkellä sen arvoiselta, pokaalia nostanut Barca-kapteeni Alexia Putellas kommentoi DAZN:lle.

Putellas loukkasi polvensa viime kesän EM-kisojen alla ja joutui jäämään sivuun kisoista. Hän palasi pelikuntoon vasta vappuaattona, mutta ei aloittanut sen jälkeen yhdessäkään ottelussa.

Alexia Putellas pitelee pyttyä.
Alexia Putellas pääsi nostamaan pyttyä. Kuva: Getty Images

Sen sijaan toisessa leirissä tunnelmat olivat pettyneet. Yksi tappion raskaimmin ottaneista näytti televisiokuvissa olevan Wolfsburgin toisen maalin iskenyt saksalaishyökkääjä Alexandra Popp.

32-vuotias Popp pääsi juhlimaan Mestarien liigan voittoa Duisburgin kanssa ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja on juhlinut mestaruutta myös Wolfsburgin kanssa kahdesti. Joukkueen viimeisin mestaruus on kuitenkin vuodelta 2014, ja sen jälkeen joukkue on hävinnyt neljä finaalia.

Poppin 11. kausi Wolfsburgissa ei katkaissut putkea.

– Mitä pallonhallintaan tulee, Barcelona todennäköisesti ansaitsi voittonsa. Olimme kuitenkin niin lähellä. Se tekee uskomattoman kipeää, kun voitto on jo käsissä ja sitten se viedään, Popp purkautui ottelun jälkeen.

Suosittelemme