Hyppää sisältöön

Florida kaatui yksilövirheisiin – Ylen asiantuntija Ismo Lehkonen suomii myös alisuorittaneita avainpelaajia: ”Se oli ihan hölmöä”

Florida roikkui ja raastoi mukana ensimmäisessä Stanley Cupin loppuottelussa, mutta lähelle voittoa se ei päässyt.

Floridan pettyneitä pelaajia.
Floridan pelaajat poistuivat pettyneinä jäältä. Kuva: Sean M. Haffey / Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Vegas Golden Knights otti aikaisin sunnuntaiaamuna ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen kaatamalla ensimmäisessä Stanley Cupin loppuottelussa Floridan lukemin 5–2.

Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen nosti ottelusta esiin kolme teemaa.

Katso avausfinaalin huippuhetket:

Vegas päihitti Floridan maalein 5–2 avausfinaalissa. Adin Hill esitti Vegasin maalilla yhden kauden upeimmista torjunnoista.

1. Henkilökohtaiset virheet

Florida aloitti pelin hyvin ja siirtyi alivoimamaalilla johtoon. Karkeat yksilövirheet maksoivat kuitenkin joukkueelle voiton vierasottelusta. Jossiteltavaa jäi ainakin kolmesta Vegasin tekemästä viidestä osumasta. Osa virheistä liittyi kiekonmenetyksiin, osa merkkaus- tai pelinlukuvirheisiin.

Vegasin tärkeä 1–1-tasoitus oli Lehkosen mukaan karkea puolustuspelivirhe.

– Vegas pelaa ylivoimalla ja puolustaja Brandon Montour lähtee tuplaamaan maalin taakse. Tällaiset virheet ovat räikeitä ja niistä joutuu tällaisissa peleissä maksamaan.

NHL-kevään paras maalivahti Sergei Bobrovski pelasi Floridan maalilla erinomaisen ottelun, mutta joukkueen kannalta illan ainoa otteen herpaantuminen tuli pahaan paikkaan. Zach Whitecloudin löysä laukaus siniviivalta lipsahti sisään ilman maskia. Toisaalta tilannetta edelsi karkea yksilövirhe jo hyökkäysalueella.

– Ikävä kyllä Bobrovski ottaa tuollaisen laukauksen sata kertaa sadasta, mutta nyt se meni sisään.

Viimeinen ja selkärangan katkaissut karkea virhe oli Matthew Tkachukin karmea syöttöharha ennen 4–2-maalia.

– Se oli ylimielinen ja huono syöttö pimennossa olleen Mark Stonen edestä. Siitä vielä sitten epäonnistuneesta haastosta joukkuerangaistus päälle.

Floridan Sergei Bobrovski epäonnistuu torjunnassa.
Kuva: Bruce Bennett / Getty Images

2. Avainpelaajien synkkä ilta

Lehkonen pettyi myös Floridan avainpelaajien suoritukseen lauantaina. Aleksander Barkov pelasi monin paikoin suorastaan loistavaa peliä, mutta suomalaiskapteenin iltakin synkkeni Vegasin johtomaaliin. Barkovin ketjulla oli juuri ennen voittomaalia hyviä paikkoja hyökkäysalueella, mutta kiekkoa ei saatu sisään. Hetken päästä valo paloi omassa päässä.

Barkoviin ei kuitenkaan Florida kaatunut, kuten ei kaatunut Anton Lundelliin.

– Siellä oli nyt aika paljon jätkiä, jotka eivät pelanneet a-tason peliä. Matthew Tkachuk, Sam Bennett, Carter Verhaeghe, Nick Cousins ja niin edelleen. Kun mietitään, että tässä pelataan Stanley Cupista, niin jätkät eivät päässeet ylärekisteriin. Kun vastassa on noin hyvä joukkue, parasta pitää lyödä pöytään, jos haluaa vieraissa pelata tuloksesta, Lehkonen sanoo.

Tkachuk huipensi iltansa rähisemällä itsensä suihkuun noin viisi minuuttia ennen ottelun päätöstä, vaikka eroa oli vasta kaksi maalia.

– Se oli aivan hölmö ylilyönti. Tuo nyt on kuitenkin sitä Floridan pelaamista, millä he varmasti yrittävät jatkossakin päästä Vegasin ihon alle.

Matthew Tkachuk kuvassa.
Matthew Tkachuk ja Sam Bennet rähisivät itsensä suihkuun. Kuva: Jeff Bottari / NHLI via Getty Images

Lehkonen jäi kaipaamaan myös loukkaantumisen vuoksi sivussa ollutta Eetu Luostarista.

– Barkov ja Lundell olisivat kaivanneet tukea. Kyllä Luostarisen poissaolo näkyi tuossa. Nyt jos jatkoa mietitään, niin paljon pitää tason nousta, jos Florida meinaa näistä kahdesta vieraspelistä saada jonkinlaisen tuloksen.

3. Vegasin nousujohde

Kotijoukkue Vegasin ottelu oli nousujohteinen. Se aloitti vaisusti, antoi alivoimamaalin ja oli muutenkin telineissä. Saatuaan tasoituksen, se pääsi paremmin pelinsä päälle ja hallitsi toista erää vahvasti.

– Floridalla oli kolmannen erän alkuun neljä maalipaikkaa, mutta maalia ei tullut. Sitten tuli Vegasille 3–2 ja loppu olikin sitten Floridalle melkoista pulkkamäkeä. Voittomaalin jälkeen näimme parasta Vegasia. Kiekollinen suoritusvarmuus oli huippuluokkaa ja riistoista loivat paljon paikkoja.

Silti Lehkonen odottaa tiistaiaamuna myös Vegasilta enemmän.

– Tämä ei ollut Vegasilta hyvä peli ja silti he voittivat kolmella maalilla. Tämä loppu oli aika härski statement heiltä. Floridan pitää ymmärtää, että tuo on nyt jatkossakin se vaade pelille.

Toinen loppuottelu näytetään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa tiistaiaamuna klo 03 Suomen aikaa.

Alla olevasta lomakkeesta voit lähettää kysymyksesi asiantuntija Ismo Lehkoselle Ylen NHL-lähetyksiin. Vastauksen lähettäminen vaatii Yle-tunnuksen.

Suosittelemme