Hyppää sisältöön

Poliisi otti kiinni ”isoäidin” ja muita aktivisteja – Kiina tukahdutti taas Tiananmenin verilöylyn muistamisen Hongkongissa

Tiananmenin tapahtumien muistaminen kävi päinsä Hongkongissa vielä neljä vuotta sitten. Nyt turvatoimet ovat vuosipäivänä tiukat.

"Isoäiti Wongina” tunnettu Alexandra Wong osoitti mieltään viikonloppuna Hongkongissa kielloista huolimatta.
Maria Tolsa

Hongkongissa poliisi otti sunnuntaina kiinni tunnetun toisinajattelijan ja useita muita ihmisiä Tiananmenin verilöylyn muistopäivänä.

Ainakin 10 ihmistä otettiin kiinni ja vietiin pois poliisiautoissa, kertovat South China Morning Post -lehti ja uutistoimistot AFP ja AP.

Uutiskuviin on tallentunut yksittäisten ihmisten rauhanomaisia protesteja.

Kiinniotettujen joukossa on muun muassa 67-vuotias demokratia-aktivisti Alexandra Wong. ”Isoäiti Wongina” tunnettu aktivisti kantoi kukkia alueella, jolla järjestettiin vuosien ajan verilöylyn muistotilaisuus.

Poliisi otti kiinni myös mustiin pukeutuneen nuoren miehen, joka piteli käsissään Candace Chongin näytelmää Toukokuun 35:s. Näytelmä kertoo Tiananmenin tapahtumien seurauksista.

Tiananmenin aukion verilöylyssä kesäkuussa 1989 kuoli ainakin satoja ihmisiä. Kiinan armeija murskasi tuolloin uudistuksia vaatineiden opiskelijoiden rauhanomaisen mielenosoituksen Tiananmenin eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä.

Verilöylyn muistelu kielletty

Hongkong oli vuosikymmenet ainoa Kiinan alue, jossa Tiananmenin tapahtumia oli mahdollista muistella.

Vielä neljä vuotta sitten tuhannet ihmiset kokoontuivat kynttilämielenosoitukseen Victoria-puiston alueelle. Tänä vuonna Victoria-puistossa järjestetään tapahtuma, jossa juhlistetaan Kiinan kulttuurista monimuotoisuutta.

Tiananmenin laaja muistaminen on ollut Hongkongissa mahdotonta vuodesta 2020, jolloin uusi turvallisuuslaki astui voimaan. Lain nojalla Kiinan politiikan arvostelu ja toisinajattelu on pitkälti kielletty. Terrorismiksi tai kumoukselliseksi katsotusta toiminnasta voi saada jopa elinkautisen vankeustuomion.

Victoria-puiston alueella on partioinut viikonloppuna runsaasti poliiseja. Poliisit ovat pysäyttäneet ihmisiä ja tutkineet heidän tavaroitaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sunnuntaina otettiin kiinni myös oppositiopoliitikko, sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja Chan Po-ying. Demokratia-aktivisti piteli käsissään led-kynttilää ja kahta kukkaa, kun poliisi vei hänet autoonsa.

Myös Hongkongin journalistiyhdistyksen entinen puheenjohtaja Mak Yin-ting ja entinen ammattiyhdistysjohtaja Leo Tang otettiin AFP:n mukaan kiinni.

Jo lauantaina poliisi otti kiinni kahdeksan ihmistä, koska heitä epäiltiin levottomuuksien lietsomisesta, ”kumouksellisesta” käytöksestä ja rauhan häiritsemisestä.

Lähteet: STT, Reuters, AFP, AP

Suosittelemme