Hyppää sisältöön

Kommentti: Helsingin IFK teki kovat värväykset – joukossa on kultakimpale, joka voi johtaa stadilaiset mestaruuteen

HIFK julkistaa maanantaina tuoreet hankintansa. Uskon, että fanit tuulettavat, kun kuulevat nimet, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Jori Lehterä med ligabucklan.
Jori Lehterä on HIFK:n kesän kovin hankinta. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Jussi Paasi

Viime SM-liigakaudella näytti pitkään siltä, että HIFK kulkee kriisistä kriisiin. Vuodenvaihteeseen asti Nordenskiöldinkadun hallissa kaikki meni enemmän tai vähemmän pieleen.

Keväällä suunta muuttui, mutta tulevaa mestaria Tapparaa ei IFK pystynyt välierissä kunnolla haastamaan.

Stadilaisten toimistolla taidettiin päättää kesän aikana, että ensi kaudella päävalmentaja Ville Peltonen saa käsiinsä joukkueen, joka ei kaadu ainakaan kokemuksen puutteeseen.

HIFK julkistaa maanantaina tuoreet hankintansa. Uskon, että fanit tuulettavat, kun kuulevat nimet. Osa niistä on tosin jo julkisuuteen vuotanutkin.

HIFK-valmentaja Ville Peltonen tuulettaa välieräpaikkaa
Ville Peltonen saa tuntuvia vahvistuksia ryhmäänsä. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Otetaanpa pieni uutiskatsaus.

Iltalehti kertoi maaliskuussa, että Sami Lepistö neuvottelee IFK:n kanssa. Yle Urheilun tietojen mukaan osapuolet ovat päässeet sopimukseen.

Lepistöllä, 38, on takanaan mittava ura niin NHL:ssä kuin KHL:ssäkin. Olympiapronssia ja MM-kultaa voittanut puolustaja pelasi viime kauden Sveitsissä, mutta halusi nyt palata Suomeen ja nimenomaan IFK:hon. Ensimmäinen yhteydenotto tuli Ylen lähteiden mukaan pelaajan puolelta.

Ylen tietojen mukaan IFK on palkannut myös tolppien väliin kokemusta. Tomi Karhunen torjuu ensi kaudella kiekkoja punanutussa. Karhunen on seuralle tuttu mies. Hän piipahti IFK:ssa viime kaudella lyhyellä tuurauskeikalla.

Yhtä isoa vonkaletta HIFK ei – ainakaan vielä – ole saanut tarttumaan haaviin. Seura on käynyt neuvotteluja Leo Komarovin kanssa, mutta tätä kommenttia kirjoittaessani ei sopimuspaperiin ole raapustettu nimiä.

Komarov, 36, oli lähellä siirtyä IFK:n riveihin jo viime keväänä, mutta särmikäs voimahyökkääjä valitsi lopulta osoitteekseen Ruotsin Luulajan.

Minkäänlainen yllätys ei siis ole, jos Komarovin nimi löytyy pian Nordiksen pukukopista. Stadiin häntä houkuttelee myös mahdollisuus päästä pelaamaan yhdessä veljensä kanssa. Oskar Komarov pelaa IFK:n U20-joukkueessa.

 Luulajan Leo Komarov (kesk.) on joutunut Tapparan Veli-Matti Savinaisen ja Jori Lehterän pihteihin.
Leo Komarov on pelannut viime ajat Ruotsissa, mutta hänet voidaan hyvinkin nähdä vielä Nordiksella. Kuva: EPA-EFE

Paluumuuttaja Joonas Raskin, 33, sopimuksen IFK julkaisi kuukausi sitten. Myös Raskin värvääminen alleviivaa urheilujohtaja Tobias Salmelaisen linjaa: nyt ostetaan kokemusta ja rutiinia.

Ylitsevuotavan kokemuksen vastapainoksi HIFK kaappasi jo aiemmin junioritimantin Turusta. Ilta-Sanomat uutisoi maaliskuussa puolustaja Aron Kiviharjun, 17, siirron. Kiviharju on yksi ikäluokkansa suurimpia lahjakkuuksia koko maailmassa.

Ja sitten päästään siihen otsikossa mainittuun kultakimpaleeseen. Hänen nimensä on Jori Lehterä. IL ehti skuuppaamaan siirron tammikuussa.

Keskustelin Lehterän siirrosta jokin aika sitten erään tunnetun, NHL:ssäkin mainetta niittäneen suomalaispelaajan kanssa. Hän kertoi, miksi Lehterä on HIFK:lle käänteentekevä pelaaja. Ja tiivisti ajatuksensa neljään sanaan.

– ”Jorsti” panee kopin kuntoon.

Lehterä, 35, on edelleen kaikilla pelillisillä mittareilla mitattuna SM-liigan eliittiä. Sen hän todisti viime kaudella Tapparan paidassa. Mutta Lehterän merkitys ulottuu myös kaukalon ulkopuolelle.

IFK:lta on viime kausien ajan puuttunut oma lassekukkonen tai jessejoensuu. Pukukopin johtaja, joka ei katsele hartioiden luhistumista vaikeina aikoina. Voimahahmo, joka näyttää esimerkillään, mitä kaikkea menestyminen vaatii.

Yhden tällaisen pelaajan merkitys voi koko seuran kannalta olla käänteentekevä. Siitä loistavan esimerkin antoi viime kaudella Poriin palannut Ässien kapteeni Jesse Joensuu.

Ilman johtaja Joensuuta Ässissä etsittäisiin yhä uuden nousun alkulähdettä.

Jesse Joensuu.
Jesse Joensuu johtaa Ässissä esimerkillään: repii, raastaa ja runnoo. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Kaikki kunnia Lepistölle ja Karhuselle. Hekin ovat varmasti olennaisia palasia ensi kauden joukkueessa, mutta Lehterä on HIFK:n lähihistorian ylivoimaisesti tärkein värväys.

HIFK:n voi Lehterän ansiosta laskea jo nyt huoletta ensi kauden mestarisuosikkeihin.

Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan 5.6. klo 23 asti. Kommentointiin tarvitset Yle Tunnuksen.

Suosittelemme