Hyppää sisältöön

Valtteri Bottaksella todella synkkä F1-kisa – George Russellin kummallinen viesti tiimiradiossa hämmästytti ja huvitti

Max Verstappen dominoi Espanjan F1-kisaa alusta loppuun. Mercedes valtasi muut palkintopallipaikat, kun Lewis Hamilton oli toinen ja George Russell kolmas.

Valtteri Bottas.
Valtteri Bottaksella oli pitkä kisa. Kuva: Formula 1 / Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi edellistä maailmanmestaruutta vienyt Red Bullin Max Verstappen ajoi ylivoimaiseen voittoon formula ykkösten Espanjan GP:ssä Barcelonassa. Voitto oli hollantilaiselle kauden viides. Kaksi muuta kisaa ovat menneet toisen Red Bull -kuskin, Sergio Perezin nimiin.

Mercedes ajoi erittäin vahva kisaesityksen, kun Lewis Hamilton oli toinen ja George Russell kolmas. Perez ei saanut Mercedes-kaksikkoa lopun takaa-ajossaan kiinni, joten hän oli neljäs.

Alfa Romeon Zhou Guanyu otti kaksi MM-sarjan pistettä, kun taas Valtteri Bottas jäi sijalle 19. Bottas ajoi häntäpäässä aivan koko kisan, mutta ohitti loppuhetkillä sentään Williamsin Logan Sargeantin.

– Oli pitkä päivä. Ei ollut minkäänlaista vauhtia missään vaiheessa. Olisi kiva sanoa, mistä se johtuu, mutta en tiedä, Bottas sanaili kisan jälkeen Viaplayn haastattelussa.

Bottas jatkoi, että eiliset ongelmat aika-ajossakin viittaavat siihen, että jokin on vialla autossa.

– Balanssi ei ole ihan pielessä, mutta ei ole vain minkäänlaista pitoa varsinkaan nopeissa mutkissa. Auto vain luistelee.

Valtteri Bottas vauhdissa Espanjan GP:ssä.
Valtteri Bottaksen vauhti ei riittänyt mihinkään Espanjan GP:ssä. Kuva: Getty Images

Perjantain treeneissä kaikki tuntui vielä hyvältä. Bottas kertoi, että autoon ei tehty viikonlopun aikana muutoksia, mutta suomalaiskuski pohti, menikö jotain vikaan, kun auton osia tarkastettiin ja kasattiin viikonlopun aikana.

Bottas piti hyvänä ratkaisuna sitä, että hän tuli kisassa nopeasti vaihtamaan kovemmat renkaat.

– Siihen se meni, että ei ollut minkäänlaista vauhtia. Olin kierroksilla sekunnin hitaampi kuin pitäisi olla.

Verstappen johti koko kisan – Norrisin kisa pilalle startissa

Neljättä kertaa tällä kaudella paalupaikalta lähtenyt Verstappen piti startissa kärkipaikkansa, vaikka kakkosruudusta kotikisaansa startannut Ferrarin Carlos Sainz haastoi vahvasti.

Verstappen ja Perez lähtivät liikkeelle keskikovilla renkailla, muut pehmeillä renkailla. Yllätyksellisen aika-ajon takia Perez starttasi kisaan vasta ruudusta 11.

Hienosti aika-ajossa kolmosruutuun ajaneen McLarenin Lando Norrisin kisa meni pilalle startissa. Norris törmäsi hänet ohittaneen Hamiltonin perään, joutui käymään varikolla ja putosi porukan hännille.

16. ruudusta lähtenyt Bottas sai huonon lähdön ja putosi kaksi sijaa.

Ferrarin Charles Leclerc ja Williamsin Sargeant starttasivat varikolta autoihin tehtyjen muutosten takia. Leclerc oli jäänyt aika-ajoissa peräti 19. ruutuun ja valitellut ongelmia autossaan.

Max Verstappen juhlii Espanjan GP:n voittoa tiiminsä kanssa.
Max Verstappen ja Red Bull hallitsevat MM-sarjaa suvereenisti. Kuva: Getty Images

Rengaspeli alkoi varhain – Russell ihmetteli märkää kypärää

Bottas kävi varikolla jo kuudennella kierroksella vaihtamassa alleen kovat renkaat. Moni muukin kävi vaihtamassa alleen kovempaa rengasseosta jo kymmenen kierroksen jälkeen.

Mediumilla liikkeelle lähtenyt Verstappen kasvatti eroaan kärjessä muiden käydessä varikolla. Hamilton ajoi pitkän stintin pehmeillä renkaillaan ja nousi toiseksi. Myös Russell raportoi, että renkaat kestävät hyvin ja toivoi, että Mercedes luottaisi yhden stopin taktiikkaan.

Sainz putosi viidenneksi varhaisen varikkokäyntinsä jälkeen ja ihmetteli, miksi hänelle laitettiin medium-renkaat, kun monet muut vaihtoivat koviin renkaisiin.

Verstappen kävi varikolla, kun 27/66 kierrosta oli ajettu. Hän säilytti silti kärkipaikkansa. Verstappen vaihtoi kovat renkaat alleen, joten Red Bull reagoi Mercedeksen suunnitelmiin ajaa yhden pysähdyksen taktiikalla.

Barcelonassa oli epävakaa sää. Sateen mahdollisuutta pohdittiin paljon ennen kisaa ja sen aikana. Kisan puolivälissä nähtiinkin huvittava radiokeskustelu, kun Russell raportoi yllättäen tiimiradiossa vesipisaroista.

Mercedekseltä sanottiin, että muut eivät ole raportoineet sateesta. Russell sanoikin hetken päästä, että kyse taisi olla vain hiestä hänen kypärässään.

Kisa ajettiin lopulta läpi kuivassa kelissä.

Russellin ”meteorologin” taidot naurattivat kisan jälkeen myös muita kuskeja, varsinkin Verstappenia. Russell selvitti episodia myös Sky Sportsille.

– Siinä oli vähän sekavuutta. Kisan alussa tajusin, että hiukseni eivät ole täysin kypäräpiponi sisällä. Joten hiuksia oli silmillä, ja se oli aika ärsyttävää. No, sitten jarrutin ja huomasin, että sadetta putoaa visiiriini. Tajusin sitten, että sehän onkin hikipisaraa hiuksistani. Ja aina kun jarrutin, sitä tuli visiiriin. Ärsyttävää, hikoilin läpi kisan enkä pystynyt pyyhkimään hikeä.

Mercedes kesti Perezin takaa-ajon

Sainz ei pystynyt vastaamaan Mercedeksen Hamiltonin ja Russellin vauhtiin. Sainz otettiin toistamiseen varikolle 42. kierroksella, jolloin Perez nousi neljänneksi Mercedes-kaksikon perään. Tässä vaiheessa jännitettiin kärjen osalta lähinnä sitä, pystyykö Perez nousemaan podiumille.

Bottas kävi samaan aikaan uudelleen varikolla ja putosi kisan viimeiseksi. Tallikaveri Zhou taisteli pisteistä, mutta se oli selvää aikaisessa vaiheessa kisaa, että ilman ihmettä Bottakselle tulee kuudes kisa ilman pisteitä. Bottas on päässyt kymppisakkiin vain kauden avauksessa, kun hän oli Bahrainissa kahdeksas.

Lewis Hamilton ja George Russell juhlivat kakkos- ja kolmossijaa Espanjan GP:n jälkeen.
Lewis Hamilton ja George Russell juhlivat antaumuksella kakkos- ja kolmossijojaan Espanjan GP:n jälkeen. Kuva: Getty Images

Kun noin 50 kierrosta oli ajettu, podium-taistossa tehtiin sittenkin toiset varikkokäynnit. Niiden jälkeen Hamilton jatkoi toisena ja Russell kolmantena. Sainz nousi neljänneksi, mutta Perez kuittasi tuoreemmilla ja pehmeämmillä renkaillaan nopeasti Ferrari-kuskin ohi.

Kun 60/66 kierrosta oli ajettu Verstappenille näytettiin mustavalkoista lippua. Hänen kerrottiin rikkoneen ratarajoja jo kolme kertaa. Seuraava rike olisi tuonut aikasakkoa, mutta sekään ei olisi ylivoimaista voittoa uhannut.

Mercedes-kaksikko pystyi pitämään Perezin loppuun asti takaa-ajajana. Hamiltonille kauden toinen podium, sillä hän oli toinen myös Australiassa. Russellille kauden ensimmäisen sijoitus kolmen joukkoon ja koko uran kymmenes.

Ruutulipun jälkeen Verstappen ei tiimiradiossa juuri edes iloinnut. Hän vain kiitteli talliaan viikonlopusta. Rutiinisuoritus MM-sarjan valtiaalta.

– Tällaisella autolla on suuri ilo ajaa. Voitto täällä, se on uskomatonta. Vahva viikonloppu minulta ja tiimiltä. Toivottavasti pystymme jatkamaan tätä, Verstappen tiivisti ratahaastattelussa.

Mercedeksen reaktiot maalissa olivat toista luokkaa. Hamilton hehkutti talliaan ”megatyöstä”.

– Mikä tulos tiimillemme! Haluan vain nostaa hattuani tiimille tehtaalla siitä, miten he ovat jatkaneet kehittämistä. Red Bull on vielä hieman edellä, mutta jatkamme jahtaamista. He ovat vielä liian nopeita tällä hetkellä, mutta askel kerrallaan, Hamilton niputti.

Lewis Hamilton, Max Verstappen ja George Russell juhlivat Espanjan GP:n jälkeen.
Lewis Hamilton (vas.), Max Verstappen ja George Russell juhlivat Barcelonassa. Kuva: Getty Images

Suosittelemme