Hyppää sisältöön
Lina Lehtovaara on suomalainen jalkapalloerotuomari.

Säikähdyksellä selvittiin

Lina Lehtovaara on yksi jalkapallon MM-kisoihin valituista erotuomareista. Unelma oli lähellä murskaantua sydänongelmien vuoksi.

Hinni Hirvonen

EERIKKILÄ.

– Tämä testi on hirveä, Lina Lehtovaara puhisee ja solmii mustavalkoisten luottonappistensa kengännauhoja.

Suomen Palloliiton erotuomariasiantuntija Tuomo Fasta on saapunut jalkapallohalliin jo ennen Lehtovaaraa. Kentälle on aseteltu ympäriinsä erilaisia jalkapalloharjoituksista tuttuja tötsiä, joiden etäisyydet on tarkkaan määritelty. Niiden vieressä on erilaisia kameroita ja mittareita.

Etäisyyksistä päättää Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa. Lehtovaara on yksi kesän MM-kisoihin valituista tuomareista.

Suomalaisittain suoritus on harvinainen: siihen on aiemmin yltänyt vain vuoden 2003 MM-kisoissa viheltänyt Katriina Elovirta ja vuoden 2011 MM-kisoissa tuominnut Kirsi Heikkinen yhdessä Tonja Weckströmin ja Anu Jokelan kanssa.

Lina Lehtovaara katsoo testaajien kanssa juoksurataa.
Lina Lehtovaara tutustuu testirataan ennen juoksua. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Australiaan ja Uuteen-Seelantiin päästäkseen Lehtovaaran on suoritettava Fifan kisoja varten määräämä juoksutesti.

– Totta kai aina ennen vähän jännittää. Ehkä eniten, jos kävisi jotakin, tulisi loukkaantuminen tai vamma, Lehtovaara sanoo.

Oikeastaan Lehtovaaran ei pitäisi olla nyt edes Eerikkilässä, vaan puolentoista tunnin ajomatkan päässä kotonaan Paraisilla.

Alun perin testi oli tarkoitus suorittaa samaan aikaan muiden tuomareiden kanssa valmistautumisleirillä Qatarissa.

– Sydämen kanssa talvella oli pieni vaiva, Lehtovaara paljastaa.

Lina Lehtovaara kotonaan.
Lina Lehtovaara joutui lepäämään täysin muutaman viikon. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Hän oli vain paria päivää aiemmin saanut kuulla tulleensa valituksi MM-kisoihin. Se merkitsi suomalaistuomarille yhtä suurimman unelman täyttymistä. Sen eteen Lehtovaara oli tehnyt määrätietoisesti töitä parin viime vuoden ajan.

Hän oli luopunut kokopäivätyöstään ja jatkanut harjoittelua kuntovalmentajan kanssa vähintään kahdesti viikossa.

Nyt unelma oli täyttynyt.

– Erotuomarillekin MM-kisat ovat yksi isoimmista asioista, missä olla mukana. Tunnelmat joulun tiimoilla olivat huikeat, Lehtovaara muistelee.

Iloa ei kuitenkaan kestänyt kuin muutama päivä, kun Lehtovaara kuuli lääkäriltä pysäyttäviä uutisia. Hän oli hakeutunut tutkimuksiin itse jo aiemmin, kun havahtui, ettei kaikki ole kunnossa.

– Jokainen tietää, että kun puhutaan sydämestä, se ei ole leikin asia. Pidin täyslepoa reilut kaksi-kolme viikkoa. Onneksi tajusin itse höllätä ajoissa, niin selvisin lyhyellä lepojaksolla. Vähän se veti mielen matalaksi hetkeksi, Lehtovaara myöntää.

Hetken hän ehti jo ajatella MM-unelman murenevan.

– Mutta onneksi säikähdyksellä selvittiin.

Lina Lehtovaara on suomalainen jalkapalloerotuomari.
Lina Lehtovaara venyttelee ennen juoksutestiä. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Lehtovaara verryttelee samalla, kun Tuomo Fasta varmistaa, että äänentoistolaite toimii. Sitten Fasta siirtyy tietokoneelle – valmista on.

Lehtovaara nousee ylös ja he käyvät läpi viimeiset yksityiskohdat. Äänimerkistä Lehtovaara ampaisee vauhtiin.

Lina Lehtovaara on suomalainen jalkapalloerotuomari.
MM-kisoihin vaadittavaan juoksutestiin kuuluu myös spurtteja. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Noin tunnin kestävän koitoksen aikana hän saa paikoitellen levätä, ennalta määritetyn tarkan ajan, ennen kuin juostaan taas. Palloliiton erotuomaritarkkailijat vahtivat silmä tarkkana vieressä ja kertovat tuloksia.

Tunnin jälkeen Lehtovaara palaa treenikassinsa luo väsyneenä, mutta onnellisena.

– Yllättävän helposti se lopulta meni. Täytyy laittaa kotijoukoille viestiä, hän hymyilee ja kaivaa puhelimensa esille.

Yksi unelma haudattu?

Tunnin kestävän juoksutestin aikana punnitaan tuomarin nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä. Vaatimukset kesän MM-kisoihin ovat kovat: esimerkiksi kestävyysosion hyväksytysti suorittaminen vaatii miesten kansainvälisen rajan ylittämistä.

Sen Lehtovaara myös testissä selvittää.

Viime keväänä Lehtovaara vihelsi naisten Mestarien liigan finaaliin, tänä keväänäkin Arsenalin ja Wolfsburgin välisen toisen välieräottelun yli 60 000 silmäparin edessä Arsenalin miesten kotistadionilla. Lehtovaara oli tuomitsemassa myös viime kesän naisten EM-kisojen otteluita.

Lina Lehtovaara  juoksee pelaajan perässä.
Lina Lehtovaara on viheltänyt myös EM-kisoissa. Kuva: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Kansainvälisesti trendinä on ollut, että huippunaistuomarit viheltävät myös maansa miesten otteluita – onhan Stephanie Frappart viheltänyt jo miesten MM-areenallakin.

Myös Lehtovaara on kertonut avoimesti tavoitteestaan tuomaroida myös miesten pääsarjan otteluita.

Kun Palloliitto joulukuussa julkaisi kauden 2023 erotuomarit, ei vuodesta 2019 miesten Ykkösen otteluita viheltäneen Lehtovaaran nimeä löytynyt vieläkään joukosta.

Fotbollsdomaren Lina Lehtovaara visar ett gult kort.
Lina Lehtovaara ei ole vielä päässyt viheltämään miesten pääsarjan otteluita. Kuva: Yle / Mattias Simonsen

Lehtovaara saapuu haastatteluun tavaramerkistään, tiukasta nutturasta, luopuneena. Se pitää jokaisen hiussuortuvan kurissa, ettei yksikään pääse näkökentän eteen ja estä näkemästä tilanteita kentällä.

Haastatteluissa hän on tottunut vastaamaan kysymykseen, milloin hänet nähdään miesten pääsarjassa: sitä kysytään häneltä lähes poikkeuksetta.

Niin tänäänkin.

Lehtovaara huokaisee.

– Mitä tuohon sanoisi... Voi olla, ettei sitä tapahdu omalta osaltani niin kauan kuin tietyt ihmiset päättävät asioista. Mutta toivottavasti ainakin minun jälkeeni muilla naisilla on helpompaa. Toivottavasti ovi jossain vaiheessa aukeaa.

Stephanie Frappart ja Lina Lehtovaara kuvissa EM-turnauksessa 2022.
Stephanie Frappart on toiminut jo miesten MM-areenoilla tuomarina. Lina Lehtovaara odottaa vielä vuoroaan. Kuva: CameraSport / Getty Images

Lasikaton murtumista odotellessa Lehtovaara on keskittynyt muihin unelmiin, kuten MM-kisoihin.

– Kun MM-kandidaattius selvisi, muutin työtehtäviäni ja lopetin luokanopettajan työn. Viimeiset puoli vuotta on menty MM-kisojen ehdoilla. Olen käynyt päivän, kaksi opettamassa omien aikataulujeni mukaan, Lehtovaara kertoo ja kiittelee työnantajaansa joustavuudesta.

Lasten opettaminen ja työkavereiden tapaaminen pitää ajatukset toisinaan poissa myös kesän MM-kisoista.

MM-koitokseen Lehtovaara on valmistautunut tuttuun tapaan oman kuntovalmentajansa kanssa.

– Olemme pyrkineet harjoittelemaan pari kertaa viikossa ohjatuissa treeneissä. Testissä huomasi, että varmaan oikeita asioita olemme tehneet, Lehtovaara nauraa.

Lina Lehtovaara Jorge Vilda
Neljäs erotuomari Lina Lehtovaara yrittää rauhoitella Sarina Wiegmania ja Jorge Vildaa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Vaikka Lehtovaara on valittu 33 erotuomarin joukkoon, ei vielä ole varmaa, että hän viheltää Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Päätuomariksi heistä pääsee vain 28.

– Tietenkin toivon, että olen päätuomareiden joukossa. Olisi hullua kieltää, etteikö MM-finaali olisi tavoitteena. Jokaisella tuomarilla, joka kisoihin valitaan, on päätähtäimenä loppuottelu, Lehtovaara vakuuttaa.

Lehtovaara olisi tyytyväinen kolmeen otteluun päätuomarina.

– Mutta täytyy muistaa, että MM-kisoissa kaikki ei ole omissa käsissä. Mitkä joukkueet pelaavat ja mistä maanosista ne tulevat, vaikuttaa. Paljon palasia on soviteltava yhteen.

Lina Lehtovaara Mestarien liigan puolivälieräottelussa Real Madridin ja Barcelonan välillä keväällä 2022.
Lina Lehtovaara Mestarien liigan puolivälieräottelussa Real Madridin ja Barcelonan välillä keväällä 2022. Kuva: Getty Images

Yksi asia, mitä Lehtovaara ei voi arjessaan ainakaan pelitilanteissa harjoitella, on videotuomarointi. Siinä hän lähtee takamatkalta moneen kollegaan verrattuna.

– Yritän miettiä, että kyllä minä sen hallitsen. Olen saanut sitä sen verran käyttää, että se tulee pikkuhiljaa selkärangasta. Toivottavasti se rantautuisi jollain aikavälillä Suomeen, muuten jäämme auttamatta muista jälkeen.

Yle näyttää jalkapallon MM-kisat kanavillaan 20.7.–20.8.