Hyppää sisältöön

Mistä F1-viikonlopun estelyepisodi kertoi? Asiantuntijalta railakas arvio Lewis Hamiltonin ja George Russellin väleistä

Max Verstappenin dominointi jatkui. Mercedes osoitti loistavaa kehitystä, kun Ferrari ja Aston Martin olivat ongelmissa. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh kävi läpi F1-viikonlopun kuumimmat puheenaiheet.

Lewis Hamilton, George Russell ja Max Verstappen Espanjan GP:n podiumilla.
Lewis Hamiltonilla (vas.), George Russellilla ja Max Verstappenilla oli hauskaa palkintopallilla. Kuva: All Over Press
Mika Halonen

Red Bullin Max Verstappen jatkoi ylivoimaista menoaan F1-kauden seitsemännessä osakilpailussa, Espanjan GP:ssä.

Verstappen sai Circuit de Barcelona-Catalunyalla podiumille seuraa Mercedeksen kuskeista, kun Lewis Hamilton oli toinen ja George Russell kolmas. Red Bullin Sergio Perez oli neljäs.

Ferrarille ja Aston Martinille viikonloppu oli vaikea. Erityisen synkkä se oli 19:nneksi ajaneelle Alfa Romeon Valtteri Bottakselle.

Kävimme F1-viikonlopun puheenaiheet läpi Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin kanssa.

Mikä ratkaisi?

Verstappen, 25, sai kisan lähdössä pidettyä takanaan kakkosruudusta uhitelleen Ferrarin Carlos Sainzin, vaikka Sainzilla oli pehmeämpi rengasseos. Sen jälkeen Verstappen dominoi kisaa jälleen kerran suvereenisti ja piti johtoasemansa varikkopysähdyksilläkin.

– Ratkaisu tuli jälleen kerran Verstappenin suorituksesta, mieshän on ihan voimiensa tunnossa. Barcelonan rata on ihanteellinen Red Bullin supernopealle ja aerodynaamisesti vahvalle autolle, Jukka Mildh tiivistää.

– Ainoa huolenaihe oli toinen rengassarja, joka kului odotettua nopeammin.

Verstappen ja Perez aloittivat medium-renkailla, kun muut lähtivät pehmeillä renkailla. Kun 26/66 kierrosta oli ajettu, Verstappenille vaihdettiin kovat renkaat.

Jossain vaiheessa vaikutti, että Red Bull ja Mercedes yrittäisivät yhden pysähdyksen taktiikkaa, mutta lopulta kaikki kärkikuskitkin tekivät toisen stopin ja ajoivat loppuun pehmeillä renkailla.

Max Verstappen ja muu Red Bullin väki juhlivat voittoa Espanjassa.
Max Verstappen juhli kauden neljättä voittoaan. Red Bull on vienyt kauden jokaisen kisan. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Mildhin mielestä Verstappen näyttää nauttivan ajamisesta yhä enemmän, mikä kielii siitä, että autoa kehitetään yhä tarkemmin nimenomaan hollantilaismestarille.

Perez on voittanut tällä kaudella kaksi kisaa, mutta vastaavasti mokaillut. Hän on pilannut mahdollisuutensa jo aika-ajoihin niin Barcelonassa, Australiassa kuin Monacossa.

Barcelonan kisan lopussa nähtiin vielä omituisia hetkiä, kun Verstappenia varoitettiin kolmannesta ratarajojen rikkomisesta. Seuraavasta rikkeestä olisi tullut viiden sekunnin sakko, joka ei toki olisi uhannut voittoa.

Tiimiradiossa Verstappenille kuittailtiin, että voisiko tämä vain keskittyä pysymään rajojen sisällä. Silti Verstappen halusi viedä nopeimman kierroksen tallikaveriltaan.

– Verstappen hakee edelleen rajoja joka kisassa, jopa riskillä, kun auto on täydessä hallinnassa. Ratalinjojen ylittäminen kolmesti selvässä johtoasemassa ei ole kyllä mitenkään tavallista. Silloin pitäisi selviä riskejä välttää.

Max Verstappen ja Sergio Perez.
Vielä kauden neljässä ensimmäisessä kisassa voitot menivät tasan Max Verstappenille (vas.) ja Sergio Perezille. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Mikä puhuttaa?

Mercedes on erittäin mielenkiintoisessa tilanteessa. Se on myös yksi tämän hetken puheenaiheista varikolla.

– Ihan selvästi kuskien tunnelmat, Hamiltonin ja Russellin välillä, alkavat kuumentua.

Lauantaina aika-ajoissa Russell ja Hamilton osuivat toisiinsa pääsuoralla. Tallipäällikkö Toto Wolffin mukaan kyse oli kommunikaatiovirheestä, kun Russell ei saanut ohjeistusta Hamiltonista takanaan.

Hamilton kävi tilanteesta tuoreeltaan kuumana, mutta aika-ajon jälkeen kuskit vähättelivät tapausta ja esiintyivät sovittelevina. Toisenlaisiakin näkemyksiä esitettiin.

Entinen F1-kuski, Sky Sportsin asiantuntija Ralf Schumacher koki, että Russell sulki reitin tarkoituksella.

– Nuori haastaja haluaa syrjäyttää ykköskuskin. He eivät tule kovin hyvin toimeen muutenkaan, Schumacher latasi.

Vuoden 2016 maailmanmestari, Hamiltonin tallikaverina ajanut Nico Rosberg totesi, että vikaa oli molemmissa kuskeissa.

– Se oli epäonnista, mutta uskon, että tallissa käydään vakavia keskusteluja. Emme saa unohtaa, että tämä kilpailu Mercedeksen sisällä on jo kovaa: George haluaa todella painostaa Lewisia.

Myös Mildh muistuttaa, että tunnelmien kiristyminen Hamiltonia vastaan ei ole harvinaisuus.

– Lauantaina nähty estelyepisodi on merkki siitä, että sisäinen tunnelma kuumenee. Se kielii myös siitä, että Hamilton on saamassa insinööriensä kanssa tahtonsa läpi, miten autoa kehitetään.

Kilpailussa Mercedes onnistui loistavasti. Talli toi Barcelonaan merkittävän päivityspaketin, Mildh huomauttaa.

– Mercedes on kehittynyt ihan hirveästi. Se oli Mercedekseltä erittäin vahva esitys samalla, kun Ferrari floppasi pahasti. MM-kamppailu muuttui aikalailla, kun Aston Martinkin jäi selvästi Mercedeksen taakse.

– Mercedes on löytänyt oikean suunnittelustrategian ja tehnyt radikaaleja mutta onnistuneita muutoksia.

Lewis Hamilton ja George Russell.
Lewis Hamilton ja George Russell olivat kisan jälkeen molemmat todella innoissaan tallin kehityksestä. Mutta kipinöikö kaksikon välillä kulisseissa? Kuva: Getty Images

Floppi

Ferrari epäonnistui, vaikka toi Mercedeksen tapaan Barcelonaan merkittävän päivityspaketin.

– Asiat tallissa eivät mene oikealla tavalla eteenpäin. Toki Carlos Sainz ajoi aika-ajoissa kakkoseksi ja kisassa viidenneksi. Se, että lähtee eturivistä, eikä pärjää ollenkaan, on kuitenkin selvästi iso epäonnistuminen, kun ollaan vielä uusien osien kanssa liikenteessä.

Charles Leclerc starttasi kisaan varikolta, koska hän oli jäänyt aika-ajoissa peräti 19. ruutuun ja valitellut ongelmia autossaan. Leclercin autoon tehtiin aika-ajon jälkeen merkittäviä muutoksia. Jousitusta muokattiin ja myös vaihdelaatikko vaihdettiin varmuuden vuoksi. Kisassa Leclerc ei pystynyt nousemaan pisteille.

Myös Aston Martin oli vaisu. Fernando Alonso oli ajanut kuudesta kisasta viidessä podiumille. Nyt hän oli seitsemäs, ja Lance Stroll ylsi kuudenneksi.

– Toki Stroll ja Alonso ottivat kunniakkaat sijat, mutta talli menetti valmistajien sarjassa kakkossijan Mercedekselle.

Alonso rikkoi autonsa pohjalevyä aika-ajojen avausosiossa, mutta selvisi lopulta yhdeksänteen ruutuun. Mildhin mukaan pohjalevyn hajoaminen sekoitti pahasti tallin pakkaa, ja kun autoon tehtiin muutoksia, se kulutti myös paljon enemmän rengasta.

– Aston Martin on loistanut niin paljon tällä kaudella, että tämä oli karu totuus, miten nopeasti tilanne voi F1:ssä muuttua, Mildh perustelee Aston Martinin nostamista flopiksi.

Fernando Alonso.
Konkarikuski Fernando Alonsolla oli kauden vaikein viikonloppu. Kuva: Getty Images

Yllätys

Positiivisessa mielessä Mildh nostaa yllättäjäksi Alfa Romeon Zhou Guanyun yhdeksännen sijan. Kiinalainen sai pisteitä toisen kerran kuluvalla kaudella. Hän oli yhdeksäs myös Australiassa.

– Se oli raikasta ja rohkeaa suorittamista, vaikka Alfan suorituskyky ei nyt mairittele. Talli antoi Zhoun ajaa vapaasti ja ottaa riskejäkin.

Zhou sanoi kisan jälkeen ajaneensa uransa parhaan kisan.

Myös Alfa Romeon strategia toimi Zhoun kannalta. Vaikka Bottaksen kisa oli synkkä henkilökohtaisesti, hyödynnettiin häntä hidastamaan muita kuskeja kisan aikana, etenkin varikkorumban aikoihin. Zhou sai tätä kautta tehtyä eroa takana tuleviin muiden tallien kuskeihin.

Zhou Guanyu.
Zhou Guanyu ajoi resursseihin nähden loistavan kisan. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Entä Bottas?

Ruudusta 16 startannut Bottas ajoi häntäpäässä koko kisan.

– Ei ollut minkäänlaista vauhtia missään vaiheessa. Olisi kiva sanoa, mistä se johtuu, mutta en tiedä, Bottas ihmetteli Viaplaylla kisan jälkeen ja valitti autonsa pitoa varsinkin nopeissa mutkissa.

Mildhin mielestä Bottas jäi läpi viikonlopun pahasti Zhoun jalkoihin.

– Tallikaveri pystyi saamaan autostaan ja renkaistaan enemmän irti, luotti autoonsa ja otti enemmän riskejäkin.

Kisassa Bottakselle ei jäänyt muuta tehtävää kuin ajaa maaliin ja taistella pahimpia kilpailijoita vastaan auttaen Zhouta.

– Totta kai Bottas antoi kisassa kaikkensa niissä rajoissa, mihin auto kykenee. Silti viimeistä edellinen sija tuloslistassa näyttää lähinnä nololta. Jotain pitäisi alkaa tapahtua, Mildh lataa.

Valtteri Bottas.
Valtteri Bottaksella (oik.) ja tiimillä riittää mietittävää. Kuva: XPB Images / AOP

Mitä seuraavaksi?

Seuraava osakilpailu on Kanadan osakilpailu Circuit Gilles-Villeneuvella 18. kesäkuuta.

– Uskon, että kisa sinänsä kiristyy varsinkin Aston Martinin ja Mercedeksen välillä. Toivon, että Ferrarikin siihen nousee, Mildh pohtii.

Asiantuntija uskoo, että Mercedeksen molemmilta kuskeilta voi odottaa jatkossakin vahvoja suorituksia. Talli on noussut vahvaksi ehdokkaaksi valmistajien kakkospaikalle.

– Verstappenia ja Red Bullia ei pysäytä mitään. Ei ole oikein muita voittajaehdokkaitakaan kisoille.

Suosittelemme